Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Καλλιέργεια με μέλλον τα κράνα. Στην Ημαθία αναπτύσσεται φυτώριο κρανιάς

Picture 0 for Καλλιέργεια με μέλλον τα κράνα

Στη δημιουργία  φυτωρίου και στην καλλιέργεια της κρανιάς που αποτελεί μια εναλλακτική καλλιέργεια για τα δεδομένα της χώρας προχώρησε η εταιρία εμπορίας και μεταποίησης της κρανιάς Αlorea, υπεύθυνος της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ντούλιας.
H Alorea βρίσκεται στην Κυψέλη Ημαθίας και καλλιεργεί κρανιά σε έκταση 16,5 στρεμμάτων. Η κρανιά είναι αυτοφυές δένδρο δασικό και ουδέποτε καλλιεργήθηκε συστηματικά για εμπορική αξιοποίηση.
Ο κ. Ντούλιας επιδόθηκε σε πολυετείς έρευνες πάνω στον πολλαπλασιασμό της κρανιάς, προχώρησε στη δημιουργία φυτωρίου και στη συνέχεια στην καλλιέργεια της κρανιάς στο νομό Ημαθία. Μάλιστα, δημιούργησε και τις δικές του ποικιλίες, εκ των οποίων δυο τις έχει κατοχυρώσει στο κοινοτικό γραφείο φυτικών ποικιλιών (CPVO).
Η Alorea σήμερα διαθέτει ένα σύγχρονο πιστοποιημένο φυτώριο, που διαθέτει αποκλειστικά δενδρύλλια κρανιάς, σπορόφυτα ή εμβολιασμένα, ενώ παρέχει συμβολαιακή γεωργία σε όποιον ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει την κρανιά. Οσον αφορά στη μεταποίηση η Alorea συνεργάζεται με ένα βιολογικό εργαστήριο κοντά στη Βέροια για τη μεταποίηση των κράνων. Παράγει και εμπορεύεται 12 διαφορετικά προϊόντα, όπως  το συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, το λικέρ, η μαρμελάδα και το κρανοποτό σε βιολογικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η καθετοποίηση αποτελεί βασικό στόχο του κ.Ντούλια μέσω της δημιουργίας μιας πρότυπης μεταποιητικής μονάδας με χρηματοδότηση που επιδιώκει να εξασφαλίσει από τα Σχέδια Βελτίωσης ή και μέσω της συνεργασίας με στρατηγικό επενδυτή.
Ο κ. Ντούλιας εκθειάζει τα θρεπτικά συστατικά του καρπού της κρανιάς. Τα κράνα περιέχουν φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα, βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).
Η εναλλακτικότητα της κρανιάς έγκειται κατά τον κ. Ντούλια στο γεγονός ότι η κρανιά είναι ανθεκτική, δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα και λιπάσματα είναι βιολογική από μόνη της. Η καλλιέργεια της κρανιάς έχει ενταχθεί στις προωθούμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι ιδανική για τις ορεινές περιοχές.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: