Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αφού τρομοκράτησαν τον κόσμο για χρεοκοπία... Λένε τώρα ότι παίρνουμε την 5η δόση!

 

Σήμερα ή αύριο  το αργότερο «κλείνει» τελικά, στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών  με την Τρόικα, το κεφάλαιο των Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν το 2011. Σήμερα αναμένονται  όμως στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι της Deutsche Telekom για να "κλείσει" και η συμφωνία πώλησης του 16% του ΟΤΕ.
Όπως αποκάλυψε  το ρεπορτάζ του protothema.gr, παρά τις κινδυνολογικές δηλώσεις των περασμένων ημερών για την πέμπτη δόση, τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά και τις αβεβαιότητες για το πότε ακριβώς θα εισπραχθεί τελικά η δόση του Ιουνίου, στο υπουργείο Οικονομικών λένε τώρα πως «την Τρίτη ή την Τετάρτη ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση και θα πάρουμε τελικά αυτή τη δόση».
Ορθάνοιχτο μένει  βεβαίως τι θα απογίνει με την έκτη δόση του Σεπτεμβρίου, που ενδέχεται  να αποτελέσει θρυαλλίδα ζυμώσεων και  ραγδαίων εξελίξεων στην πολιτική και  οικονομική ζωή της χώρας μας. 
Οι ελεγκτές της  Τρόικα θα παραδώσουν πριν το τέλος  της εβδομάδας, το προσχέδιο δύο  εκθέσεων που θα στείλουν σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον. Η  μία, πιθανότατα θα δίνει το πράσινο  φως για την εκταμίευσή της 5ης δόσης, με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα. Η άλλη θα αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στην ανάγκη (και τους όρους) χορήγησης νέου δανείου που θα χρειαστεί το 2012-2013 η χώρα μας. Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 6 και 20 Ιουνίου, αλλά και σε επίπεδο αρχηγών-κρατών, στα τέλη του μηνός. 
Αποκρατικοποιήσεις  εξπρές
Η συμφωνία στην οποία  φαίνεται να καταλήγουν προς το παρόν  κυβέρνηση και ελεγκτές, θα προβλέπει  πιθανότατα την δημιουργία ενός ανεξάρτητου  Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας (κάτι σαν Ανεξάρτητη Αρχή) που θα «φρενάρει» τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις  θα εμπόδιζαν να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις-εξπρές, τις οποίες θα δρομολογεί η Τρόικα, μέσω της παροχής "τεχνικής υποστήριξης" προς τη χώρα μας.
Με άλλα λόγια, όταν θα αποφασίζεται η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο  οργανισμός να αναλαμβάνει να επιλέξει την μέθοδο και τον χρόνο της  αποκρατικοποίησης, χωρίς να έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση να αλλάξει  κάποια από τις αποφάσεις της  διοίκησης του οργανισμού.
Όσον αφορά  το παζάρι του ΟΤΕ, οι Γερμανοί έρχονται με πρόταση για την εξαγορά  του συνόλου της συμμετοχής του  Δημοσίου στον Οργανισμό. Πιθανότατα να προτείνουν  ελκυστικούς όρους και τρόπους πληρωμής, που θα «χρυσώνουν το χάπι» για τις αλλαγές στο οργανόγραμμα και τις συμβάσεις που αφορούν στο προσωπικό του ΟΤΕ.
Αμέσως μετά σειρά  παίρνουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τα ΕΛΠΕ.

ΦΠΑ 23% στα εστιατόρια

Όσον αφορά  το νέο φορολογικό πακέτο, αναμένεται να είναι τελικά πιο ήπιο σε σχέση  με αυτό που προ ημερών παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό  συμβούλιο.
Σχεδόν διπλασιασμός ΦΠΑ, από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, φαίνεται πως θα ισχύσει μετά τον Σεπτέμβριο, κυρίως στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, φαγητό εκτός οικίας) και όχι στα τρόφιμα και το σούπερ-μάρκετ που επιβαρύνει ευθέως το καλάθι της νοικοκυράς.
Δεδομένη μπορεί να θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα  μείωση του εισοδήματος των μισθωτών καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση  του φόρου και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως από  τον Ιούλιο.
Δρομολογείται επίσης η επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ. κλπ, η επιβολή  ειδικού φόρου κατανάλωσης στα  αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων και η αύξηση της τιμής στο  πετρέλαιο θέρμανσης, με εξομοίωση  του φόρου με του πετρελαίου κίνησης.
Στο τραπέζι των  συζητήσεων έπεσε και η ιδέα για  επιβολή ειδικού φόρου σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (δάνεια, καταθέσεις κλπ), αλλά διαφαίνεται πως  απορρίφθηκε επειδή ήδη σημειώνεται  μεγάλη διαρροή των τραπεζικών καταθέσεων.
Μια δε ιδέα που  έχει πέσει στο τραπέζι έχει να κάνει με την κατά 10% περικοπή του  εφάπαξ συνταξιούχων του Δημοσίου και, μάλιστα, αναδρομικά από το φθινόπωρο  του 2009!
Τα αποτελέσματα του ελέγχου της ελληνικής  οικονομίας, η πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου, η προοπτικής εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, καθώς και  οι προτάσεις για την κάλυψη του  χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2012-2013, θα αποτυπώνονται στις 2 εκθέσεις που θα συντάξει η τρόικα τις επόμενες 15 ημέρες και οι οποίες θα αποτελέσουν  τη βάση για τις αποφάσεις σε επίπεδο  κορυφής.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: