Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Από τις 9 Νοεμβρίου στα φαρμακεία η Κρητική ασπιρίνη


Στις 9 Νοεμβρίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα φαρμακεία το φάρμακο κατά της γρίπης που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης, η Κρητική ασπιρίνη, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου.


Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του σκευάσματος θα γίνει σε μεγάλη εκδήλωση στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα το σκεύασμα με την κάψουλα θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία της Κρήτης. Δύο μέρες αργότερα το φάρμακο θα τοποθετηθεί σε όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας, σε τιμή προσιτή στους καταναλωτές.


Ο κ. Καστανάς ανακοίνωσε επίσης ότι γίνονται έρευνες για να κυκλοφορήσει ένα ακόμα φάρμακο, από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά, κατά τις χοληστερίνης, αλλά δεν θέλησε να δώσει, στην παρούσα φάση, περισσότερες λεπτομέρειες.


Το σκεύασμα θα ονομαστεί “κρητικό ίαμα” ενώ υπεύθυνη εταιρεία για την εμπορική εκμετάλλευσή και τη διανομή του σε φαρμακεία είναι η εταιρεία Galenica. “Ίαμα” σημαίνει γιατρικό, φάρμακο, μέσο θεραπείας. Όμως, όπως μας είχε πει ο κ. Λιονής, αν και βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, και είναι πιθανό να λάβει έγκριση για να πουλιέται και ως φάρμακο, το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται διατροφολογικό συμπλήρωμα:


«Δε δίνεται για μία πάθηση, δίνεται για ενίσχυση του οργανισμού, για την άμυνά του”.

Και συνέχισε: “Όλα θα κυκλοφορήσουν κανονικά με τις απαραίτητες ενδείξεις. Η εταιρεία έχει αναλάβει να δώσει και να περιγράψει όλη τη διαδικασία. Ως διατροφικό συμπλήρωμα δε χορηγείται για μία συγκεκριμένη πάθηση παρόλο που η έρευνα αφορά και καλύπτει κυρίως τις λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις όμως και για την αντιοξειδωτική τους δράση».
To σκεύασμα θα κυκλοφορήσει από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Gallenica.


Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο με τίτλο «Olia Κριτσά 2015, διατροφή, υγεία, πολιτισμός» διοργάνωσε ο συνεταιρισμός Κριτσάς, σε συνεργασία με το δήμο Αγίου Νικολάου, με χρηματοδότηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Η δράση θα συνεχιστεί με ανάλογες διοργανώσεις στο Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη.


«Ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Ζαχαριάδης που είχε την επιστημονική υποστήριξη του πρώην διευθυντή στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κώστα Χαρτζουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: