Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

600.000 EΛΛΗΝΕΣ Για φθηνά ψώνια στα Βαλκάνια... Φλώρινα: Μείωση τζίρου 60%

 

Στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας αγοράζουν ρούχα, παπούτσια, καύσιμα, αλλά και τρόφιμα. Δεν είναι επίσης λίγοι κι εκείνοι που επισκέπτονται οδοντογιατρούς ή κάνουν σέρβις στα αυτοκίνητά τους σε Σκοπιανούς και Βούλγαρους μηχανικούς

Ξενιτεύονται... περισσότεροι από 600.000 Ελληνες καταναλωτές τον μήνα προκειμένου να κάνουν φθηνότερα ψώνια στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας. Χάνονται περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, είτε για νόμιμες είτε και για παράνομες προμήθειες καταναλωτικών αγαθών.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στους ακριτικούς Εμπορικούς Συλλόγους-μέλη της, στη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, τη Φλώρινα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, στο Κιλκίς, στην Κω, την Κάλυμνο και τη Ρόδο.
Οπως σχολιάζει και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης "μετά τις 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις που μετανάστευσαν στις γειτονικές χώρες, τώρα φεύγουν και οι καταναλωτές μας". Οι ξενιτεμένοι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν από τα Σκόπια, το Μοναστήρι, τη Σόφια, το Αϊβαλί και τη Σμύρνη ρούχα, παπούτσια, καύσιμα, αλλά και τρόφιμα. Δεν είναι επίσης λίγοι κι εκείνοι που επισκέπτονται οδοντογιατρούς ή επιλέγουν να κάνουν σέρβις στα αυτοκίνητά τους σε Σκοπιανούς και Βούλγαρους μηχανικούς.
Η οικονομική ύφεση και τα φορολογικά μέτρα ωθούν τους καταναλωτές σε αναζήτηση ευκαιριών και χαμηλών τιμών στις γειτονικές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βενζίνη στα συνοριακά πρατήρια της Βουλγαρίας είναι φθηνότερη κατά 0,50 ευρώ το λίτρο.

Οι επιπτώσεις από το κύμα... καταναλωτικής μετανάστευσης είναι μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις των ακριτικών μας αγορών να έχουν βάλει "λουκέτο" όπως και πολλά βενζινάδικα.
Παράνομα
Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Οπως καταγγέλλουν οι εμπορικοί σύλλογοι παρανόμως φτάνουν από τη Βουλγαρία εμπορεύματα και τρόφιμα στις λαϊκές αγορές και στους πλανόδιους μικροπωλητές. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε για το θέμα συνάντηση με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ταυτόχρονα για τον περιορισμό της καταναλωτικής μετανάστευσης καθώς και την παρότρυνση των ξένων να ψωνίζουν από τις αγορές μας προτείνει:

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
Αρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας, με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
Αυστηροποίηση έλεγχου στα σύνορα.
Φλώρινα
Μείωση τζίρου 60%

Ενας στους δύο κατοίκους της Φλώρινας ψωνίζει από τα Σκόπια, με αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει μειωθεί κατά 50% με 60%. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πέρασαν 10.000 αυτοκίνητα, ενώ η αγορά της Φλώρινας χάνει περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Προμηθεύονται βενζίνη και είδη διατροφής. Μάλιστα κάποιοι συνταξιούχοι επισκέπτονται και οδοντιάτρους. Οι τιμές είναι χαμηλότερες και μάλιστα από τον μεθοριακό σταθμό περνούν κι αρκετοί από Καστοριά και Αμύνταιο.
Ορεστιάδα - Ξάνθη
Παραεμπόριο στις λαϊκές
Το 30% με 40% των καταναλωτών της Ορεστιάδας πηγαίνει στη Βουλγαρία. Από τη γειτονική χώρα γεμίζουν τα οχήματά τους με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, ενώ ψωνίζουν και καταναλωτικά αγαθά. Στην Ξάνθη το κυριότερο πρόβλημα είναι η παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων και τροφίμων από τη Βουλγαρία σε λαϊκές αγορές και πλανόδιους μικροπωλητές. Από την ακριτική περιοχή γύρω στο 20 με 40% των καταναλωτών ψωνίζει από τις αγορές της γειτονικής χώρας.
Μυτιλήνη
Στο παζάρι του Αϊβαλί
Κάθε Πέμπτη απέναντι στο Αϊβαλί έχει παζάρι, το οποίο έλκει τους Μυτιληνιούς. Περίπου το 50% των καταναλωτών περνάει στην Τουρκία και ψωνίζει σχολικά είδη αλλά και είδη γάμου. Για τη Μυτιλήνη το παζάρι του Αϊβαλιού αποτελεί μεγάλη "πληγή". Είναι λαϊκό μέρος κι έχει πολύ φτηνά προϊόντα, προσιτά για τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι έχουν τεράστιες εισοδηματικές απώλειες λόγω της ύφεσης.
Σάμος - Χίος
Πρώτες ύλες από Τουρκία
Το 30% των κατοίκων της Σάμου πηγαίνει σε τακτική βάση στην Τουρκία. Ιδίως επαγγελματίες αγοράζουν πρώτες ύλες και είδη ένδυσης και υπόδησης. Οι επισκέψεις γίνονται κυρίως τους μήνες από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, οπότε υπάρχει και ακτοπλοϊκή γραμμή. Κάποιοι αγοράζουν παράνομα και τρόφιμα για τα ξενοδοχεία τους.
Το 20% των κατοίκων της Χίου περνάει στη Σμύρνη για να ψωνίσει έπιπλα, πόρτες και παράθυρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

www.ethnos.gr

florinapost

Δεν υπάρχουν σχόλια: