Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Σόρος: Προτείνει «ειρηνική έξοδο» Ελλάδας και Πορτογαλίας από ΕΕ και ευρώ

 

Σε συνέντευξή του στο Spiegel προτείνει να βγουν οι δύο χώρες λόγω μεγάλου χρέους

Σόρος: Προτείνει «ειρηνική έξοδο» Ελλάδας και Πορτογαλίας από ΕΕ και ευρώ

Ο Σόρος ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, λέει ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, λόγω του μεγάλου χρέους τους, διατυπώνει ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Spiegel. Ο ίδιος, πάντως, επαναλαμβάνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εισάγουν το ευρω-ομόλογο.
«Έχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος (η χώρα) θα ήταν μία ειρηνική έξοδος της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ευρωζώνη» είπε ο Σόρος.
Ο Σόρος προτείνει να συμβεί το ίδιο και με την Πορτογαλία. Προσθέτει δε ότι «η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν».
Ο Σόρος επισημαίνει ακόμη ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης την εισαγωγή ευρωομολόγων.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες».
Το Βερολίνο αντιτίθεται στην εισαγωγή των ευρωομολόγων, αλλά ο Σόρος προτείνει η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα, να καθορίσει εκείνη τους κανόνες εισαγωγής τους.
Ο Σόρος ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, λέει ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ.
«Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να το σώσουν», εξηγεί.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: