Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΚΑ «Όλη η αλήθεια για τα φασόλια Καστοριάς»

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΚΑ «Όλη η αλήθεια για τα φασόλια Καστοριάς»

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα – ανακοινώσεις – αναλύσεις και άρθρα του έντυπου και  ηλεκτρονικού τύπου που αφορούν τη λειτουργία και το ρόλο της AGROKA στην παραγωγή επεξεργασία  και εμπορία των πιστοποιημένων φασολιών γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ  νιώθουμε την ανάγκη , ως ελάχιστη υποχρέωση στην αποκατάσταση της αλήθειας και του κύρους της επιχείρησης να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
Η AGROKA  είναι  Δημοτική επιχείρηση λαϊκής βάσης με μετοχικό κεφάλαιο  που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 995.994,90 € .

Μέτοχοι αυτής , εκτός από το Δήμο Ορεστίδος , που κατέχει το 78%, είναι άλλοι 212  κυρίως φασολοπαραγωγοί από το Νομό Καστοριάς όπως αυτό προβλέπεται από το καταστατικό της εταιρίας.
Σε στενή συνεργασία με τη Δ/νση Γεωργίας Καστοριάς , από το έτος 1999 και μετά από πολλές προσπάθειες,  κατάφερε η επιχείρηση να καταθέσει αίτηση καταχώρησης του προϊόντος : ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ - ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πιστεύοντας ακράδαντα ότι η εμπορική διασφάλιση του προϊόντος, η προστασία του καταναλωτή καθώς και η κατάκτηση ξένων αγορών μόνο από την διαδικασία αναγνώρισης των φασολιών ως προϊόντος Π.Γ.Ε. μπορεί να επιτευχθούν.
Στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 23-5-2002 δημοσιεύθηκε με αριθ. ΕΟΚ: G/EL/00123/2000.04.05.  η αίτηση καταχώρησης και στις 12-8-2003 με τον Κανονισμό  (ΕΚ) αριθμ. 1428/2003 της Επιτροπής της 11ης Αυγούστου 2003 η ονομασία «ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ – ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» καταχωρήθηκε στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων  [προστέθηκε στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αρίθμ, 2400/96]  και άρα προστατεύεται σε όλη την Κοινότητα  ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.


Παράλληλα ολοκληρώθηκε  η κατασκευή  του υπερσύγχρονου διαλογητηρίου – τυποποιητηρίου –Φασολιών  που αποτελεί πλέον κόσμημα για όλη την περιοχή συνολικού κόστους κατασκευής 444.742.163 δραχμές τότε
ή 1.305.186 Ευρώ  σήμερα.
Από το 2004 , η AGROKA , σε άμεση συνεργασία με τη Δ/νση γεωργίας  Καστοριάς και με επιστημονικό συνεργάτη τον καθηγητή κ. Ηλιάδη διαπιστώνει τον μεγάλο κίνδυνο εκφυλισμού των χαρακτηριστικών του ντόπιου παραδοσιακού σπόρου λόγω της εισαγωγής  ξένων σπόρων φασολιών και καλλιέργεια αυτών.
Χωρίς να υπολογίσει το μεγάλο κόστος καθώς και τη χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία προέβει σε υπογραφή συμβάσεων με το ΕΘΙΑΓΕ  και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών φυτών και βοσκών με σκοπό   την επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωσης των ντόπιων πληθυσμών Φασολιών Γιγάντων και Ελεφάντων περιοχής Καστοριάς για τη διάσωση του ντόπιου σπόρου μέσα από τη διαδικασία της σποροπαραγωγής.

Για αυτή την σποροπαραγωγή επιλέχτηκαν  συγκεκριμένα αγροτεμάχια, απομακρυσμένα, και με υποδειγματικό τρόπο καλλιεργήθηκαν  από έμπειρους φασολοπαραγωγούς και υπό την άμεση επίβλεψη τόσο της  Αγροτικής Καστοριάς Α.Ε. όσο και της Δ/νσης  Γεωργίας και του Ινστιτούτου  ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα δύο Ποικιλίες Φασολιών : α) Ελέφαντες με την ονομασία ΚΕΛΕΤΡΟ και β) Γίγαντες  με την ονομασία ΟΡΕΣΤΙΔΑ.
Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στις εγκαταστάσεις μας μεγάλη ποσότητα πιστοποιημένου πλέον σπόρου που θα προωθηθεί στους φασολοπαραγωγούς του νομού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ωφελούμενοι όλων των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από τη χρήση του σπόρου αυτού. (Μεγάλη παραγωγή , ομοιομορφία μεγέθους κόκκων σε βαθμό μεγαλύτερο του 90%).


Αναγνωρίζοντας αυτή μας την προσπάθεια  ο AGROCERT  με το υπ. αρίθμ. 1796/25-02-2010 έγγραφό του μας ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Πιστοποίησης του AGROCERT  με την υπ. αριθμ. 22/74η/16-12-2009 απόφασή του ενέκρινε την ένταξη στο σύστημα ελέγχου Παραγωγής Προϊόντων  Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) με αριθμό ΠΟΓ/967/7724.07. την Αγροτική Καστοριάς Α.Ε.

Οι έλεγχοι , τακτικοί και έκτακτοι, που κατά καιρούς γίνονται στην εταιρία μας από τα κλιμάκια του AGROCERT επαληθεύουν αυτό που ισχυριζόμαστε και διατυμπανίζουμε. Ότι δηλαδή τηρούμε στο έπακρο όλες τις προδιαγραφές από το χωράφι μέχρι και το ράφι. Από τη συγκομιδή, τη συντήρηση την τυποποίηση – συσκευασία μέχρι και την εμπορία.  Αδιάψευστος  μάρτυρας οι θετικές εκθέσεις Ελέγχου προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ από κλιμάκια του AGROCERT και η αδιάλειπτη πιστοποίηση από τον εν λόγω φορέα μέχρι και το 2013.
Μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η AGROKA έναντι του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων , του AGROCERT και όλων των φασολοπαραγωγών του νομού, μετόχων της και μη, ήταν η διασφάλιση αφ ενός μεν των αυστηρών προδιαγραφών του προϊόντος όπως αυτές αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 510/2006 και αφ ετέρου η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου – ιχνηλασιμότητας  από  το οποίο ο καταναλωτής θα ενημερώνεται, δυναμικά,  για το  που παράχθηκε το προϊόν, για το όνομα του παραγωγού, για το συγκεκριμένο χωράφι που καλλιεργήθηκε, για τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν  για την παραγωγή (λίπανση, φυτοπροστασία κ.λ.π.) και για πολλές άλλες παραμέτρους.

Η Δέσμευση αυτή υλοποιήθηκε και σήμερα ο κάθε καταναλωτής όπου και αν βρίσκεται , από όπου και αν έχει προμηθευτεί το πιστοποιημένο προϊόν, αφού επισκεφτεί την ιστοσελίδα της εταιρίας     www.AGROKA.gr και εισάγοντας τον μοναδικό κωδικό συσκευασίας που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία,  ενημερώνεται για την αυθεντικότητα του προϊόντος.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα πιστοποιημένα «ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ   ΠΓΕ» δεν πωλούνται χύμα στην Ελλάδα ή στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συσκευασμένα και  πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά τις ειδικές σημάνσεις :
α) ότι έχουν συσκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Αγροτικής Καστοριάς Α.Ε και
β) τον μοναδικό κωδικό συσκευασίας
είτε είναι προϊόν της AGROKA είτε προϊόν άλλων εταιρειών που συμβάλλονται με την AGROKA.
Η ολοκλήρωση όλου αυτού του εγχειρήματος έφερε άμεσα αποτελέσματα όπως :
α) Να περιοριστεί , σε μεγάλο βαθμό , το  φαινόμενο της Ελληνοποίησης εισαγόμενων φασολιών  αφού ελέγχεται πλέον απόλυτα η παραγόμενη ποσότητα πιστοποιημένου προϊόντος από την AGROKA
β)  Να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό της αγοράς από ντόπιο προϊόν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αδιάθετη ποσότητα φασολιών στις αποθήκες των παραγωγών.
γ) Η αυξημένη ζήτηση του προϊόντος , λειτουργώντας με τα δεδομένα της αγοράς, (προσφορά και ζήτηση) ενίσχυσε τελικά το αγροτικό εισόδημα των φασολοπαραγωγών.
Βέβαια μεγάλη συμβολή στην διάθεση του προϊόντος είχε η δυναμική συμμετοχή της AGROKA σε εκθέσεις  στην Αθήνα  όπως: «Agroquality festival» , «Ελληνικές γευστικές διαδρομές» , «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε - Κίνημα Πολιτών».

Εκεί ,  διαθέτοντας  δωρεάν δείγματα   σε χιλιάδες επισκέπτες για να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν την ποιότητα των πραγματικά ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ ΦΑΣΟΛΙΩΝ  γινόταν δέκτης δεκάδων παραπόνων ότι τα φασόλια που διέθετε   δωρεάν , δεν συγκρίνονταν , ως προς την ποιότητά τους, τη νοστιμιά τους, με φασόλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είτε χύμα είτε συσκευασμένα  ως φασόλια Καστοριάς  (χωρίς τις ειδικές σημάνσεις) και μάλιστα κατονόμαζαν συγκεκριμένες εταιρίες  απ΄ όπου είχαν αγοράσει το προϊόν  και τώρα διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί.
Και ενώ γίνονται τόσα πολλά για τη διασφάλιση των Φασολιών Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του Π.Γ.Ε. από μία  αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με κεφάλαιο 240€   με την επωνυμία «Ομάδα Παραγωγών Φασολιού Καστοριάς» και διακριτικό τίτλο «Η ΑΡΩΣΗ»   αποτελούμενη από μόλις 12 παραγωγούς από τους οποίους αρκετοί   είναι ήδη μέτοχοι της εταιρίας μας (ή συγγενικά τους πρόσωπα )  με την οποία ζητούν να αφαιρεθεί από τις προδιαγραφές του προϊόντος το όνομα της Αγροτικής Καστοριάς Α.Ε.   και στη θέση του να μπει κάθε διαλογητήριο του νομού.
Ο λόγος είναι πέρα για πέρα προφανής. Η τάξη και ο έλεγχος κάποιους δεν τους ευνοεί.
•    Χωρίς να έχουν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ,
•    χωρίς να έχουν την παραμικρή εγκατάσταση ,
•    χωρίς να προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Ομάδα παραγωγών» για τα Φασόλια,
•    χωρίς να τους έχει αρνηθεί ποτέ η AGROKA να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της για την πιστοποίηση των προϊόντων τους
ζητούν το «άνοιγμα» του ΠΓΕ επικαλούμενοι μονοπωλιακή πρακτική τον έλεγχο που επιβάλει η AGROKA.

Προτιμούν τη νεφελώδη κατάσταση που επικρατούσε επί τόσα χρόνια , με τις τεράστιες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών απλά και μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα. Ο Λαός μας λέει χαρακτηριστικά: «Ο Λύκος στην αντάρα χαίρεται».
Σε αυτή τους την προσπάθεια συμπαραστάτες έχουν:
Το εμπορικό επιμελητήριο Καστοριάς στο οποίο δεν είναι καν εγγεγραμμένα μέλη σε αντίθεση με την  AGROKA η οποία και θα περίμενε τουλάχιστον τη θεσμική υποστήριξή του ως ενεργό μέλος.
Το βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. κ. Τζηκαλάγια Ζήση ο οποίος χωρίς να ζητήσει τη  στοιχειώδη ενημέρωση για τη δραστηριότητα και λειτουργία της AGROKA κατέθεσε επερώτηση στη βουλή ως «συνήγορος» της ομάδας των 12 ατόμων «Η ΑΡΩΣΗ» η οποία, ενημερωτικά , συνεργάζεται αποκλειστικά με την εταιρία AROSIS  που  είναι  συμβεβλημένη με συμφωνητικά συνεργασίας με την AGROKA από το έτος 2009 όπως και άλλες εταιρίες.
Μάλλον δεν γνωρίζουν, η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου και ο κ. Τζηκαλάγιας , ότι η AGROKA όσες φορές χρειάστηκε στο παρελθόν προέβει σε εξαγωγές  χωρίς κανένα πρόβλημα όπως αυτό προκύπτει και από τα μητρώα Εξαγωγών του Επιμελητηρίου τα οποία δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανοίξουν.
Μάλλον  η αναφορά για την υποτιθέμενη ακύρωση εμπορικής συμφωνίας  εξαγωγής 80 τόνων «Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς» από την ομάδα η ΑΡΩΣΗ (ομάδα 12 ατόμων) γίνεται ψευδώς,  εκ του πονηρού , ή από άγνοια διότι  η συνολική δηλωθείσα παραγωγή για πιστοποίηση της εν λόγω ομάδας  (Στοιχεία ΟΣΔΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν ξεπερνά τους 75 τόνους εκ των οποίων ήδη έχουν πιστοποιηθεί και διατεθεί στην Ελληνική αγορά (ΑΒ Βασιλόπουλος – AROSIS) διαμέσου της AGROKA 35 τόνοι..
Μάλλον δεν γνωρίζουν ότι η AGROKA, ακολουθώντας πιστά και στο έπακρο όλες τις προδιαγραφές που αναφέρονται αναλυτικά στον Ευρωπαϊκό κανονισμό , πιστοποιεί τα φασόλια Γίγαντες  Ελέφαντες Καστοριάς όποιου Παραγωγού ή όποιας επιχείρησης το επιθυμεί. Ήδη με την AGROKA έχουν συμβληθεί , για το σκοπό αυτό, εταιρίες όπως ηAGRINO , η AROSIS και πολλοί   Φασολοπαραγωγοί.
Μάλλον  δεν γνωρίζουν ότι με όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες και δράσεις της AGROKA για τους ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ έχει  διατεθεί  και σε ικανοποιητικές τιμές στο σύνολό του όλο το τοπικό προϊόν σε αντίθεση με άλλες χρονιές όπου , παρότι οι φασολοπαραγωγοί γινόταν επαίτες των εμπόρων,  μεγάλο μέρος της παραγωγής τους  έμενε αδιάθετη  λόγω της ανεξέλεγκτης και αθρόας εισαγωγής ξένων Φασολιών.
Μήπως όλο αυτό το ξαφνικό , υπέρμετρο ενδιαφέρον για μία  μικρή ομάδα παραγωγών των 12 ατόμων «Η ΑΡΩΣΗ»,  που η μέγιστη παραγωγή τους είναι αμελητέα ποσότητα μπροστά στη συνολική παραγωγή της γεωγραφικής ζώνης, αποσκοπεί στην υπονόμευση , υποβάθμιση και μηδενισμό του ρόλου της AGROKA?
Μήπως κάποιοι δεν θέλουν την ορθολογική διαχείριση του προϊόντος προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας αλλά την , κατά το δοκούν, εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων και συμφερόντων ?
Μήπως το πρωτοποριακό σύστημα ιχνηλασιμότητας - πιστοποίησης , με τις πολύπλευρες παραμέτρους του ,που ανέπτυξε η AGROKA βάζει ένα οριστικό τέλος στις «Ελληνοποιήσεις» και αυτό αποτελεί  τροχοπέδη στα σχέδια κάποιων?
Η AGROKA πιστή στις δεσμεύσεις της στους φασολοπαραγωγούς,  στο ΥΠ.Α.Α.Τ. και τον AGROCERT απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί  να διασφαλίσει , με την οργάνωσή της,  την προώθηση του προϊόντος ως προϊόν ανώτερης αξίας.
Όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν τον ουσιαστικό  ρόλο της  AGROKA  στην ουσία υπονομεύουν το ίδιο το προιόν  , τους Φασολοπαραγωγούς και γενικότερα τον Τόπο μας.
Ας αναλογιστούν  τις συνέπειες των λόγων και  των πράξεών τους   και ας απολογηθούν  οι ίδιοι στην τοπική μας Κοινωνία.
Για την Αγροτική Καστοριάς Α.Ε
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

http://www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: