Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πίρι Ρέις: Εβαλε ρότα προς το «οικόπεδο 12» της Κύπρου

 

Αναμένεται να βρεθεί σε απόσταση 5 μιλίων από την πλατφόρμα των ερευνών

Πίρι Ρέις: Εβαλε ρότα προς το «οικόπεδο 12» της Κύπρου

Νοτιοδυτικά της Πάφου σε απόσταση 30 ν.μ. βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό σεισμολογικό σκάφος Πίρι Ρέις με κατεύθυνση το Οικόπεδο 12,  όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Εάν δεν αλλάξει πορεία τότε έως το βράδυ θα βρίσκεται πολύ κοντά στο Οικόπεδο 12 και σίγουρα κοντά στην ακτίνα των 5 ν.μ. γύρω απ΄ αυτό, όπου έχουν απαγορευθεί οι πλόες πλοίων και οι πτήσεις αεροσκαφών.
Το Πίρι Ρέις άλλαξε ξαφνικά πορεία τα μεσάνυχτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον Κόλπο της Μερσίνας. Πήρε νότια πορεία ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τις ακτές της Κύπρου, διατηρώντας όμως την απόσταση των 30 ν. μ. Πέρασε μάλιστα στο ύψος του Ακρωτηρίου και της Πάφου.
Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτύρεται διότι το ερευνητικό αυτό σκάφος εισήλθε και εντός των κατοχυρωμένων θαλάσσιων οικοπέδων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και αυτή τη στιγμή κινείται με νοτιοανατολική κατεύθυνση, με ταχύτητα 8-8,5 ν.μ, ταχύτητα που δεν δικαιολογεί τη διεξαγωγή θαλάσσιων ή υποθαλάσσιων ερευνών.
Όλα ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι, ενώ κινείται κυρίως σε διεθνή ύδατα, έχει βάλει πλώρη προς το Οικόπεδο 12 και συγκεκριμένα για διέλευση έξω από τη ζώνη προστασίας των 5 ν.μ. από τη γεώτρηση.
Την ίδια ώρα χάρτες που έχουν δημοσιευθεί στις τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι θα ερευνήσουν ολόκληρη της βόρεια ακτογραμμή της Κύπρου (κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών). Αυτό περιλαμβάνει η «συμφωνία» που υπέγραψε η Άγκυρα με το Ψευδοκράτος.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: