Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Καλλιεργούμε και καθαρίζουμε διακοσμητικές νεροκολοκύθες

 

Η Ολυμπία μας μαθαίνει πως να καλλιεργούμε και να καθαρίζουμε σωστά τις διακοσμητικές νεροκολοκύθες για να τις ζωγραφίσουμε και να τις μεταμορφώσουμε σε μαγικά διακοσμητικά για το σπίτι μας

 

SheBlogs.EU από Μαίρη Χαρίσκου

Οι νεροκολοκύθες παλιά ήταν χρηστικές, ακόμα είναι δηλαδή σε πολλές χώρες της Αφρικής και της νοτίου Αμερικής. Φτιάχνουν με αυτές από παγούρια μέχρι ειδικές κούπες τσαγιού.

Εμείς τις καλλιεργούμε για καθαρά διακοσμητικούς λόγους και η Ολυμπία Μπαλίτα που ζωγραφίζει εκπληκτικές διακοσμητικές κολοκύθες μας μαθαίνει τα μυστικά της καλλιέργειας και προετοιμασίας τους πριν να δεχτούν το χρώμα επάνω τους για να μεταμορφωθούν σε μικρά έργα τέχνης.

kolokythes-2

Σπορά – Καλλιέργεια

Tα σποράκια της κολοκύθας τα βάζουμε σε ένα μπωλ με νεράκι σκεπασμένα με υγρή χαρτοπετσέτα για 2-3 μέρες. Μετά τα φυτεύουμε στο σπορείο μας σε κυπελάκια ή απευθείας στο χώμα που θα μεγαλώσουν. Αυτό το κάνουμε όταν σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει άλλο παγετό, το Μάρτιο δηλαδή .

kolokythes-7

Το μεγάλωμα τους είναι θεαματικά μαγικό! Κάθε μέρα έχουν διαφορά!. Θέλουν πολύ νερό και ήλιο, τίποτα άλλο.

kolokythes-1

Πιάνουν πολύ χώρο όμως και το καλύτερο μέρος για να απλώσουν είναι η αναρρίχηση τους σε περιφράξεις.

kolokythes-3

Οι νεροκολοκύθες που αποξηραίνονται έχουν άσπρα λουλούδια σε αντίθεση με τις κολοκύθες που τρώγονται κι έχουν κίτρινα λουλούδια.

kolokythes-4

Το φυτό τους ζει 110-150 ημέρες και αμέσως μετά μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή και την αποξήρανση τους.

Συγκομιδή – Αποξήρανση

Τις κολοκύθες τις κόβουμε όταν το φυτό έχει πεθάνει κι ο μίσχος που τις κρατάει είναι εντελώς ξερός.

kolokythes-5

Κόβουμε την κολοκύθα αφήνοντας αρκετό μίσχο για να μη μπει μικρόβιο μέσα της. Ιδανικές συνθήκες για αποξήρανση είναι σε υπόστεγο και να μην ακουμπάν μεταξύ τους οι κολοκύθες, αλλά τα καταφέρνουν και σε δύσκολες συνθήκες.

kolokythes-6

Ελέγχουμε συχνά τις κολοκύθες μήπως έχουν σαπίσει κάποιες, βλέπουμε δηλαδή αν έχουν μαλακά σημεία. Αυτές τις πετάμε αμέσως πριν μολύνουν τις διπλανές. Δε μας ενοχλεί που πιάνουν μούχλα.  Είναι σκληρή δουλειά το πλύσιμο τους αλλά καθαρίζουν τελείως.

kolokythes-8

Θέλει 4-6 μήνες τουλάχιστον για να στεγνώσει η νεροκολοκύθα, πρέπει να ελαφρύνει πολύ και να κουδουνίζουν τα σποράκια της, τότε είναι έτοιμη!

Περισσότερα γι’ αυτές μπορείς να μάθεις αν ψάξεις τις λέξεις gourds, Lagenaria ,pumpkins στο ξενόγλωσσο internet.

Καθάρισμα νεροκολοκύθας

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όσοι τις πλακώνουν στη λαδομπογιά χωρίς να τις τρίψουν κάνουν μεγάλο λάθος και αυτές οι κολοκύθες είναι καταδικασμένες να μουχλιάζουν συνέχεια. Εμείς εδώ θα δούμε την απαιτούμενη διαδικασία που χρειάζεται για να τις καθαρίσουμε.

kolokythes-10

Πρέπει να φοράμε μάσκα όταν τις καθαρίζουμε μη τυχόν έχουμε αλλεργία, αλλά και γιατί δε κάνει να αναπνεύσουμε τη μούχλα της επίσης.

Όταν είναι ελαφριά κουδουνιστή και έτοιμη η κολοκύθα μας, τη βρέχουμε καλά, την αφήνουμε σε κρύο νερό μια ώρα και μετά την τρίβουμε με σύρμα και λίγο σαπούνι πιάτων για να φύγει τελείως η “πέτσα” της και να φανεί το όμορφο ξύλο της.

kolokythes-9

Η κολοκύθα με το τρίψιμο και το μούλιασμα βρέχεται στην επιφάνεια της μόνο, μέσα δε περνάει τίποτα. Οπότε μετά την σκουπίζουμε και την περνάμε με πανί βουτηγμένο σε οινόπνευμα, αυτό στο στέγνωμα από το σοκ της πλύσης. Σε λίγες ώρες φεύγει η υγρασία που έχει κρατήσει στο φλοιό της και ανοίγει και το χρώμα της.

Μια μέρα μετά μπορούμε να την επεξεργαστούμε.

Κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος που αφορά την καλλιέργεια και το καθάρισμα της κολοκύθας, θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος που αφορά στη διακόσμηση και ζωγραφική της

http://www.sheblogs.eu/

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ για το συγκεκριμένο άρθρο. Λεπτομέρεια σε κάθε αναφορά και στάδιο της διαδικασίας!!!!!

Unknown είπε...

Έχω παρά πολλές κολοκύθες και θα ήθελα να δω που θα βρω άλλες με διάφορα σχεδια