Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Εκ των υστέρων λεονταρισμοί της κυβέρνησης

 

Πάνος Πικραμένος


«Τρίτη και φαρμακερή» φαίνεται πως ήταν η ωμή ανάμειξη της τρόικας στα εσωτερικά της χώρας, η οποία απετέλεσε και την ευκαιρία ή το άλλοθι που αναζητούσε η κυβέρνηση, για να απαγκιστρωθεί -τουλάχιστον επικοινωνιακά- από τον ασφυκτικό κλοιό της.
Μετά τις παλαιότερες κατηγορίες της τρόικας κατά κομμάτων της αριστεράς και κοινωνικών ομάδων, και τη στιγμή που φουντώνουν οι φήμες για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες κατά τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την αήθη συμπεριφορά των μελών της, με τα όσα είπαν κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ε.Ε..
Αν και δεν το συνηθίζει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου και χρησιμοποιώντας οξύτατους τόνους που θύμιζαν έντονα το «παλιό, καλό ΠΑΣΟΚ» του Ανδρέα, έκανε λόγο για «αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια» και «εντολές που η κυβέρνηση παίρνει μόνο από τον λαό».
«... Δεν ζητήσαμε από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Πράγμα που σημαίνει ότι το Μαξίμου και η κυβέρνηση, από συμπεριφορές οι οποίες και στο παρελθόν είχαν σφοδρά επικριθεί από την αντιπολίτευση, -αφού τα μέλη της τρόικας έφτασαν να πουν ότι η εκποίηση δεν αφορά σε αρχαιολογικούς χώρους- επιχειρεί να αποκομίσει επικοινωνιακό όφελος, επιδεικνύοντας «σθεναρή στάση» και «αδιαπραγμάτευτες αρχές».
Προφανώς και δεν έχει τεθεί θέμα εκποίησης αρχαιολογικών χώρων, αλλά ο κυνισμός των μελών της τρόικας να αναφερθούν σε αυτούς, λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για μνημεία, αλλά για εταιρείες και ακίνητα που είναι πηγή σπατάλης», δείχνει και τα όρια στα οποία κινούνται συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κατά μία άποψη, εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση «δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ΄ ανέβει στο κρεβάτι». Δηλαδή, η μαλθακότητα της κυβέρνησης να επιτρέπει επί μήνες την ανάμειξη της τρόικας στα εσωτερικά της χώρας την οδήγησε στο σημείο να παρεμβαίνει με άκομψο τρόπο σε διάφορα ζητήματα, να στρέφεται κατά της αντιπολίτευσης και κοινωνικών ομάδων, να προδιαγράφει εξελίξεις κ.λπ., με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, επί της ουσίας, με τις δηλώσεις Πεταλωτή, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η υπάρχει πλάνο εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων, ανεξάρτητα αν αυτό δεν μπορεί να αγγίξει τα 50 δις.
Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτά τα 50 δις δεν θα προέλθουν από εκποίηση δημόσιας γης, αλλά από άλλες ιδιωτικοποιήσεις.
Όμως, αυτό δεν συνάδει με την πραγματικότητα, γιατί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εκποίηση εταιρειών του Δημοσίου και των Δ.Ε.Κ.Ο. δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 9 δις.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων στον δημόσιο τομέα, τα τελευταία 20 χρόνια από το 1991, δεν ξεπέρασε τα 10 δις ευρώ. Πώς είναι λοιπόν δυνατό, μέσα σε 4 χρόνια να εισπραχθούν 50 δις, από πωλήσεις εταιρειών;
Είναι προφανές, λοιπόν, παρά τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό που επιχειρεί η κυβέρνηση, ότι οι συμφωνίες με την τρόικα αφορούν και στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το real estate.
«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα»

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε:
«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία.
Η χθεσινή τηλεοπτική κατάργησή της από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας.
Η καθυστερημένη ''ιερή αγανάκτησή της'' δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, που αισθάνθηκε οργή για την ταπεινωτική συμπεριφορά των ξένων κυβερνητικών εταίρων.
Γιατί, ήδη η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά και τις προθέσεις και τις αποφάσεις της τρόικας. Μαζί της είχαν αποφασίσει, όπως κατ΄ επανάληψη, δημόσια έχει δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Και προφανώς πήραν χθες γραμμή από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, όταν τον άκουγαν να λέει ότι ''δεν θα απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας''!
Άλλωστε, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που δεν είχε αντιδράσει, όταν ο κ. Τόμσεν, στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, είχε βάλει ευθέως κατά του θεσμικού ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Πώς αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη πρόκληση της τρόικας, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας κάνει τη χάρη να μη συμπεριλάβει στη γενική εκποίηση τα αρχαία μας μνημεία;
Πώς αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη ευκολία με την οποία θέλει να βγάλει στο σφυρί όλη τη δημόσια περιουσία;
Πώς, αλλιώς, λοιπόν να εξηγήσει κάποιος τις προσβλητικές αναφορές για τις αντιδράσεις του λαού στα σκληρά μέτρα;
Θυμίζουμε ότι, όταν η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τις προτάσεις της τον Ιούλιου του 2010, είχε επιμείνει ότι την περιουσία του Δημοσίου πρέπει να την αξιοποιήσουμε και όχι να εκποιήσουμε τα ασημικά της χώρας.
Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου».

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: