Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αποθήκευση των σπόρων Ξήρανση των σπόρων.

Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σ’ ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος.

Βασικές αρχές που πρέπει να έχετε υπόψη σας

Αφού στεγνώσουν οι σπόροι, να μην τους εκθέσετε σε υγρασία. Η εσωτερική υγρασία (όταν συσκευάζονται) είναι επικίνδυνη για τους αποθηκευμένους σπόρους. Αποφεύγετε την υπερβολική ξήρανση, γιατί συνήθως είναι πολύ απότομη και μπορεί να καταστρέψει το έμβρυο. Οι θερμοκρασίες πάνω από 38ο C μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπόρο. Ανακατέψτε τους απλωμένους σπόρους μια φορά τη μέρα για να βεβαιωθείτε ότι θα στεγνώσουν ομοιόμορφα. Οι αποξηραμένοι σπόροι σπάνε αντί να λυγίζουν. Μετά αποθηκέψτε τους

σπόρους σε πάνινα σακουλάκια, μεταλλικά δοχεία, σε γυάλινα δοχεία ή αεροστεγή δοχεία, με κατάλληλες ετικέτες που να προσδιορίζουν τον σπόρο και τη χρονολογία της συγκομιδής.

Αν συσκευάσετε τους σπόρους σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, μπορείτε να προσθέσετε μέσα σ’ ένα τούλι μια ποσότητα ασβέστη για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη εντόμων.

Αποθηκέψτε σ’ ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Η υγρασία είναι ο πιο αρνητικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των σπόρων. Οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στην έρημο πολύ περισσότερο απ’ ότι σ’ ένα δροσερό αλλά υγρό περιβάλλον. Για ν’ αποθηκεύσετε σπόρους σ’ ένα ράφι τους σπιτιού σας θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από 18ο C και ο χώρος να είναι προστατευμένος από υγρασία.

Πηγή: Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών Πελίτι, 2008

Άδειο γυάλινο βαζάκι για συντήρηση σπόρων.

Ένα κομμάτι ασβέστης - σε μορφή πέτρας ή σκόνης που είχαμε παλιά στα σπίτια μας -  για να τραβάει την υγρασία μέσα στο βάζο.

Τοποθετούμε τον ασβέστη στον πάτο του βάζου

Πάνω από τον ασβέστη βάζουμε βαμβάκι για να μην έρθει σε επαφή ο ασβέστης με το σπόρο.

Βάζουμε τους σπόρους μέσα στο βάζο, πάνω από το βαμβάκι.

Κλείνουμε το βάζο μας, βάζοντας μια ετικέτα μέσα στο βάζο και μία πάνω στο βάζο.

www.peliti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: