Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αμφιβάλλει τώρα και ο Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο!

 

 

Την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών στήριξης και των  θυσιών στις οποίες υποβάλλονται οι έλληνες  πολίτες αμφισβητεί τώρα πλέον, εκτός από τους Οίκους Αξιολόγησης, ακόμα και ο "καθ’ ύλην αρμόδιος" υπουργός Οικονομικών.
Αποκαλυπτικός για τις σκέψεις και τις  αγωνίες του εμφανίστηκε ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ένα χρόνο  μετά την υπογραφή του Μνημονίου, σε ομιλία του ενώπιον των ευρωπαίων  σοσιαλιστών. Περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε  ο δημοσιονομικός μηχανισμός με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Αυτό ήταν ένα εγχείρημα πολύ επικίνδυνο" είπε και αναφέρθηκε στους όρους και τα μέτρα που συνόδευσαν τον μηχανισμό: "Θέλαμε να πιστεύουμε τότε ότι χρησιμοποιούσαμε τα σωστά συστατικά, όχι εύφλεκτα, αλλά υλικά που θα μπορούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά".
Με αφοπλιστική  ειλικρίνεια, αναρωτήθηκε φωναχτά  και ο ίδιος: "Τίθεται το ερώτημα, αν τα καταφέραμε (σσ: να κατασβέσουν τη φωτιά). Δεν ξέρω".
Όπως είπε ο ίδιος "εκείνο που κατορθώσαμε να πετύχουμε είναι να συγκρατήσουμε μία ιδιαίτερα εκρηκτική κατάσταση. Η Ελλάδα αγόρασε χρόνο (...) για να δρομολογήσουμε τις αλλαγές και η Ευρώπη απέκτησε χρόνο, για να αρχίσει να σκέπτεται πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με πιο ήπιο τρόπο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε".
Και επί προσωπικού -ως σοσιαλιστής που πήρε τα σκληρά μέτρα λιτότητας- ανέφερε: "Αν κάνω μία αναδρομή προς τα πίσω, ποτέ δεν  θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα είμαι εκείνος ο υπουργός Οικονομικών  που θα κόψει τους μισθούς κατά 15%, τις συντάξεις 10%, θα αυξήσω το ΦΠΑ κατά 4%, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 30% και όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες… Βέβαια, το ερώτημα που βάζω στον εαυτό μου είναι: άρα όλα αυτά με κάνουν λιγότερο Σοσιαλιστή; Και διερωτώμαι και εγώ μήπως το σκέφτονται οι άλλοι αυτό για μένα".
Προχωρώντας ακόμα  παραπέρα, ουσιαστικά επέκρινε το «σκληρό  κουστούμι» που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα: "Ίσως δεν είμαι ο  καλύτερος άνθρωπος, για να κρίνει αυτό το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο  και τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, γιατί ξέρετε πως το παρελθόν μας δεν είναι αυτό το οποίο θα μας επιτρέψει να γίνουμε αντικειμενικοί κριτές. Νομίζω πως θα μπορούσαμε, όμως, να έχουμε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο που θα έδινε τα ίδια αποτελέσματα".
Καθησύχασε πάντως –αν και όχι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- τους οίκους αξιολόγησης και όσους επενδυτές ανησυχούν, πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: