Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τριπλάσια θα πληρώσουμε τις φωτοτυπίες στα σχολεία! - Κοροϊδεύουν γονείς και μαθητές

 

- Τα φωτοτυπικά των σχολείων ή δεν λειτουργούν ή ειναι παλιάς τεχνολογίας
- 0,80 εως 1 ευρώ το κόστος ενός βιβλίου στον ΟΕΣΒ, 30 ευρώ θα το πληρώσουν οι μαθητές
- 'Ερευνα Νewsit με παραδείγματα για το κόστος των φωτοτυπιών
- Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν λεφτά για τις φωτοτυπίες
- Έστω μια παραίτηση ζητά η ΔΟΕ

Η εξωφρενική κατάσταση με τις φωτοτυπίες στα σχολεία υποτίθεται πως οφείλεται στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να κάνει οικονομία. Όμως η καθυστέρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τη δαπάνη για το χαρτί με το οποίο θα τυπώνονταν τα βιβλία κοντεύει να τινάξει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου στον αέρα καθώς το κόστος για τις φωτοτυπίες πολλαπλασιάζεται. Πέρα όμως από το κόστος των φωτοτυπιών, καθηγητές και δάσκαλοι καταγγέλουν στο Newsit πως τα φωτοτυπικά στα σχολεία ή δε λειτουργούν ή είναι παλαιάς τεχνολογίας. Επιπλέον οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για τόσο μεγάλη δαπάνη. Με λίγα λόγια το Υπουργείο στην προσπάθειά του να κάνει οικονομία τα εκανε...θάλασσα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ
Πήγαμε σε γνωστό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσουμε πόσο κοστίζουν τα βιβλία εάν τα αγοράσουμε και εάν τα φωτοτυπήσουμε και οπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Χατζηκυριακού "οι φωτοτυπίες δεν συμφέρουν".
Συγκεκριμένα, το βιβλίο ΕΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ της Α' Λυκείου με 295 σελίδες και κόστος φωτοτυπίας 0.10 λεπτά η ασπρόμαυρη και 0.20 λεπτά η έγχρωμη:
- στο βιβλιοπωλείο κοστίζει 5,70 ευρώ
- φωτοτυπίες ασπρόμαυρες κοστίζουν 29,50 ευρώ (295 επί 0.10 λεπτά η σελίδα)
- φωτοτοτυπίες έγχρωμες κοστίζουν 59 ευρώ (295 επί 0.20 λεπτά η σελίδα)
- 3 ευρώ τα έξοδα βιβλιοδεσίας
- σύνολο 62 ευρώ το βιβλιο έγχρωμο, 33,50 ευρώ ασρπόμαυρο

Το βιβλίο ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ της Β' Δημοτικού με 85 σελίδες και κόστος φωτοτυπίας 0,10 λεπτά η ασπρόμαυρη και 0,20 λεπτά η έγχρωμη:

- στο βιβλιοπωλείο κοστίζει 1,90 ευρώ
- φωτοτυπίες ασπρόμαυρες κοστίζουν 8,5 ευρώ (85 σελίδες επί 0.10 λεπτά η σελίδα)
- φωτοτυπίες έγχρωμες κοστίζουν 17 ευρώ ( 85 σελίδες επί 0.20 λεπτά η σελίδα)
- 2 ευρώ τα έξοδα βιβλιοδεσίας
- σύνολο 19 ευρώ το βιβλίο έγχρωμο, 10,50 ασπρόμαυρο
Όπως δήλωσε στο Νewsit o γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης "καταρχήν είναι απαράδεκτο το όλο γεγονός να λέμε τον Σεπτέμβρη ότι δεν υπάρχουν βιβλία, θα φτάσουμε στον Νοέμβριο και εγώ φοβάμαι πως θα φτάσουμε στον Δεκέμβριο και θα υπάρχουν βιβλία που θα έρχονται. Έτσι και αλλιώς ειναι ανεπίτρεπτο και πολύ περισσότερο τώρα που πάει το Υπουργείο Παιδείας να λύσει το θέμα με φωτοτυπίες και dvd. Οι φωτοτυπίες χρειάζονται παραπάνω δαπάνη ξέρετε, δεν είναι τόσο απλό. Δεν έχουν δοθεί τα επιπλέον χρήματα για τις φωτοτυπίες. Έτσι και αλλιώς οι σχολικές επιτροπές μεσα απο τις οποίες θα γίνει αυτό δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, αλλά και να δοθούν τα χρήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και στις σχολικές επιτροπές, θα μιλάμε για ένα Υπουργείο Παιδείας που λέει κόβω μισθούς, κόβω εκπαιδευτικές διαδικασίες, την ενισχυτική διδασκαλία, κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι άλλο που κόβει και τελικά και τα βιβλία θα τυπωθούν καθυστερημένα και οι φωτοτυπίες θα είναι πανάκριβες και τα dvd θέλουν χρήματα για να γίνουν για εκατομμύρια μαθητές. Και ο κούκος αηδονι θα τους έρθει και δουλειά δε θα γίνει. Τα σχολεία θα ανοίξουν, το κουδούνι θα ηχήσει αλλά ρεαλιστικά δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς "μόνο ως ντροπή και αίσχος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι ξεκινά το σχολείο και τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο οι μαθητές δε θα έχουν βιβλία. Οι λογικές του Υπουργείου που προσπαθεί να μετακυλύσει την ευθύνη και το κόστος με τις φωτοτυπίες και στις σχολικές επιτροπές, ειναι έξω από κάθε πραγματικότητα γιατί τα σχολεία μας δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτό τον όγκο φωτοτυπιών απο τεχνική άποψη. Δεν υπάρχουν φωτοτυπικά μηχανήματα που να μπορούν να βγάλουν 3 με 4 χιλιάδες φωτοαντίγραφα την ημέρα που απαιτούνται σε ένα μεγάλο σχολείο. Από την άλλη δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Ήδη οι σχολικές επιτροπές χρωστάνε στους πάντες τα πάντα. Δε θα έχουν πετρέλαιο να βάλουν το χειμώνα. Χρωστάνε στη ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν καθαρίστριες αυτή τη στιγμή στα σχολείαν βιβλίων και να μη μετακυληθεί στην ελληνική οικογένεια ούτε στις σχολικές επιτροπές. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από τον Οργανισμό Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων, το κόστος ενός βιβλίου για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση του οργανισμού ειναι από 0,80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Εαν κληθούν οι γονείς να το πληρώσουν με φωτοτυπίες και βιβλιοδεσία αυτό θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ το βιβλίο. Μιλάμε για τι κόστος μιλάμε σε μια εποχή κρίσης".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: