Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Εφορία: φουσκωμένα ραβασάκια, από λάθη, στην έκτακτη εισφορά

 

Η φοροεισπρακτική βιασύνη οδήγησε σε φουσκωμένα λάθη στα εκκαθαριστικά

Εφορία: φουσκωμένα ραβασάκια, από λάθη, στην έκτακτη εισφορά

Εφορία με φακέλους δηλώσεων εισοδήματος -φωτ.αρχείου [ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ]


1

Ισχυρό σοκ δέχονται χιλιάδες φορολογούμενοι ανοίγοντας τους φακέλους της Εφορίας με το τριπλό χαράτσι των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα, τις αντικειμενικές δαπάνες και το τέλος επιτηδεύματος.

Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την πίεση του χρόνου, εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά χωρίς να εξαιρεί εισοδήματα τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ δεν είχε ούτε τα στοιχεία ούτε τον χρόνο για να εξαιρέσει ανέργους και αναπήρους οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται. Ετσι, τα ραβασάκια έρχονται αδιακρίτως προκαλώντας σοκ στους φορολογουμένους, παρά το γεγονός ότι στο σημείωμα περιγράφονται αναλυτικά τόσο οι εξαιρέσεις όσο και τι πρέπει να κάνει ο αποδέκτης λανθασμένου σημειώματος.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα», μαζί με οδηγίες για το τί μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι, περιγράφει και χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως φορολογουμένου ο οποίος είχε πέρυσι συνολικό καθαρό εισόδημα 38.000 ευρώ, αλλά με τη συνταξιοδότησή του έλαβε και εφάπαξ ύψους 120.000 ευρώ και φορολογείται για αυτό.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: