Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ VS ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

karamanlis podosfairo

Ποδόσφαιρο και πολιτική δυο θέματα για τα οποία συζητά η πλειοψηφία του αντρικού πληθυσμού σε καφετέριες, καφενεία και ταβερνάκια στην χώρα μας και όχι μόνο. Δυο έννοιες που με την πρώτη ματιά θα πει κανείς πως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους …. Είναι όμως έτσι ?

Αν ζούσαμε σε κάποια σκανδιναβική χώρα σίγουρα αυτές οι δυο έννοιες θα είχαν διακριτές δια χωριστικές γραμμές . Ζούμε όμως στην Ελλάδα στην χώρα που όλα και όλοι συνυφαίνονται και όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη την σχέση την δημιουργεί από μόνος του ο ¨πολυμήχανος¨ Έλληνας.

Για να δούμε όμως μερικά κοινά στοιχειά μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής . Καταρχήν και τα δύο απευθύνονται στις πλατιές λαϊκές μάζες και δίνουν το δικαίωμα εξουσίας αυτών.

Κάθε πολιτικό κόμμα όπως και κάθε ομάδα έχει στο πλευρό του φανατικούς φίλους και απέναντι του ορκισμένους εχθρούς . Και τα δύο επιδιώκουν και διοργανώνουν μεγάλες πολιτικές – οπαδικές συγκεντρώσεις σε αθλητικά στάδια και μεγάλες πλατείες.

Στην ιστορία της, κάθε ομάδα έχει έναν εμπνευσμένο ιδρυτή, χαρισματικούς προέδρους και κατάπτυστους προδότες , μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στα πολιτικά μας κόμματα. Κάποια από τα πολιτικά κόμματα έχουν προκύψει από την απόσχιση στελεχών τους από κάποια άλλα, όπως και πολλές ομάδες δημιουργήθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα από δυσαρεστημένους οπαδούς άλλων ομάδων.

Κάθε κόμμα έχει μαζί του μεγάλους και δυνατούς χορηγούς που συνήθως είναι ή έχουν διατελέσει πρόεδροι και ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων.

Κάθε πολιτικός – βουλευτής στην χώρα μας επιδιώκει συνειδητά να χαρακτηριστεί οπαδός κάποιας ομάδας για να επωφεληθεί και να καρπωθεί την ψήφο των οπαδών της, όπως και πολύ ποδοσφαιριστές μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας μεταπηδούν στην πολιτική και εκλέγονται με ευκολία στους διάφορους θεσμούς.

Σε μεγάλες ποδοσφαιρικές συναντήσεις, οι κερκίδες κατακλύζονται από αναρίθμητους πολιτικούς που δίνουν αγώνα να φωτογραφηθούν δίπλα στον πρόεδρο της ομάδας άσχετα αν αυτός ελέγχεται από τις εγχώριες και πολλές φόρες από τις διεθνείς αρμόδιες αρχές για σχέσεις διαπλοκής και οικονομικά σκάνδαλα.

Και στα δύο αυτά κοινωνικά πεδία υπάρχουν συνήθως δύο ¨αιώνιοι αντίπαλοι ¨που για το καλό του συνόλου αγωνίζονται να κατακτήσουν την εξουσία με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Δημιουργούν δικούς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους που έχουν ως σκοπό και στόχο να ποδηγετούν τους οπαδούς τους και να προπαγανδίζουν το έργο τους.

Ο λόγος που προσπάθησα να βρω κοινά στοιχεία μεταξύ πολιτικής και ποδοσφαίρου ήταν η εντύπωση που επικρατεί σε πολλούς πως αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και την ομάδα αδιαφορούν για τα όσα διαδραματίζονται στην πολιτική επικαιρότητα.

Κάθε κοινωνική δραστηριότητα δημιουργεί έναν μικρόκοσμο αντίγραφο της κοινωνίας στην οποία ζούμε όλοι. Έτσι λοιπόν ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο έχει μέσα του όλα τα λάθη, τις αδικίες, τις ανισότητες, αλλά και όλες τις προσμονές , ελπίδες και όνειρα που έχομε όλοι μας για αυτήν την χώρα.

Το θέμα είναι λοιπόν το πόσο υπεύθυνος είσαι σαν άνθρωπος για να μπορέσεις να προσφέρεις στην κοινωνία, γιατί το να ενδιαφέρεσαι και να αγαπάς μια ομάδα δεν σημαίνει πως αδιαφορείς για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το αντίθετο …..ένας ενεργός και συνειδητοποιημένος οπαδός- που γνωρίζει την ιστορία της ομάδος του, που δεν ξεχνά τις μεγάλες επιτυχίες και θυμάται πάντα τις δύσκολες στιγμές που προέκυψαν από ήττες ή από κακούς χειρισμούς ανθρώπων που καπηλεύτηκαν το όνειρο του, που έχει κατεβεί στον δρόμο για να ζητωκραυγάσει μια νίκη ή να φωνάξει για κάποια αδικία που τον πνίγει, αυτός που συνέφερε οικονομικά για να βγει η αγαπημένη ομάδα του από κάποιο οικονομικό αδιέξοδο ή για μια κερδοφόρα επενδυτική κίνηση - είναι ένας ενεργός και χρήσιμος πολίτης γεμάτος ενέργεια και ιδέες με σωστή και κατασταλαγμένη πολιτική άποψη.

Αφού λοιπόν όλα έχουν σχέση μεταξύ τους αν αλλάξει το ένα σίγουρα θα επηρεαστεί και το άλλο άρα αν γίνει καλύτερος ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο στην χώρα μας τότε θα βελτιωθεί και ο χώρος της πολιτικής.

Ας φτιάξουμε λοιπόν σωστά γήπεδα καθαρά και λειτουργικά με χώρους που σέβονται τους αθλούμενους και τους θεατές. Ας εξυγιαίνουμε τις ομάδες από τους κακούς και δια πλεκόμενους παράγοντες που δημιουργούν επικινδύνους και επιπόλαιους οπαδούς. Ας δώσουμε τα κίνητρα για την δημιουργία σωστών ποδοσφαιρικών ακαδημιών όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν σωστά τα μυστικά του αθλήματος. Ας προσφέρουμε στο ποδόσφαιρο σωστή αθλητική δικαιοσύνη ώστε να εξαλείψουν οι κραυγαλέες αδικίες.

Αν λοιπόν βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα στον «βασιλιά των σπορ», τότε σίγουρα θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία – πολιτεία πιο δίκαιη που θα σέβεται τους πολίτες της και θα τους παρέχει σωστή παιδεία, υγεία, ασφάλεια, δικαιοσύνη έτσι ώστε να τους απαλλάξει από τα άδικα βάρη και να τους επιτρέψει να χαμογελάνε κοιτώντας με αισιοδοξία το αύριο.

Αφού δεν θέλετε να ποδοσφαιροποιείτε την πολιτική ας πολιτικοποιήσουμε το ποδόσφαιρο……….

ALKIS………

Υ Σ : EΥΧΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ BLOG ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ……………………

ΥΣ : ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΡΕΤΣΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ….. ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΛΕΞΑΤΕ……..

Δεν υπάρχουν σχόλια: