Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Λαμπερό κίτρινο γιασεμί μέσα στο χειμώνα



Τι κι αν κουκουλωθήκαμε γύρω από μισό χιλιόμετρο κασκόλ. Τι κι αν κλείσαμε τις γλάστρες μας μέσα σε θερμοκήπια. Θα υπάρχει πάντα το ολάνθιστο κίτρινο γιασεμί να μας φωτίζει το χειμωνιάτικο τοπίο.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι θάμνος; Είναι αναρριχώμενο;

Το κίτρινο γιασεμί ( Jasminum nudiflorum), δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Δεν ξέρω πώς να στο πω. Θάμνος δεν είναι. Αλλά ούτε αναρριχάται. Δηλαδή, πολύ μπερδευμένη κατάσταση. It’s complicated. Είναι κρεμοκλαδές. Έχει σχετικά σκληρούς βλαστούς οι οποίοι είναι πολύ μακριοί και κρέμονται κάνοντας καμπύλη. Κατάλαβες; Χλωμό… Θα στο πω με δικά μου λόγια: βγαίνουν μακριοί βλαστοί μέσα από φυτό και κρέμονται από ψηλά. Τελοσπάντων, μπορείς να φυτέψεις ένα κίτρινο γιασεμί σε μία γλάστρα ή ένα φράχτη και οι βλαστοί θα κρέμονται νωχελικά έξω από το κάγκελο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πότε ανθίζει αυτό το γλυκούλι γιασεμάκι;

Μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, εσύ θα ξεστολίσεις το σπίτι, και το κίτρινο γιασεμί θα στολίσει τον κήπο (τα λέμε πολύ γουστόζικα, είμαστε κατά βάθος πολύ κουλτουριάρικο site). Από τον Ιανουάριο  και για 2-3 μήνες μπορείς να το απολαύσεις ανθισμένο.  Όλο το χειμώνα θα μείνει ζωντανό και πράσινο. Δεν το επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Άντε, ακόμη να σε πείσω να φυτέψεις κίτρινο γιασεμί;
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Σου άρεσαν οι φωτογραφίες; Λάτρεψες το κείμενο; Μην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να τα αντιγράψεις χωρίς να αναφέρεις την ακριβή πηγή όπου τα βρήκες, δηλαδή το Κηπολόγιο, με το συγκεκριμένο url. Λεπτομέρειες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: