Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλη μείωση στην παραγωγή φασολιών σε Φλώρινα και Καστοριά λόγω καύσωνα

 

Καύσωνας έκαψε τα φασόλια στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Πάνω από το 75% της φετινής παραγωγής έχει καταστραφεί και οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Η συγκομιδή για τα φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα αναμένεται να ξεκινήσει σε δέκα ημέρες. Τα προηγούμενα χρόνια η συνολική ελληνική παραγωγή φασολιών ανερχόταν σε περίπου 7.000 τόνους και από αυτούς οι 3.000 τόνοι παράγονται στις Πρέσπες. Με τις ζημιές η παραγωγή των Πρεσπών δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, ενώ αντίστοιχες ζημιές υπάρχουν και στην Καστοριά. Η κατανάλωση στη χώρα μας ξεπερνάει τους 33.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει πως μεγάλο μέρος της κατανάλωσης καλύπτεται από φασόλια εισαγόμενα. Αυτό που φοβούνται οι παραγωγοί είναι ότι η εσωτερική αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατακλυστεί από φασόλια Τουρκίας, Κίνας, Πολωνίας και Αργεντινής, που θα «βαφτιστούν» ως ελληνικά και θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» κ. Νίκος Στεργίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη σε ολόκληρη την περιοχή των Πρεσπών της Φλώρινας. Υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 70% της φετινής παραγωγής. Κανονικά η συγκομιδή για τα φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αλλά λόγω του καύσωνα που υπήρξε έχει καθυστερήσει. Αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες. Όσον αφορά τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, στις 10 Οκτωβρίου.

Η ετήσια παραγωγή φασολιού στις Πρέσπες ανέρχεται σε 3.000 τόνους. Φέτος η παραγωγή εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1.000 τόνους. Η τιμή που πουλιέται το φασόλι δεν μπορεί να ανέβει. Ο συνεταιρισμός υπογράφει συμβόλαια που δεν μπορεί να αθετήσει αλλά και οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας δεν επιτρέπουν να υπάρξει αύξηση της τιμής του προϊόντος. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Έχουμε στοιχεία για τις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν στην περιοχή μας αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την αποζημίωση των παραγωγών. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι παραγωγοί που έχουν πάνω από 126 στρέμματα δεν μπορούν να τα ασφαλίσουν. Ακόμη η εισφορές που δίνουμε στον ΕΛΓΑ είναι από τις πιο υψηλές σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που δίνει ο Οργανισμός είναι πολύ μικρός. Ο «Πελεκάνος» πουλά φασόλια στην τιμή 3,20 – 3,30 ευρώ το κιλό, ενώ η αποζημίωση του ΕΛΓΑ είναι στα 2,22 ευρώ το κιλό».

«Τα φασόλια Πρεσπών είναι Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) για την καταγωγή, παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής και η καλλιέργειά τους έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από το 2004. Από τα 11.500 στρέμματα έχουν υποστεί ολική καταστροφή 8.680 στρέμματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες χτύπησαν τις φασολιές στην ανθοφορία. Τα φυτά δεν αντέχουν σε αυτήν τη φάση θερμοκρασίες πάνω από 34-35 βαθμούς Κελσίου. Η ελληνική αγορά θα ξεμείνει από φασόλια, γίγαντες και ελέφαντες και οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης», δήλωσε ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλης Τσέπας.

Όμως ζημιές στην παραγωγή φασολιών έχουμε και στην Καστοριά. Ο αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Αλέξανδρος Τσαΐρίδης, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Φέτος η παραγωγή φασολιού στην περιοχή μας θα είναι μειωμένη κατά 70%. Τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν στις καλλιέργειες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, είναι η πτώση ανθέων και καρπών, παραγωγή ακατάλληλων καρπών λόγω κύρτωσης αλλά και έλλειψη ανθοφορίας. Αυτό συνέβη γιατί κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που επέφεραν τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς και της Φλώρινας. Το ερχόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 2,5 – 3 ευρώ το κιλό. Αυτό που περιμένουν τώρα οι παραγωγοί είναι τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».

Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr

http://fouit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: