Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!


Γράφτηκε ότι θα υπάρξει απόφαση που θα απαγορεύσει την ιδιωτική καλλιέργεια. Και άλλες φορές έχουμε ακούσει ανάλογα «παράλογα», που στην πορεία τα «αλλάζουν», τα διαμορφώνουν, αλλά ο στόχος είναι γνωστός…
Toν σπόρο τους, τον έριξαν και δουλεύει. Ας μάθουμε να φτιάχνουμε ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, για … καβάντζα!
Πιθανολογούμε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να περάσει, μιας και δεν επηρεάζει πολύ κόσμο. Οι πολλοί μαντρώθηκαν στις πόλεις, τι τους νοιάζει που… δε θα έχουν κήπο;Σάμπως έχουν τώρα; Πέρασαν πολύ πιο επώδυνα μέτρα για πολλούς… Στην γιαγιά και στον παππού που παρέμειναν πίσω στην ύπαιθρο, θα κολώσουν; Εδώ δεν ντράπηκαν που έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους… Το πως θα την εφαρμόσουν, δε νομίζουμε ότι θα βιαστούν.
Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά, που λέει και ο σοφός λαός…
Η Μάνα ελληνική Γη , σου δίνει πολλές λύσεις για να «φτιαχτείς» μόνος σου. Άλλωστε η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ είναι το ΒΑΣΙΚΟ που προτείναμε για την έξοδο από την… «κρίση» που μας φόρεσαν.

Αν είσαι αυτάρκης, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, ΞΕΡΕΙΣ και τι τρως. Γέμισε ο τόπος «βιολογικά προιόντα». Πόσα από αυτά είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ; Ουδείς γνωρίζει.

Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την «γιατρειά από λαχανικά» και τα τα «αγριόχορτα της Ελλάδος«.

Μετά από τον αναγκαστικά λίγο μεγάλο πρόλογο (συγχωρέστε μας), θα αφήσουμε να μιλήσουν οι «ειδικοί». Το peliti.gr. Τους υπερευχαριστούμε για τις δημοσιεύσεις που κάνουν και έτσι μπορείς καθισμένος ακόμα και στον υπολογιστή σου, να «ψαρέψεις» συμπυκνωμένη εμπειρία ετών, πάνω σε πράγματα που οι παλιότεροι τα μάθαιναν από πάππου προς πάππου…

Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτάξετε το δικό σας ΣΠΟΡΕΙΟ;  Θα σας… κοστίσει; Λάθος κάνετε!
Ξεκινάμε το ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ!!!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΣΠΟΡΕΙΟΥ

Χρειαζόμαστε:
* καλό φυτόχωμα για το σπορείο
* κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου
* καφάσια μαναβικής (ρηχά)
* νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα
* παραδοσιακούς σπόρους


Τα κυπελλάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται.Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. (Τις τρύπες τις κάνουμε με πυρωμένο καρφί).Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει.
Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι είναι σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και τούψος τους. Δηλαδή τους  σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ  τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.
Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους.
Ο χρόνος ζωής των σπόρων είναι γενικά 4 χρόνια ( όπως τα φασόλια), ενώ κάποιοι σπόροι (όπως η   ντομάτα και η  μελιτζάνα) αντέχουν 1 με 2 χρόνια.Είναι καλό όμως κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τους σπόρους.Τα κύπελλα τα βάζουμε σε καφάσια για εύκολη μεταφορά.
Αν κάνουμε σπορείο σε καφάσι  ακολουθούμε τα ίδια βήματα που κάναμε και στα κύπελλα.
Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.
Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: