Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κορέστεια Καστοριας

 

Ο τόπος μας : Ας διαφημίσουμε λίγο τα μέρη μας,άλλωστε το αξίζουν...Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που προσπαθούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας και τις ομορφιές του.
Ο Δήμος Κορεστείων αποτελείται από τα εξής χωριά: Νέος Οικισμός-Κορέστεια(έδρα του δήμου),Μαυρόκαμπος, Άνω & κάτω Κρανιώνα, Χαλάρα, Μακροχώρι, Παύλος Μελάς, Άγιος Αντώνιος και Γάβρος.

Στο Δημοτικό διαμέρισμα του Π.Μελά βρίσκεται και το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. Το σπίτι λειτουργεί σαν μουσείο και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις στα περίφημα πλινθόκτιστα της Κρανιώνας. Τις εκδηλώσεις έχουν τιμήσει κατά καιρούς με τη παρουσία τους πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς : Περίδης, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Ανδρεάτος, Δ. Ζερβουδάκης, Νέο κύμα - Βιολάρης Κουμιώτη Ζωγράφος & η ρεμπέτισσα Μαριώ.
Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται κάθε χρόνο από το συγκρότημα «΄Εχιδνα » αποτελούμενο από παιδιά της περιοχής μας. Στα μέρη μας έχουν γυριστεί σκηνές από γνωστές ταινίες πολλών σκηνοθετών όπως: του Π. Βούλγαρη «Νύφες» « Ψυχή Βαθιά», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού » από τον Θ.Αγγελόπουλο & από το « Στάκαμαν» του Α. Καφετζόπουλου. Τον όμορφο τόπο μας έχουν επίσης τιμήσει με αφιερώματα η πολύ πετυχημένη εκπομπή του ΕΤ 3 " Οξυγόνο " με τον Κωστή Ζαφειράκη καθώς και η εγνωσμένης αξίας σειρά ντοκιμαντέρ του ΕΤ 1 " Από πέτρα & χρόνο " του σκηνοθέτη Ηλία Ιωσηφίδη. Τα καταπράσινα βουνά μας διασχίζουν τα περιπατητικά μονοπάτια Ε6 και Ε4.

Κορέστεια Καστοριας

kastorass.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: