Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Παρασκευή σπιτικού λικέρ Grande Marnier με πορτοκάλι
Φτιάχνω σπιτικό λικέρ Grande Marnier

Παρασκευή σπιτικού λικέρ Grande Marnier με πορτοκάλι

Υλικά
250 ml πρώτης ποιότητας μπράντι
ένα μεγάλο βιολογικό πορτοκάλι
2/3 της κούπας ζάχαρη
ένα ψηλό γυάλινο βάζο χωρητικότητας 1 ½ ή 2 λίτρων με μεταλλικό βιδωτό καπάκι. Κάνετε 4 τρύπες στο μεταλλικό καπάκι έτσι ώστε ένας ψιλός σπάγκος να μπορεί να περάσει μέσα από αυτό.
λίγος σπάγκος
4 οδοντογλυφίδες

Τρόπος παρασκευής
  • Ρίξτε το κονιάκ μέσα στο βάζο.
  • Ρίξτε τη ζάχαρη μέσα στο κονιάκ - Μην ανακατεύστε αυτό το μείγμα.
  • Σπρώξτε τις οδοντογλυφίδες μέσα στο πορτοκάλι, κάθε μία στις τέσσερις πλευρές του. Εγώ προτιμάω ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια που τα περνάω σε σχήμα σταυρού στη μέση του πορτοκαλιού και τα κόβω εκεί που χρειάζεται.
  • Προσαρμόστε το σπάγκο στις οδοντογλυφίδες και δέστε τον στο καπάκι, έτσι ώστε όταν το καπάκι τοποθετείται πάνω στο βάζο, το πορτοκάλι να απέχει 2 - 4 πόντους πάνω από την επιφάνεια του κονιάκ.
  • Απαλά (έτσι ώστε να μην αναταράξετε το μείγμα κονιάκ / ζάχαρης) χαμηλώστε το πορτοκάλι, που κρατιέται με το σπάγκο στις οδοντογλυφίδες μέσα στο βάζο και σφίξτε το καπάκι.
  • Τοποθετείστε το σε μέρος που θα μείνει εντελώς ανενόχλητο για τις επόμενες 10 ημέρες.
  • Μία φορά την ημέρα, ωστόσο, χωρίς να σηκώσετε το βάζο, περιστρέψτε το ένα πλήρη κύκλο. (Αυτό είναι το άγγιγμα μαγείας του Marnier: Εκτελέστε το με κατάλληλη εσωτερική διάθεση, ενώ κρατάτε μια βαθιά αναπνοή). Σε οποιοδήποτε σημείο μην σπρώξετε ή ανακινήστε το μείγμα κονιάκ / ζάχαρης. Το οινόπνευμα θα εξατμιστεί αργά. Αυτό το ατμώδης διαλυτικό θα εξατμιστεί και θα συγκεντρωθεί στην φλούδα του πορτοκαλιού. Καθώς προσκολλάται στο φλοιό, θα εξαγάγει τα πτητικά έλαια του πορτοκαλιού και θα στάξει πίσω μέσα στο γλυκό μπράντι, για να δημιουργήσει ένα από τα πιο διακριτικά συγκλονιστικά φυτικά εκχυλίσματα που θα συναντήσετε ποτέ.
  • Την εντεκάτη ημέρα, αφαιρέστε το πορτοκάλι και ανακατεύστε το μίγμα για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Πιείτε μερικές γουλιές Grande Marnier.
  • Εμφιαλώστε το και αποθηκεύστε το για να πίνετε σε όλες τις ειδικές περιπτώσεις.
Την επόμενη φορά που θα προετοιμάσετε αυτό το ελιξίριο, μπορείτε να το τροποποιήσετε κάνοντας τα πράγματα λίγο διαφορετικά:
καρφώστε μερικούς κόκκους καφέ ή καρφιά γαρίφαλου στη φλούδα του πορτοκαλιού, ή χρησιμοποιήσετε ένα μανταρίνι αντί πορτοκαλιού ή χρησιμοποιήσετε ένα-δυο βότανα, ή χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό κονιάκ ή μια διαφορετική ζάχαρη, ή όλα τα παραπάνω, ή ότι συνδυασμό θέλετε.

Πηγή: The Herbal Medicine Maker's Handbook-James Green

http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: