Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οι κατηγορούμενοι της Χάγης

 

Οι κατηγορούμενοι της Χάγης

Ποιοι έχουν καθίσει στο «σκαμνί» για την πρώην Γιουγκοσλαβία

Με τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς συμπληρώθηκε το «παζλ» των προσώπων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πολύ σύντομα ο Μλάντιτς θα βρεθεί στη Χάγη και θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Το enet.gr, παρουσιάζει τους «πρωταγωνιστές» του πολέμου που έχουν βρεθεί στο «σκαμνί» του διεθνούς δικαστηρίου:
ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
Οπως και ο Μλάντιτς, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης κατηγορείται από το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία -μεταξύ άλλων τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και το βομβαρδισμό του Σαράγεβο.
Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Κάρατζιτς συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 στη Σερβία, όπου ζούσε με άλλο όνομα. Η δίκη του άρχισε στις 26 Οκτωβρίου 2009.
ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Πρωταγωνιστική πολιτική μορφή για χρόνια στα Βαλκάνια, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορήθηκε για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Συνελήφθη από τις σερβικές αρχές μετά την αποπομπή του από την εξουσία και μεταφέρθηκε στη Χάγη το 2001. Η δίκη του άρχισε τον Φεβρουάριο του 2002. Πέθανε στις 11 Μαρτίου 2006 από καρδιακή εμβολή ενώ δικαζόταν.
ΜΠΙΛΙΑΝΑ ΠΛΑΒΣΙΤΣ
Η διάδοχος του Κάρατζιτς στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι η μόνη γυναίκα που δικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Παραδέχτηκε την ενοχή της και καταδικάστηκε το 2003. Αποφυλακίστηκε το 2009, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της 11ετούς ποινής κάθειρξης που της επιβλήθηκε.
ΑΝΤΕ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ
Κροάτης ανώτατος αξιωματικός που κατηγορήθηκε για εθνικές εκκαθαρίσεις κατά τη στρατιωτική επιχείρηση του 1995, για την ανάκτηση εδαφών από τους Σέρβους. Συνελήφθη στην Ισπανία στις 7 Δεκεμβρίου 2005 και μεταφέρθηκε στη Χάγη. Τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών, η ποινή όμως είναι στη διαδικασία της έφεσης.
ΡΑΜΟΥΣ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ
Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου κατηγορήθηκε για φόνους, βιασμούς και βασανιστήρια Σέρβων για την περίοδο που διατελούσε αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Παραδόθηκε στο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2005, δικάστηκε και αθωώθηκε στις 3 Απριλίου 2008. Το εφετείο διέταξε επανάληψη της δίκης με το αιτιολογικό ότι η πρώτη δίκη υπονομεύθηκε από εκφοβισμό μαρτύρων.
ΓΚΟΡΑΝ ΧΑΤΖΙΤΣ
Πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ο μόνος που διαφεύγει τη σύλληψη. Κατηγορείται για φόνους, βασανιστήρια και αναγκαστικές απελάσεις μη Σέρβων από την περιοχή της ανατολικής Σλαβονίας.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: