Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

«Project Helios» - Η πράσινη υπέρ-επένδυση

 

Στις αρχές Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Pέσλερ, συνοδευόμενος από 100 επιχειρηματίες. Τότε θα «κλειδώσει» το «Project Helios».
Οι βασικές κατευθύνσεις του, που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα παρουσιαστούν από τον Γιώργο Παπανδρέου στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο
Βερολίνο: ο πρωθυπουργός θα μιλήσει εκεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σταδιακά. Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να προωθήσει το Project Helios: αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Kάπφερερ στην Αθήνα με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο συνέδεσε με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναφέρθηκε πρώτη φορά σε ανύποπτο χρόνο ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών Bόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο. Σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη μεγάλων προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Η πρόταση Σόιμπλε, που κινείται σ’ αυτό το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, σχετίζεται με την απόφαση να απεξαρτηθεί σταδιακά η Γερμανία από την πυρηνική ενέργεια σε βάθος δεκαετίας. Όπως επίσης και με το γεγονός ότι η χώρα θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημά- των και συνεπώς, προσδοκά οφέλη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της. Το πρόγραμμα «Ήλιος» δεν έχει πάρει οριστική μορφή. Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα. Από τα πρώτα στοιχεία, γίνεται γνωστό ότι πρόκειται για project-μαμούθ συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, το οποίο, αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει 30-60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. H επένδυση αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, συνολικής ισχύος 10 GW, κάτι λιγότερο δηλαδή από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της ΔEH σήμερα (10,2 GW). Για την εγκατάσταση αυτών των πάνελ θα απαιτηθούν συνολικά 200.000 στρέμματα δημόσιας γης, απαλλαγμένης από γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια.
isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια: