Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Βενζινοπώλες Καστοριάς : “Θα παραδώσουμε τις άδειες”

 

Χαμός… με το πετρέλαιο θέρμανσης!

Το κρύο τσουχτερό στην Καστοριά το πετρέλαιο “γιοκ”;

Λάζαρος Ζήσης: «Αν επιβληθεί η εξίσωση θα παραδώσουμε τις άδειες και θα μεταφέρουμε τα βυτιοφόρα μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς»

Τη μεγάλη του εναντίωση εκφράζει ο κλάδος των βενζινοπωλών στην επιβολή της εξίσωσης των φόρων, η οποία θα εκτινάξει την τιμή του στα ύψη, δίνοντας ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης .

Έντονος λοιπόν διαγράφεται ο κίνδυνος να μην διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης οι βενζινοπώλες Καστοριάς, εφόσον η τιμή του αγγίζει το 1,40 ευρώ, διατυμπανίζοντας πως θα επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στη διανομή πετρελαίου, εάν δεν υπάρξει κάποια έγκαιρη ενημέρωση, με τον χειμώνα να δείχνει τα πρώτα του σημάδια.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε σύσκεψη από όλους τους βενζινοπώλες Καστοριάς αντικείμενο της οποίας ήταν η διάθεση ή μη πετρελαίου θέρμανσης εν όψει του χειμώνα που καταφτάνει. Στη εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν από τους 27 Βενζινοπώλες της Καστοριάς μόνο οι 20.

Ποια η απόφαση της σύσκεψης βενζινοπωλών;

Στη σύσκεψη που διενεργήθηκε κάτω από ήρεμο κλίμα, οι βενζινοπώλες Καστοριάς εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους και κατέληξαν πως αν δεν λάβουν κάποια έγκαιρη και έγκυρη απάντηση για τον αν θα επιβληθεί η εξίσωση αλλά και γενικότερα για τα μέτρα που θα δρομολογηθούν, δεν θα διανείμουν πετρέλαιο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Καστοριάς Λάζαρος Ζήσης «Για το πετρέλαιο αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν φτάσει στο 1,40 η τιμή θα παραδώσουμε τις άδειες στο σωματείο και δεν θα διανείμουμε πετρέλαιο. Δεν έχει ανακοινωθεί αν θα γίνει η εξίσωση ή αν θα ανασταλεί. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται και δεν μας έχει ενημερώσει κανένας για τα μέτρα, που θέλουν να πάρουν. Δεν μας έχουν πει ποια θα είναι τα μέτρα αυτά».

Οι βενζινοπώλες αναμένουν την ανακοίνωση των μέτρων για να γνωρίζουν την κατευθυντήρια γραμμή που θα ακολουθήσουν, ωστόσο δεν πρόκειται να παραμείνουν θεατές των δυσμενών εξελίξεων. Ενστερνιζόμενοι λοιπόν την άποψη πως η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για να εφαρμόσει την απόφαση της εξίσωσης, δηλώνουν μέσα από τη φωνή του Προέδρου τους ,του κ. Ζήση πως «Από πέρυσι ήταν ψηφισμένη η εξίσωση, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε. Όταν κάποιος δεν είναι έτοιμος να πάρει κάποιο μέτρο αυτομάτως και σιωπηρά δεν γίνεται. Έχει φτάσει η 15η Σεπτεμβρίου και θα έπρεπε να ξέρουμε το πώς θα λειτουργήσουμε και εμείς, δηλαδή το πώς θα μπορούμε να κόψουμε τα παραστατικά μας,το ποιος θα δικαιούται το επίδομα. Θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε ακόμη η κυβέρνηση να πάρει αυτό το μέτρο και ίσως να ανασταλεί φέτος.

Είναι εύλογο λοιπόν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη θηλιά να μπαίνει τόσο στο λαιμό των πολιτών της Καστοριάς όσο και των βενζινοπωλών, αφού ουσιαστικά η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, δεν εξυπηρετεί κανένα ,αλλά αποτελεί ένα εισπρακτικό μέτρο , που προφασίστηκε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου. Επειδή, λοιπόν, η ημέρα της διανομής του πετρελαίου καταφτάνει ,αφού έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου, οι βενζινοπώλες όντας σε επιφυλακή απειλούν με κινητοποιήσεις , αφού όπως αναφέρει ο Πρόεδρος βενζινοπωλών «Σε περίπτωση όμως που επιμένουν και δεν ανασταλεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης των βενζινοπωλών είναι η εξής: παραδίδονται οι άδειες από τα αντλιοφόρα στο σωματείο, τοποθετούμε τα βυτιοφόρα μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς πριν ξεκινήσει ακόμα η θέρμανση, 5-10 μέρες πιο μπροστά και μένουμε εκεί μέχρι να βγει μία τελική απόφαση. Εμείς έχουμε λάβει την απόφαση ότι δεν θα διανείμουμε πετρέλαιο ,παραδίδουμε τις άδειες αλλά και τα φορτηγά».

Για να μην γονατίσουν κυριολεκτικά τα νοικοκυριά της Καστοριάς που ήδη έχουν επιβαρυνθεί από το Γολγοθά της ανεργίας από τα χαράτσια και τους δυσβάσταχτους φόρους, ο Πρόεδρος των βενζινοπωλών Καστοριάς διαμηνύει πως : «Αν έχουμε μία ενημέρωση ότι το πετρέλαιο θα μείνει στα περυσινά επίπεδα δεν θα προβούμε σε καμία τέτοια κίνηση. Αν δεν έχουμε ενημέρωση και ακούμε πληροφορίες ότι το πετρέλαιο θα είναι στο 1,40 του ευρώ, εμείς θα προβούμε σε κινητοποιήσεις»

Δεν θα πάνε σε δημοπρασίες οι βενζινοπώλες!

Σε μια εποχή που οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, συνθλίβονται από τους φόρους, τη μείωση των εισοδημάτων και τα μέτρα των μνημονίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση προστίθενται και το θέμα των βενζινοπωλών στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει άλλα περιθώρια καθυστέρησης, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη να λάβει αποφάσεις και να τις κοινοποιήσει άμεσα, για να μην λάβουν χώρα τα περυσινά γεγονότα. Σύμφωνα με τον κ. Ζήση «Όπως πέρυσι έλεγαν ότι στα σχολεία και στα νοσοκομεία θα έδιναν πετρέλαιο κίνησης, ωστόσο το χαρτί της απόφασης το έστειλαν 15 Οκτωβρίου, που ξεκινούσε το πετρέλαιο θέρμανσης. Εμείς δεν ξέραμε πως θα κόψουμε τα παραστατικά μας, πως θα δώσουμε σε μία πολυκατοικία που έχει σπίτι, γραφείο και επιχείρηση. Καταλαβαίνετε πως ήταν πρόβλημα για εμάς».

Σε μια περίοδο λοιπόν βαθιάς κρίσης και εισοδηματικής αφαίμαξης των Ελλήνων, οι βενζινοπώλες Καστοριάς αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν αφού παραμένουν ανεξόφλητοι από τους Δήμους , απειλούν πως δεν θα παρευρεθούν στις δημοπρασίες. Είναι σαφές πως ο κλάδος των βενζινοπωλών θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν δεν έχει ήδη καταρρακωθεί, αφού η επιβολή τέτοιων μέτρων έχει ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία αλλά συνάμα και στους ίδιους. Όπως επισημαίνει ο κύριος Ζήσης «Οι περισσότεροι βενζινοπώλες συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να πάνε σε δημοπρασίες και στις τελευταίες δημοπρασίες που έγιναν, δεν έχει πάει κάποιος από τους συναδέλφους μας. Τώρα από εκεί και πέρα δεν μπορεί να βγει μία απόφαση για όλους μας, ο καθένας κάνει το καλύτερο για την επιχείρησή του. Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους από τους Δήμους ή από τα σχολεία ή από οτιδήποτε μπορεί να πάει και να τροφοδοτήσει. Αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα, δεν θα δώσει πετρέλαιο».

Μόνο μετρητοίς η διανομή πετρελαίου!

Το βερεσέ τελείωσε φωνάζουν κραυγαλέα οι βενζινοπώλες, ωστόσο το τοις μετρητοίς, κάνει ηχηρή την εμφάνισή του, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βενζινοπωλών είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο να προσφύγει στις δημοπρασίες. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Καστοριάς «Η πλειοψηφία δεν είναι διατεθειμένη να πάει σε δημοπρασίες. Αν θα πάει σε δημοπρασίες ή αν θα γίνει μία ανάθεση, όλοι συνάδελφοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι τοις μετρητοίς σε οποιονδήποτε. Από τη στιγμή που είναι δύσκολη η τοις μετρητοίς πληρωμή, θα είναι εξίσου δύσκολη η προμήθεια του πετρελαίου».

Στο απυρόβλητο δεν καθίστανται λοιπόν και οι βενζινοπώλες αφού νιώθουν ότι αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο με τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που τους επιβλήθηκαν. Όπως εξάρει ο κύριος Ζήσης «Τα βάρη τα οικονομικά είναι τεράστια και εμείς αναγκαζόμαστε να προκαταβάλουμε τα χρήματα για να μπορέσουμε να λάβουμε προϊόν είτε με χρήματα που τα κάνουμε καταθετήριο στην τράπεζα, είτε με μετρητά, όταν έρχεται το βυτίο στο μαγαζί».

Καμία πίστωση από τα διυλιστήρια προς τους βενζινοπώλες!

Η ανοχή των εταιρειών που προμηθεύουν πετρέλαιο στα πρατήρια βενζίνης είναι μηδενική αφού εάν δεν καταβληθεί το ρευστό, το πετρέλαιο δεν θα καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον κύριο Ζήση «Τώρα εμείς αν προκαταβάλουμε τα χρήματα και δεν πάρουμε τα χρήματα όταν γίνει η διανομή, δεν θα υπάρξει η δυνατότητα να προμηθευτούμε ξανά καύσιμο. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει και από τις μεγάλες εταιρείες, έχουν κοπεί οι πιστώσεις εδώ και χρόνο».

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο κλοιός έσφιξε απειλητικά και οι καλές εποχές της παροχής πίστωσης από τις εταιρείες έχουν παρέλθει πανηγυρικά. «Όταν είχαμε την δυνατότητα πίστωσης από την εταιρεία μπορούσαμε να κρατήσουμε κάποια πίστωση για τον κόσμο να τον βοηθήσουμε. Τώρα δεν υπάρχει ούτε μία ώρα πίστωση», τονίζει ο κύριος Ζήσης

Στο «μαρτύριο» της επιβίωσης οι βενζινοπώλες!

Την μείωση του τζίρου βιώνουν στο πετσί τους οι βενζινοπώλες Καστοριάς με την επιβίωση να καθίσταται αδύνατη. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των βενζινοπωλών Καστοριάς «Αυτή την στιγμή είμαστε φοροεισπράκτορες του κράτους, χωρίς να έχουμε μισθό».

Οι φοροεισπράκτορες λοιπόν του κράτους που την είσπραξη των χρημάτων ουσιαστικά βλέπουν μόνο στα όνειρα τους, αναμένεται να μην αντέξουν άλλο, γιατί η διάθεση καλής θελήσεως από μέρους τους έχει εξαντληθεί. Σύμφωνα με τον κ. Ζήση «Αυτοί που δίνουν πετρέλαιο ξέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα και αναμένουν να γίνει ότι καλύτερο από τους Δήμους, σίγουρα αν συνεχιστεί και δεν υπάρχουν πληρωμές και αυτοί οι ίδιοι δεν θα αντέξουν, όσο καλή θέληση και να υπάρχει για να εξυπηρετηθούν σχολεία, νοσοκομεία. Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις θα υπάρξει πρόβλημα».

Πιο … καυτή η τιμή της βενζίνης;

Την ίδια ώρα η τιμή της βενζίνης είναι “φωτιά” και λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για τους πολίτες της Καστοριάς , οι οποίοι την καταναλώνουν όπως είναι λογικό βέβαια με το σταγονόμετρο. Συνεπώς είναι ελάχιστοι οι οδηγοί που γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους, αφού οι περισσότεροι αρκούνται στα 15 με 20 ευρώ ίσα-ίσα για να μπορούν να κινηθούν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο βενζινοπωλών «Το βάρος που επωμιζόμαστε στα καύσιμα είναι τεράστιο. Οι τιμές είναι εξωφρενικές. Η τιμή της βενζίνης πριν δύο χρόνια ήταν κοντά στα 77 λεπτά και σε δύο νύχτες είχε πάρει 60% φόρο και μετά διαδοχικά είχαμε αυξήσεις πετρελαίου και έφτασε στα 1, 85 αυτή την στιγμή».

Ωστόσο πρέπει να αισθανόμαστε πανευτυχείς που η βενζίνη κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα και δεν έχει αγγίξει ακόμα τα 2 ευρώ, αν και είναι απαράδεκτο να διατηρούνται οι φόροι σε επίπεδα που κάνουν τα καύσιμα της χώρας μας απλησίαστα και τα ακριβότερα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο βενζινοπωλών «Προς το παρόν η τιμή της βενζίνης είναι σταθερή εδώ και δεύτερη βδομάδα από τότε που είχαν πάρει στα 7 με 8 λεπτά ανοδικά, έχει 2 βδομάδες που έχουν σταθεροποιηθεί κυμαίνονται στα ίδια»

Στο ράλι ανόδου της τιμής της βενζίνης δεν είναι απίθανο να γίνουμε θεατές στο προσεχές διάστημα ωστόσο όπως αναφέρει ο κύριος Ζήσης «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την τιμή τη βενζίνης αν θα έχει ανοδική τάση. Εμείς την βλέπουμε στην τιμολόγησή μας, όταν παίρνουμε καύσιμα συνήθως ανά 2 μέρες. Έχει διαφορετική τιμή την ημέρα».

Στροφή στο υγραέριο λόγω κρίσης; Η λύση που συμφέρει;

Σαν μάνα εξ ουρανού για την τσέπη τους βλέπουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων την αντικατάσταση της «τσουχτερής» πλέον βενζίνης από το υγραέριο, για το λόγο αυτό οι Έλληνες καταναλωτές συρρέουν στα εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης συσκευής υγραερίου, έτσι ώστε να συρρικνωθεί το κόστος μετακίνησης . Αν και το υγραέριο από την οπτική γωνία της εξοικονόμησης χρημάτων προβάλει ως ιδανική λύση, ωστόσο ,ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Καστοριάς τονίζει πως «Για το υγραέριο ξέραμε ότι είχε βγει απόφαση που έλεγε πως η τιμή του για 2 χρόνια θα είναι στα μισά της βενζίνης αλλά από εκεί και πέρα όταν λήξει αυτή η απόφαση και γίνει το υγραέριο ευρείας κατανάλωσης δεν θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα που κυμαίνεται τώρα».

Αναστασία Τζάκα

http://www.orizontespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: