Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Η θρεπτική αξία της χωριάτικης σαλάτας

 

Η θρεπτική αξία της χωριάτικης σαλάτας

Ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα

Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η ντομάτα, η οποία είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η ντομάτα μας προσφέρει σημαντικής ποσότητες β καροτένιου και λυκοπένιου, συστατικά που αναγνωρίζονται ως δύο από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών.
Η ρίγανη που της βάζουμε, από την άλλη, εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων, τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν τη δράση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών προστατεύοντας τον οργανισμό.
Η φέτα ως συστατικό συμπλήρωμα της χωριάτικης σαλάτας, περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Όπως δημοσιεύει η «Espresso», μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο λευκό τυρί με λιγότερα λιπαρά ή αλάτι/
Το ελαιόλαδα που προσθέτουμε στη χωριάτικη, συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καρδιοπροστατευτική του δράση.
Σε ό, τι αφορά το αγγούρι, εκτός από δροσιστικό, διαπιστώθηκε ότι είναι ευεργετικό για όσους υποφέρουν από προβλήματα των πνευμόνων και του στομάχου. Το κάλιο που περιέχει το αγγούρι, το καθιστά χρήσιμο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χαμηλή και υψηλή πίεση του αίματος.
Εκτιμάται ότι μια χωριάτικη σαλάτα έχει περίπου 300-500 θερμίδες, και μπορεί να καλύχει ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι των αναγκών μας σε ενέργεια.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: