Τα πλεονεκτήματα της οικιακής κομποστοποίησης είναι πια γνωστά και αναμφισβήτητα. Η συμβολή αυτής της τεχνικής στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών αλλά και στην ανάπτυξη των φυτών του κήπου και κυρίως των λαχανικών, καθιστούν την κομποστοποίηση αναγκαία σε κάθε σύγχρονο κήπο.
Η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία γύρω από την κομποστοποίηση έχει καταφέρει να λύσει και τα τελευταία μειονεκτήματα που αφορούσαν στις άσχημες οσμές και στο μεγάλο απαιτούμενο χώρο. Παλαιότερα η κομποστοποίηση γινόταν σε σωρούς σε ανοιχτό χώρο ή σε δοχεία που κατασκεύαζε κανείς μόνος του συνήθως από ξύλα. Αυτό απαιτούσε αρκετό ελεύθερο χώρο και μάλιστα μακριά από το σπίτι.
Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι κάδων κομποστοποίησης που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε κήπου. Κάδοι με ή χωρίς πυθμένα, με μικρή ή μεγάλη χωρητικότητα, κάδοι κήπου, μπαλκονιού και κουζίνας, μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη.
Η δυσοσμία που αναδύεται από τους σωρούς των υλικών που κομποστοποιούνται οφείλεται κυρίως στις κακές συνθήκες αερισμού μέσα στο σωρό. Οι κάδοι κομποστοποίησης εξασφαλίζουν ελεγχόμενες συνθήκες αερισμού, θερμοκρασίας και υγρασίας, μειώνουν το χρόνο κομποστοποίησης και εξασφαλίζουν καλή ποιότητα τελικού προϊόντος.
Επιπλέον δεν απαιτούν πολύ χώρο, δεν απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές, είναι μονωμένοι, διατηρούν το χώρο καθαρό και δεν προσελκύουν έντομα.
- Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το κομπόστ που δεν έχει ωριμάσει (δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κομποστοποίησης)
- Τα φυτικά υπολείμματα που έχουν θρυμματιστεί κομποστοποιούνται ευκολότερα και μειώνουν τον όγκο που καταλαμβάνουν σε σχέση με τα μη θρυμματισμένα
- Το κομπόστ βελτιώνει τη σύσταση του εδάφους, περιορίζει τις ανάγκες λίπανσης και άρδευσης των φυτών και παρεμποδίζει την ανάπτυξη ασθενειών των φυτών.
- Για κομποστοποίηση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτικά υπολείμματα, από ασθενή φυτά.
- Το κομπόστ από πεσμένα φύλλα συμβάλει στη μείωση των ζιζανίων
- Ιδανικές συνθήκες για την κομποστοποίηση είναι θερμοκρασία 40-60οC, υγρασία όχι κάτω από 40% ούτε πάνω από 60% και καλός αερισμός
Τα υπολείμματα από το κούρεμα του γκαζόν, γίνονται compostΤα κλαδιά πρέπει να τεμαχίζονται πριν τοποθετηθούν για κομποστοποίησηΗ δυσοσμία που αναδύεται από σωρούς υλικών που κομποστοποιούνται, οφείλεται κυρίως στις κακές συνθήκες αερισμού μέσα στο σωρό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου