Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Δοκίμασε το χώμα που αγόρασες πριν ξεκινήσεις το σπορείο σου

 

Σού’χει περάσει ποτέ από το μυαλό η σκέψη να δοκιμάσεις το χώμα που αγόρασες πριν το χρησιμοποιήσεις κανονικά για τους σπόρους σου; Όχι δεν εννοώ να το φας.

 

SheBlogs.EU από Μαίρη Χαρίσκου - 19.02.2015

Μπορεί να σου φανεί πάρα πολύ περίεργη αυτή η σκέψη, δεν έχω λόγο να αμφιβάλω και έχεις και τα δίκια σου.

Έχω κι εγώ όμως τα δικά μου και το να μπω στη διαδικασία να δοκιμάζω το χώμα που αγόρασα πριν βάλω μέσα τους πολύτιμους σπόρους μου δεν δημιουργήθηκε από παραξενιά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβεις και πως οδηγήθηκα σε αυτή τη σκέψη.

Είσαι λοιπόν στα τέλη του χειμώνα παρέα με τους μοναδικούς και τέλειους σπόρους σου. Μόνο εσύ ξέρεις πόσο εύκολα ή δύσκολα, φτηνά ή ακριβά κατάφερες να τους αποκτήσεις. Η άνοιξη πλησιάζει και ετοιμάζεσαι όλο χαρά να δημιουργήσεις τα φυτά σου. Τόσο καιρό περίμενες για αυτή τη στιγμή!

σποροι σε γλάστρες

Τα σουπερμάρκετ γνωρίζουν πότε αρχίζουμε να ασχολούμαστε με τα της κηπουρικής και φέρνουν πάντα τσουβαλάκια με χώμα το οποίο διαφημίζουν για να σε ενημερώσουν.

Τρέχεις λοιπόν στο κοντινότερο σουπερμάρκετ και αγοράζεις ένα τσουβάλι χώμα για να φτιάξεις το τέλειο σπορείο σου που έχεις σκεφτεί χίλιους δυο τρόπους να το προφυλάξεις από ξαφνικούς παγετούς στο τέλος του χειμώνα.

Σπέρνεις τους σπόρους σου με περισσή αγάπη, φροντίζεις για την κατάλληλη υγρασία, το φωτισμό και αερισμό τους, τους βάζεις και ταμπελάκια για να μη μπερδευτούν και όλο χαρά φροντίζεις κάθε μέρα να μη τους λείψει τίποτα.

Οι μέρες περνάνε και περιμένεις όλο αγωνία την τέλεια εκείνη στιγμή – μη μου πεις πως δεν είναι η πιο τέλεια στιγμή στην όλη  φάση της κηπουρικής- που θα ξεπεταχτούν πράσινα φυλλαράκια από το χώμα.

Τα κυπελλάκια σου όμως παραμένουν ως έχουν. Ούτε ένα τόσο δα μικροσκοπικό σημάδι πως άρχισαν να ξυπνάνε οι σπόροι σου. Στεναχωριέσαι αλλά δε το βάζεις κάτω! Ειδικά αν ξέρεις πως οι σπόροι σου είναι δυνατοί και γόνιμοι. Θα φυτρώσουν λες, με απόλυτη βεβαιότητα, έχω τους καλύτερους σπόρους!

Αρχίζεις πια να μετράς εβδομάδες. Κανένα σημάδι από το σπορείο σου. Μπερδεύεσαι, ξέρεις πως έπρεπε να έχουν φυτρώσει, τουλάχιστον 2-3 να έβγαιναν, σκέφτεσαι, θα ήξερα πως πλησιάζει η τέλεια στιγμή που θα φυτρώσουν όλα.

Το κυπελλάκια σου όμως παραμένουν ως έχουν. Η άνοιξη έχει έρθει και κανονικά θα έπρεπε να έχεις φυτά από καιρό, δεν έχεις όμως. Απογοητεύεσαι και κάποια στιγμή τα πετάς όλα στα σκουπίδια και ορκίζεσαι να μην ξανασχοληθείς με την κηπουρική γιατί δεν είναι για σένα αυτό το σπορ.

Το ενδεχόμενο όμως να είχε πρόβλημα το χώμα που σου πούλησε το σουπερμάρκετ δε σου περνάει από το μυαλό, ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία και μακροχρόνια σχέση αγάπης με τους σπόρους  που έβαλες.

Και όμως, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Την έχω πάθει όχι μία αλλά δυο φορές. Το χώμα που αγόρασα σκότωσε όλους τους σπόρους μου.  Δεκάδες κυπελλάκια με παραδοσιακούς σπόρους κάθε λογής που έσωσα με τα χεράκια μου από τα τέλεια φυτά μου έστεκαν εκεί, θλιβερά, χωρίς φυτά.

Την πρώτη φορά δε κατάλαβα τι πήγε στραβά. Τα πέταξα όλα και ξανάσπειρα, μέσα σε λίγες μέρες φύτρωσαν αλλά είχα χάσει περισσότερο από ένα μήνα. Τη δεύτερη φορά κατάλαβα τι συμβαίνει και ξανάσπειρα πιο γρήγορα σε διαφορετικό χώμα.

Πλέον σκέφτομαι πολύ σοβαρά ότι πρέπει να δοκιμάζουμε πρώτα το χώμα που αγοράζουμε 1-2 κυπελλάκια που θα βάλουμε ένα μείγμα σπόρων που ξέρουμε ότι φυτρώνουν σχετικά γρήγορα.

Μπορούμε να το κάνουμε πιο νωρίς από την εποχή που θα ξεκινούσαμε κανονικά το σπορείο μας και να τα προφυλάσσουμε περισσότερο σε εσωτερικό χώρο.  Αν φυτρώσουν σε λογικό χρονικό διάστημα μπορούμε να ξεκινήσουμε το σπορείο μας, αν όχι ψάχνουμε για ένα χώμα καλύτερης ποιότητας να δοκιμάσουμε.

http://www.sheblogs.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: