Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ταινία για την F1

Λάουντα vs Χάντ

 

Ο Νίκι Λάουντα θα δει την κόντρα του με τον Χαντ το 1976 να γίνεται ταινία 

Ο Νίκι Λάουντα θα δει την κόντρα του με τον Χαντ το 1976 να γίνεται ταινία

Παρότι τα GP παρακολουθούν δισεκατομμύρια τηλεθεατές σ’ όλο τον πλανήτη η παρουσία της F1 στη μεγάλη οθόνη υπήρξε μέχρι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένη.
Από το 1966 όταν παρουσιάστηκε το “Grand Prix” που σάρωσε στις εισπράξεις μέχρι σήμερα μόνο το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Άιρτον Σένα αναφέρεται στο μαγικό κόσμο της F1. Αυτό φαίνεται όμως ότι θα αλλάξει καθότι ο μεγαλοσκηνοθέτης του Χόλιγουντ Ρόντ Χάουαρντ έχει αναλάβει να φτιάξει μια ταινία για τη F1.
Ο σκηνοθέτης που υπογράφει ταινίες όπως το «Apollo 13», το «Beautiful Mind» αλλά και το «Da Vinci Code» εξετάζει το ενδεχόμενο να δραματοποιήσει την ιστορία διεκδίκησης του τίτλου από το Νίκι Λάουντα και το Τζέιμς Χαντ το 1976 χρονιά που ο Αυστριακός τραυματίστηκε στο παλιό Νίρμπουργκρινγκ.
Ο Ροντ Χάουαρντ μίλησε σχετικά στον επίσημο δικτυακό τόπο της f1 απ’ όπου και μεταφέρουμε τη συνέντευξή του.

Ρον πως συνέλαβες την ιδέα να γυρίσεις μια ταινία για τους αγώνες της F1;
Υπάρχουν δυο λόγοι. Ο πρώτος είναι πως είμαι φίλαθλος παρακολουθώ  όχι μόνο motorsport αλλά σχεδόν το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πάντα ψάχνω για μια καλή ιστορία με σπουδαίους χαρακτήρες. Ο Πήτερ Μόργκαν που έγραψε το σενάριο για τους Frost/Nixon (σ.σ: αναφέρεται στο σκάνδαλο Watergate) γνωρίζεται με το Νίκι Λάουντα εδώ και χρόνια. Άρχισε να ψάχνει πληροφορίες για το 1976 όταν ο Λάουντα είχε το ατύχημα και αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του για να δώσει τη μάχη του τίτλου με το Χάντ. Ο Πήτερ Μόργκαν έχει γράψει ένα σαγηνευτικό σενάριο που δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς της F1 αλλά σε όλους τους φιλάθλους που έλκονται από ξεχωριστούς χαρακτήρες.

Θα έχει χαρακτήρα ντοκιμαντέρ όπως το φιλμ για τον Άιρτον Σένα;
Όχι θα είναι ταινία. Θα είναι γοητευτικό συναρπαστικό και σέξι στην ίδια λογική με τις υπόλοιπες προσωπογραφίες ταινίες που υπογράφω.

Η πραγματική ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια…
Βέβαια. Υπάρχουν ιστορίες που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν. Αυτό είναι το καλύτερο υλικό για να φτιάξεις μια μοναδική ταινία. Κάποιοι θα θεωρήσουν αυτή την απάντηση ως κοινοτυπία αλλά ξέρω καλά καθότι και οι προηγούμενες ταινίες μου «A Beautiful Mind», «Frost/Nixon» και «Apollo 13» βασίζονταν όλες σε πραγματικά γεγονότα όπως το πρωτάθλημα του 1976.

Θα δουν οι Αμερικάνοι θεατές μια τέτοια ταινία;
Θα είναι μια Ευρωπαϊκή παραγωγή με ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό. Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, επικεντρωθούμε στην ιστορία και αποδώσουμε καλά τους χαρακτήρες που εμπλέκονται, θα γίνει μια ταινία δράσης που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία έχει τόσα στοιχεία που αφορά σε όλους. Για παράδειγμα ελάτε να δούμε το προσωπικό περιβάλλον του Τζέιμς Χάντ. Ενώ παλεύει για το πρωτάθλημα ο Ρίτσαρντ Μπάρτον την πέφτει στη γυναίκα του. Αυτό απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για βδομάδες. Δεν είναι αλήθεια ότι στις ΗΠΑ ο κόσμος δεν ασχολείται και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στη F1. Έχουν δυο Αμερικάνους πρωταθλητές τον Φιλ Χιλ και το Μάριο Αντρέτι απλά ίσως τα έχουμε ξεχάσει λίγο όλα αυτά.

Έχετε υπόψη τους ηθοποιούς που θα ενσαρκώσουν τους Λάουντα και Χάντ;
Όχι είναι λίγο πρώιμη αυτή η συζήτηση. Αυτή τη στιγμή το όλο πρότζεκ βρίσκεται στην φάση της προ-παραγωγής. Αλλά φυσικά ξεκινώντας έχω κάποιες ιδέες για τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Θα δούμε τον Τομ Χάνκς να υποδύεται τον Έντσο Φεράρι;
Περιμένετε και θα δείτε…

Θα κάνετε γυρίσματα στο παλιό Νίρμπουργκρινγκ;
Δεν ξέρω, σήμερα μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πάντα στο στούντιο οπότε σίγουρα δεν είναι απαραίτητο αυτό. Αλλά μπορεί να το κάνουμε για άλλους λόγους.
Ο Ροντ Χάουαρντ με τον Νίκι Λάουντα

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: