Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κηπουρική και ζιζάνια.

 
clip_image002


Μια κινέζικη παροιμία λέει: ‘’Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος μια βδομάδα παντρέψου, αν ένα μήνα σφάξε το γουρούνι, αλλά αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος όλη σου τη ζωή φύτεψε ένα κήπο.’’. Ο καθ’ ένας μας θα ήθελε να έχει έναν ωραίο κήπο σπίτι του έτσι ώστε να του φτιάχνει την διάθεση, όμως για να υπάρχει ένας ωραίος κήπος θα πρέπει να υπάρχει και φροντίδα και κόπος. Ένας από του πιο ανεπιθύμητους ‘’επισκέπτες’’ όσων ασχολούνται με την κηπουρική και την καλλιέργεια της γης γενικότερα είναι τα αγριόχορτα ή αλλιώς ζιζάνια.

Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που προκαλούν τα ζιζάνια στα παρτέρια και τις γλάστρες με τα καλλωπιστικά φυτά:
· Ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ καλλωπιστικών φυτών και ζιζανίων για θρεπτικά στοιχεία και νερό με αποτέλεσμα τη μείωση της αύξησης και ανάπτυξής τους.
· Δυσκολίες στην εφαρμογή των καλλιεργητικών φροντίδων.

Δύο τρόποι καταπολέμησης των ζιζανίων υπάρχουν: η εδαφοκάλυψη και το βοτάνισμα.

ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ
Η εδαφοκάλυψη είναι από τις βασικές πρακτικές της οικολογικής αλλά και της μεσογειακής κηπουρικής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:
· Φλοιός πεύκου, ή τεμαχισμένα κουκουνάρια.
· Πέτρες, βότσαλα, χαλικάκι και ελαφρόπετρα.
· Εδαφοκάλυψη με γεωύφασμα το οποίο είναι πορώδες, δηλαδή επιτρέπει στο νερό και στο οξυγόνο να μπουν στο χώμα, δεν επιτρέπει όμως στις ρίζες των αγριόχορτων να βγουν από το χώμα.

Ουσιαστικά, τα οφέλη της εδαφοκάλυψης είναι ότι εμποδίζουμε την εξάτμιση του νερού από το έδαφος κι έτσι μειώνουμε τις ανάγκες του φυτού σε νερό, εμποδίζουμε την ανάπτυξη των ζιζανίων καθώς δεν φθάνει το φως του ήλιου σ’ αυτά και ευνοούνται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους, αυτοί δηλαδή που βελτιώνουν τη σύσταση και τη δομή του εδάφους.
clip_image003
Εδαφοκάλυψη παρτεριού με φλοιό πεύκου.


clip_image004
Εδαφοκάλυψη με γεωύφασμα.


clip_image006
Εδαφοκάλυψη με βότσαλα και πέτρες διαφόρων αποχρώσεων.



ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ
Ο δεύτερος τρόπος καταπολέμησης των ζιζανίων είναι το τακτικό βοτάνισμα, δηλαδή το σκάλισμα του κήπου έτσι ώστε να αφαιρούμε και να μην αφήνουμε να αναπτυχθούν τα ζιζάνια και να ανταγωνίζονται τα καλλωπιστικά φυτά μας σε θρεπτικά στοιχεία, νερό, ακόμα και σε ήλιο, εάν το είδος του ζιζανίου έχει μεγαλύτερη καθ’ ύψος αύξηση από το φυτό μας . Αυτός ο τρόπος βέβαια είναι πιο χρονοβόρος και πιο κοπιαστικός.

ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ Ή ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ;
Συγκρίνοντας τους δύο τρόπους καταπολέμησης θα μπορούσαμε να πούμε πως η εδαφοκάλυψη είναι ευκολότερος και μας εξασφαλίζει την απουσία ζιζανίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τον κήπο μας αλλά κοστίζει κάτι παραπάνω ειδικά εάν χρησιμοποιήσουμε γεωύφασμα ή αγοράσουμε από το εμπόριο τα υλικά εδαφοκάλυψης όπως ο φλοιός πεύκου. Αντίθετα, το βοτάνισμα μπορεί να μην μας κοστίζει σε χρήμα αλλά σε κόπο και χρόνο σίγουρα καθώς θα πρέπει να αφιερώσουμε μερικές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας ώστε να ‘’παλέψουμε΄΄ με τα ζιζάνια.

Εκτός βέβαια από την καταπολέμηση των ζιζανίων ας μην ξεχνάμε πως για να έχουμε έναν ωραίο κήπο θα πρέπει να ποτίζουμε και να λιπαίνουμε όποτε μας το ‘’ζητούν’’ τα φυτά με ορθολογικό τρόπο και όχι άσκοπα όπως γίνεται ορισμένες φορές.

Σύνταξη: Γιώργος Μ.

1 σχόλιο:

apolnarama είπε...

Καλωσορίζουμε στην αρθογραφική ομάδα του apolnarama και τον Γιώργο Μ. !!!