Σήμερα βρεθήκαμε στην αίθουσα της εκκλησίας για να παρακολουθήσουμε την ενημέρωση από την πλευρά του δασαρχείου Καστοριάς για το θέμα της υλοτόμησης και ξύλευσης της περιοχής του κωσταραζιου. Αυτά που ακούσαμε όλοι μας ήταν πραγματικά άξια λόγου και συζήτησης για πολλές ώρες. Τι ακούσαμε ........... 1. οι όσοι κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας δεν εναπόκεινται στο καθεστώς της δασικής έκτασης αλλά το κουρι τους πρέπει να το διαχειριστούν σύμφωνα με το πως ορίζει ο νόμος για τα δάση , δηλαδή να γίνει η ξύλευση ΟΧΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ!!!!! 2. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια τους θα πρέπει να περιμένουν να να ξαναψηφιστεί ο νόμος με τον οποίο κάποιοι εξ ημών δήλωσαν τις ιδιοκτησίες,μιας και έχει κάποια χρόνια που καταργήθηκε. Η πρόταση από την πλευρά του δασαρχείου ήταν να μισθώσουμε συνεργείο υλοτόμων, να τους υποδείξουν αυτοί την περιοχή[δασαρχείο] , να συγκεντρωθούν τα ξύλα στο δρόμο , να μετρηθούν από την υπηρεσία και κατανεμηθούν στους κατοίκους με ένα maximum πλαφόν τα 10 χορικά!! Εδώ τώρα έρχεται και γίνεται το μπλέξιμο............. ένα 70% δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας των κουριών, αλλά..... έγγραφα που δεν τα αναγνωρίζει το δασαρχείο και έτσι αυτόματα το κουρί μετονομάζεται ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ. Καταλαβαίνετε ,λοιπόν, τι έχει να γίνει εάν μπει η δασική υπηρεσία και αρχίσει να μαρκάρει δέντρα μέσα στα χωράφια μας!!!!
Το θέμα είναι πως έρχονται και μας το ανακοινώνουν στα τέλη Σεπτέμβρη και μας αφήνουν ξεκρέμαστους. Όλα τα χρόνια η διαδικασία ήταν γνωστή, άδεια ξύλευσης με διάρκεια 15 ημερών. Όλο αυτό δεν είναι και πολύ λογικό, πέρυσι είχαμε τρεχάματα με τα αμπέλια για να βγάλουμε τα τσίπουρα! Φέτος έχουμε τρεχάματα με τα κουρια μας για να κόψουμε ξύλα. Φτιάχνουν νόμους που ευνοούν τους έμπορους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγνοώντας τους υπόλοιπους.
Από ότι έλεγαν, προς το τέλος της ενημέρωσης , για φέτος, υπάρχει η πιθανότητα να ισχύσει το καθεστώς των προηγούμενων ετών. Αλλά από του χρόνου θα πρέπει να κανονίσουμε τις εκκρεμότητες!
apolnaboss
2 σχόλια:
Χωράφια με δάσος πρώτη φορά ακούω...
Ήταν χωράφια που τα καλλιεργούσαν πριν από πολλά χρόνια οι παππούδες και οι πατεράδες. Μετά από 70 και πλέον χρόνια εγκατάλειψης έχουν πλέον δασωθεί.
Δημοσίευση σχολίου