Η παρακάτω κατασκευή αφορά χαζομπαμπάδες (σαν την αφεντιά μου) και πιτσιρίκια που λατρεύουν το σκαρφάλωμα. Τη Δήμητρα την έβλεπα να αναρριχάται στα δέντρα του εξοχικού με δεξιότητες ανώτερες του χιμπατζή, μέχρι που κάποια στιγμή μου έσκασε την απαίτηση: «Μπαμπά μπορώ να έχω ένα δεντρόσπιτο» ; Φυσικά το όχι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου και ειδικά για τη μεγάλη μου αδυναμία. Στερνοπούλι βλέπεις (όπως λέμε τα μικρότερα παιδιά μας)…..
Μια σύντομη περιήγηση στο net ήταν ικανή να με αποθαρρύνει από την αγορά ενός έτοιμου δεντρόσπιτου, αφού οι τιμές έπαιζαν μεταξύ 3.000 και 4.000 € !!!
Η απόφαση λήφθηκε άμεσα για ιδιοκατασκευή και αφού βρέθηκε το κατάλληλο δέντρο (μια υπεραιωνόβια ελιά με 5 χοντρά κλωνάρια), προχώρησα στην κατασκευή που σας παρουσιάζω κοστίζοντας τελικά γύρω στα 250 €…
Φυσικά πριν ξεκινήσετε καλό είναι να πάρετε χαρτί, μολύβι και μέτρο, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα μέσα της κατασκευής. Ακόμα αφού η κατασκευή αυτή αφορά μικρά παιδιά, φροντίστε πρωτίστως για την απόλυτη ασφάλεια της όλης κατασκευής. Ακόμα τα κλαδιά του δέντρου δε θα πρέπει να είναι σε κακή κατάσταση λόγω γήρανσης, ή με κουφάλες που θα έχουν καταστήσει αδύναμα κάποια ή κάποιο από τα σημεία στήριξης, αλλά το εσωτερικό τους να είναι ζωντανό και γερό.
1. 2 χοντρές σιδερογωνιές 5 χ 5 cm βιδώθηκαν με ξυλόβιδες 15 cm μέσα στους κορμούς κι εκεί τοποθετήθηκε το πάτωμα (τετράγωνο με κάθε πλευρά 160 cm) από ξύλο πεύκου πάχους 4 εκατοστών.
2. Κάρφωσα 4 δοκάρια (4χ4) στις άκρες του πατώματος και άλλα 4 ίδια όρθια σε κάθε γωνία. Έτσι σχηματίστηκε ο σκελετός και φάνηκε μια πρώτη άποψη της κατασκευής.
3. Άρχισα να βιδώνω τα κοντραπλακέ θαλάσσης πάχους 1cm πάνω στο πλαίσιο των δοκαριών, με τις βίδες να έχουν μια απόσταση περίπου 10 cm η μία από την άλλη. Πολλή βίδα απ΄ ότι καταλαβαίνετε!
4. Με την ηλεκτρική σέγα έκοψα τα πλαίσια για τα δύο παράθυρα (δυτικά και ανατολικά) και με 2 μεντεσεδάκια ετοιμάστηκαν. Η πόρτα είχε ήδη κοπεί πριν τοποθετηθεί το κοντραπλακέ στη βάση. Είχα αποφασίσει να την κάνω συρόμενη για εξοικονόμηση χώρου και για λόγους ασφαλείας. Δύο αλουμινένια σίδερα με αυλακιές ήταν αρκετά για την εύκολη τοποθέτησή της.
5. Η στέγη από το ίδιο υλικό φρόντισα να εξέχει περίπου 20 εκατοστά από το κυρίως σπιτάκι για περισσότερη προστασία από βροχή, ήλιο κ.λ.π.
6. Με παλιά σίδερα υποστήριξα την όλη κατασκευή (αν και δε χρειαζόταν αφού δοκιμάστηκε η αντοχή τους με το βάρος 4 ενηλίκων). Η υποστήριξη έγινε με τα σιδερένια δοκάρια να ξεκινούν από τη ρίζα του δέντρου και να καταλήγουν ηλεκτροσυγκολλημένα με τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια του πατώματος.
7. Με μια παλιά κουπαστή κάγκελων μπαλκονιού έφτιαξα τη μεταλλική σκάλα, θέλοντας να αποφύγω την σχοινένια ανεμόσκαλα για περισσότερη ασφάλεια.
8. Τέλος ασταρώθηκαν όλα τα ξύλα και στη συνέχεια περάστηκαν δύο χέρια με ένα καλό βερνίκι θαλάσσης. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται κάθε άνοιξη, προκειμένου να διατηρηθεί η ξυλεία μας σε καλή κατάσταση.
9. Με διάφανη σιλικόνη κάλυψα όποιο κενό υπήρχε, προκειμένου μα μην έχουμε ενοχλητικά ζωύφια στον εσωτερικό χώρο.
10. Με τον τροχό λείανσης φαγώθηκε όποια βιδούλα εξείχε εσωτερικά ή εξωτερικά και στρογγυλεύτηκαν οι ξύλινες γωνίες για να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στα πιτσιρίκια.
11. Με τα περισσεύματα των ξύλων φτιάχτηκαν επιπλάκια μινιατούρες (σκαμπό & τραπεζάκι) ενώ την λοιπή διακόσμηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου η μικρή μου.
Μια δυνατή καλοκαιρινή μπόρα μας βρήκε μέσα στο δεντρόσπιτο και χαρήκαμε με τη στεγανότητα που καταφέραμε να έχουμε.
Οι μικροί επισκέπτες στο κτήμα δεν ξεκολλάνε από το σπιτάκι το οποίο η μικρή σπιτονοικοκυρά φροντίζει ανελλιπώς και είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα και τον τακτικό αερισμό του.
Αυτά εν συντομία. Όποιος τολμηρός αποφασίσει την κατασκευή και χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια να μη διστάσει καθόλου να επικοινωνήσει μαζί μου. Θα είμαι στη διάθεση του στο mail : andreopoulos2003@ yahoo.gr , η εδώ στο ftiaxno.gr...
Αναρτήθηκε από Κώστας Ανδρεόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου