Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αποστειρωμένα βάζα

 

Αποστειρωμένα βάζα

Για τις αγαπημένες σας μαρμελάδες!

Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα για να διατηρηθεί. Πώς όμως αποστειρώνουμε τα βάζα μας; Υπάρχουν πολλές μεθοδοι και μπορείτε να επιλέξετε όποια σας βολεύει περισσότερο:
1.Πλύνετε καλά τα βάζα που έχετε επιλέξει με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλύντε τα με καυτό νερό.
Πάρτε μια κατσαρόλα που θα έχει στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τοποθετήστε τα βάζα μεσα εκεί. Θα πρέπει το ύψος της κατσαρόλας να είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από τα βάζα.
Θα πρέπει να βάζα να είναι σφηνωμένα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά την ώρα του βρασμού και σπάσουν. Αν υπάρχει κενό μεταξύ τους, τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα. Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 10 λεπτά και κλείστε τη φωτιά.
Αφήστε τα βάζα μέσα στο ζεστό νερό μέχρι να τα χρειαστείτε, ώστε να μη σπάσουν όταν βάλετε μέσα τη ζεστή μαρμελάδα.
Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν σε μια καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο σας και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.
2.με ζεστό σαπουνόνερο και μετά βάλτε τα στο φούρνο, στους 120° για 15-20 λεπτά. Και πάλι τα αφήνετε μέσα μέχρι να τα χρειαστείτε.
3.Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο, βάλτε νερό μέχρι τη μέση και μετά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα σας μεταλλικά μέρη.
Υγρή Αποστείρωση
Η υγρή αποστείρωση γίνεται στην χύτρα ταχύτητας.
Συσκευάζουμε το προϊόν σε γυάλινα άθραυστα δοχεία, ενώ είναι ακόμα ζεστό, με προσοχή να μην τα γεμίσουμε μέχρι πάνω και τα κλείνουμε. Αν τα καπάκια είναι βιδωτά τα κλείνουμε και αμέσως τα χαλαρώνουμε λίγο, κάνοντας μια στροφή ενός τετάρτου. Στον πάτο της χύτρας τοποθετούμε μια σχάρα ή μικρα κουταλάκια ή οτιδήποτε άλλο, αρκεί να μην είναι σε άμεση επαφή τα βαζάκια με τον θερμό πάτο της χύτρας με κίνδυνο να σπάσουν. Βάζουμε τα βαζάκια με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χτυπάνε μεταξύ τους κατά τον βρασμό (τα τυλίγουμε σε πανάκια ή τους βάζουμε διάφορα ξυλάκια ενδιάμεσα). Ρίχνουμε ζεστό νερό στην χύτρα μέχρι να καλύψει τη βάση των δοχείων 5 εκατοστά περίπου. Την κλείνουμε και την βάζουμε να βράσει για 5-10 λεπτά το πολύ.
Ξηρή αποστείρωση
Στην ξηρή αποστείρωση χρησιμοποιούμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Και με αυτόν τον τρόπο αποστείρωσης δεν γεμίζουμε τα δοχεία μέχρι τα χείλη και δεν σφίγγουμε πολύ τα καπάκια. Τα τοποθετούμε όρθια στο ταψί του φούρνου φροντίζοντας να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε μισή ώρα αν η ποσότητα δε ξεπερνά τα 2 κιλά και αυξάνουμε τον χρόνο κατά 15 λεπτά (συνολικα 45 λεπτα) αν η ποσότητα είναι 5 κιλά. Μετά τα βγάζουμε απο το φούρνο, σφίγγουμε τα καπάκια με ένα πανί και τα αναποδογυρίζουμε να κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε κενό αέρος αφού και τα βαζάκια δεν τα έχουμε γεμίσει μέχρι πάνω.
Πηγή: sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: