Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Το πρώτο κουδούνι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα σημάνει αυτόματα τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και δάσκαλοι.
Στοίβες από απλήρωτους λογαριασμούς έχουν στα συρτάρια τους οι σχολικές επιτροπές, αφού μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
Το τοπίο στον χώρο της εκπαίδευσης είναι ομιχλώδες, με τις λύσεις να φαντάζουν αδύνατες εν μέσω σφικτής οικονομικής πολιτικής. Τα βιβλία και τα εγχειρίδια -κατά τις δηλώσεις του Υπουργού- θα παραδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι διευθυντές των περισσοτέρων σχολείων, μάλιστα, ζουν με τον φόβο της διακοπής του ρεύματος και του τηλεφώνου, ενώ πολλά σχολεία -λίγο πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους- δεν έχουν εφοδιαστεί με πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι σχολικές επιτροπές των δήμων έχουν να δουν στους λογαριασμούς τους χρήματα από το κράτος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων από τον περασμένο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, με αποτέλεσμα πλέον να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις από τις υποχρεώσεις τους.
«Συντελείται έγκλημα εις βάρος της παιδείας»
Για «οριακή» λειτουργία των σχολείων κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος, μιλώντας στη zougla.gr, εκτιμά ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι δυσκολότερη από την περσινή.
«Εμείς εκτιμούμε ότι η σχολική χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Θα έχουμε περισσότερες ελλείψεις εκπαιδευτικών. Σε βάθος διετίας έχουμε 20.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα σχολεία λειτουργούν οριακά» επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Μαντάς Κομνηνός, θεωρεί ότι η σχολική χρονιά, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, αναμένεται να είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων, ενώ τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη πιστώσεων για τις λειτουργικές δαπάνες.«Η σχολική χρονιά που ξεκινά προβλέπεται ότι θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 - 70 χρόνων. Το
μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, και είναι η ''βόμβα'' που θα τινάξει στον αέρα την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι η έλλειψη πιστώσεων για τις λειτουργικές δαπάνες. Αυτήν τη στιγμή, τα σχολεία χρωστούν από τον περσινό χειμώνα σε όλους τους προμηθευτές. Υπάρχει σχολείο στο Μαρούσι στο οποίο πήγαν οι δάσκαλοι μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και διαπίστωσαν ότι δεν έχει ούτε φως, ούτε νερό, ούτε τηλέφωνο. Συντελείται έγκλημα εις βάρος της παιδείας και διαλύεται η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον κίνδυνο τα σχολεία της περιοχής να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα ακόμη και με τη θέρμανση επισημαίνει η αντιδήμαρχος Παιδείας Κορδελιού – Ευόσμου, Αβρόρα Σαββίδου. «Ξεκινάμε το διδακτικό έτος χωρίς στα ταμεία των σχολικών επιτροπών να υπάρχουν χρήματα ούτε καν για να καλυφθούν οι δαπάνες του φυσικού αερίου» τονίζει η κα Σαββίδου.
Μόνο για το φυσικό αέριο τα σχολεία του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου χρωστούν ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ. «Επειδή δεν έχουμε κανέναν άλλον τρόπο να εξοφλήσουμε τις οφειλές αυτές, ζητήσαμε ειδική ρύθμιση για την καταβολή τους σε δόσεις και αναμένουμε την απάντηση της εταιρείας παροχής αερίου» αναφέρει η αντιδήμαρχος Παιδείας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μείζονα προβλήματα ακόμη και με τις προμήθειες γραφικής ύλης ή υλικών που είναι αναγκαία για την καθαριότητα των σχολείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου