Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή - διαμαρτυρία των κατοίκων προς τον Δήμο Άργους Ορεστικού για τα λύματα που καταλήγουν στον Αλιάκμονα

  Κύριε Δήμαρχε,
Με αφορμή, δημοσιεύματα: στην εφημερίδα « ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ» την Πέμπτη : 3/9/2015, με τίτλο: «Οικολογικό έγκλημα στον Αλιάκμονα ποταμό, από τον δήμο Άργους Ορεστικού [ κάτι, που, ελάχιστοι δημότες γνωρίζουν], -με ανάρτηση στο διαδίκτυο, εικόνων & Βίντεο, ντροπής, το Σάββατο 5/9/2015, που σόκαρε και που, πρέπει, όλοι να το δουν,- όπως και 

την Πέμπτη 8/10/2015, με τίτλο: Ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους……., καθώς και στην εφημερίδα  «ΣΕΝΤΡΑ», την Τετάρτη 23/9/2015 με τίτλο : η ρήψη των αστικών λυμάτων, στον ποταμό Αλιάκμονα, μπορεί να κοστίσει, πολύ….. ακριβά στον Δήμο, - λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, (με περίεργη στάση κάποιου…), αλλά, και επιθυμίας μέρους δημοτών μας, (που,…. θέτουμε, σε εσένα (1) προσωπικά, για το κοινό του Δήμου μας, και……., το φλέγον ζήτημα με τα λύματα πόλης μας, που, χρόνια, τώρα, μας ταλανίζει.
[Κατέχουμε, δε και φωτογραφία 14 Μαρτίου 2015 αποτυπωμένη, όπου φαίνεται, καθαρά, ότι, στον, υπό διαμόρφωση, τώρα αγωγό, ομβρίων υδάτων, καταλήγουν σωληνώσεις αποχέτευσης από παρακείμενα σπίτια!!!!].

Για ποιο λόγο, δεν λειτουργεί, ακόμη, η έτοιμη εγκατάσταση, διοχέτευσης των λυμάτων πόλης μας, στον βιολογικό καθαρισμό, που, παρά, τα όποια, περιβαλλοντικά και μη προβλήματα του, λειτουργεί, στην περιοχή Γκιόλη, προς Κορησό;
Μήπως, κατασκευαστικά, δεν έγινε, καλή δουλειά, με αποτέλεσμα, ακόμη, όλων των ειδών, τα λύματα, τοξικά και μη, χωρίς καμία, απολύτως, επεξεργασία, αβασάνιστα, να διοχετεύονται – να καταλήγουν – να πέφτουν, στον Αλιάκμονα ποταμό, από πέντε, πρόχειρους και μη χαίνοντες – ανοιχτούς αγωγούς, με το ενδεχόμενο, να εκτεθούμε και την επιβολή κυρώσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση [Ε.Ε]; 
     H περιοχή του Αλιάκμονα θεωρείται:
Όχι μόνο Εθνικό
Όχι μόνο Ευρωπαικό
αλλά και σαν τοπικό κεφάλαιο, κυρίως τοπικό κεφάλαιο. [Όλοι, οι παραποτάμιοι, οικισμοί και πολιτισμοί, (όπως, στην Ε.Ε – αρχαία Μεσσοποταμία – Αίγυπτο – κτλ.)],
αναπτύχθηκαν – αναπτύσονται,με βάση, το ποτάμι. Ο ποταμός αλιάκμονας, ένας σημαντικός υδροβιότοπος, είναι συνδεδεμένος, με την φυσιογνωμία και την εξέλιξη της πόλης μας, ο οποίος, έπαιξε, σημαντικό ρόλο, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας του τόπου, την κοιτίδα της Μακεδονίας μας, την αρχαία Μακέτα, από, όπου, από παραφθορά (αλλαγή) προήλθαν οι λέξεις : Μακεδονία – Μακεδόνες – Μακεδνοί.
     Η όλη εγκατάσταση – το αντλιοστάσιο – οι σωληνώσεις – και ότι, άλλο, συναφές, είναι όλα έτοιμα;
Αν, ναι, γιατί, τότε, δεν λειτουργεί;
Αν,όχι,αν, όλη, η κατασκευή, δεν είναι, σωστή τότε, γιατί, έγινε, και από ποιόν, η παραλαβή, σαν τελειωμένο έργο!!!!, όπως λέγεται.
    Όχι, δικαιολογίες, της πενταροδεκάρας,
    Οφείλουμε, σαν πολιτική κοινότητα, να είχε – να έχει, επιλυθεί, το πρόβλημα με τα λύματα, αφού, εδώ, και πάνω από οκτώ (8) χρόνια, είναι έτοιμη η όλη εγκατάσταση, με παραλαβή, αυτής, από τους τότε υπευθύνους, «σαν τελειωμένο έργο!!!!». Αυτό, είναι, ένα ζήτημα, που, θα, επηρεάσει – που θα επηρεάζει, όπως και τώρα, τις επόμενες γενιές.
   Ενώ, έγινε, τόσος θόρυβος, για τις εικόνες και βίντεο, ντροπής, - για το αίσχος – όνειδος, για την πόλη μας, στο διαδίκτυο και έντυπο τύπο, για τα λύματα, που αβασάνιστα, διοχετεύονται στον ποταμό Αλιάκμονα, για την εγκληματική αυτή αδιαφορία, με έκτακτη συνεδρίαση, την επαύριο του θορύβου, της περιφέρειας – κοινοποίηση λοιπών αρμόδιων φορέων – και ερώτησης – αναφορά, στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον Καστοριανό Ευρωβουλευτή της Χ.Α - , κύριο Ελευθέριο Συναδινό, την Πέμπτη 10-9-2015, γιατί, ως συνήθως, απαρχής, κατά δημότες, και τώρα καμία αναφορά από την τοπική τηλεόραση [ ενώ, ως συνήθως, την Τρίτη 10-11-2015, ανηρτήθηκαν χωρίς τίτλο: εικόνες καθαριότητας, για τον Δήμο Καστοριάς, ημερομηνίας 6-8-2015];
[Α] Να προστατεύουμε – να προσέχουμε – να σεβόμαστε, το περιβάλλον και, ότι, αυτό, μας περιβάλλει, γιατί, υπάρχει, η αιώνια σχέση, ανθρώπου και φύσης. Να σεβόμαστε τους περιβαλλοντικούς όρους και νόμους και να επικρατήσει η αντίληψη, για το κοινό καλό και ωφέλιμο.
Να δώσουμε, περιβαλλοντική δικαιοσύνη = Η ενέργεια, αυτή πρωτίστως, είναι, όχι, μόνον, καλή, αλλά, απολύτως, αναγκαία.
[Β] Να προστατεύουμε, το ποτάμι μας, όπως, αλλού. Να προστατεύουμε, τον ιστορικό μας Αλιάκμονα, που είναι, από τις πλουσιότερες υδάτινες πηγές, της Δυτικής Μακεδονίας, και, που, από παλιά, κίνησε το ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, αλλά, και, ως προς την πολλαπλότητα χρησιμότητάς του. Γιατί ο Αλιάκμονας και ο γύρως χόρος, έχουν πολλά πλεονεκτήματα και μέλλον.
[Γ] Εμείς, εδώ, να προστατεύουμε και να αποκαθιστούμε, αυτούς τους χώρους, ειδικά, σήμερα, που, οι ανθρώπινες δραστηριότητες , όπως, τώρα, γίνεται με τον Αλιάκμονα, καταστρέφουν τα ύδατα(=τα νερά) το πολυτιμότερο, αυτό αγαθό, της επιβίωσης ανθρώπου, με όλες τις μορφές του, αλλάζοντας, την χημεία τους και την ζωή που τρέφεται.
[Δ] Εμείς, εδώ, όχι μόνον, δεν ενδιαφερόμαστε, για τον ανεπανάληπτο αυτόν θησαυρό, που είναι, μια περιοχή, φυσικού κάλλους, όπως η πόλη της Καστοριάς, υιοθετημένη, από το Δεκέμβριο 2003, όχι, μόνον, δεν αποκαθιστούμε τα κακώς κείμενα, όχι μόνον, δεν απομακρύνουμε, μπάζα και τεράστιες πεσμένες λεύκες, από το μέσον της κοίτης, όχι, μόνον, χρόνια, τώρα, τον μολύνουμε, με κάθε είδους, τοξικά και μη απόβλητα, χωρίς, καμία, απολύτως, επεξεργασία, όχι, μόνον, ρυπαίνουμε, τα κρυστάλλινα νερά του, λόγω εγγύτητας πηγών του, αλλά προβαίνουμε και σε ανεπίτρεπτες  - πρόχειρες, ενέργειες – παρεμβάσεις, εκτροπής, μέρους ροής αυτού, για ορισμένους……., με δοκάρια και μπάζα οικοδομών, και τελευταία, με πεσμένες λεύκες, που, με την πρώτη νεροποντή [ραγδαία βροχή], διασκορπίζονται, μέσα, στην κοίτη του ποταμού!!!!! (σχετικό δημοσίευμα την τρίτη = 13/10/2015)
«κοιτάζοντας:»

Δεν υπάρχουν σχόλια: