Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ



Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κινδυνεύουμε μόνο από τις εξορμήσεις της αρκούδων στα χωριά μας  αλλά και στις γειτονιές που βρίσκονται κάπως απομονωμένες από τον οικιστικό ιστό της Φλώρινας.
Ακόμα, είναι γνωστές οι επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους και κοπάδια αιγοπροβάτων. Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες παρά μόνο
τραυματισμούς συμπολιτών μας, καταστροφές στις παραγωγές και θανάτους κάποιων ζώων.
Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν συγκίνησε κανέναν. Μια προσπάθεια που έγινε παλιότερα από τον «Αρκτούρο» έμεινε στη φάση των προθέσεων.
Κοντά στις αρκούδες τώρα έρχονται να προστεθούν και τα κοπάδια αγριογούρουνων, που με τις νυχτερινές επιδρομές τους τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής της άνω πόλης προς την πλατεία ηρώων.
Σχεδόν κάθε νύχτα σκάβουν τα πάρκα της περιοχής αυτής.  Οι κάτοικοι αισθάνονται φόβο και τρόμο, κυρίως για τα μικρά παιδιά τους  μήπως συναντηθούν με τα άγρια αυτά ζώα και τους επιτεθούν με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι επιδρομές των αγριογούρουνων στις κεντρικές κατοικημένες πια περιοχές εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις ζωές μας αλλά και την περιουσία μας και θα πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα πριν οι κάτοικοι αναλάβουν δράση που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.  
Η επικρατούσα άποψη για την κάθοδο των αγριογούρουνων αλλά και των αρκούδων είναι η έλλειψη τροφής ψηλά στα βουνά μας. Στόχος η παραμονή των άγριων αυτών ζώων στα ψηλά, όπου θα έχουν τροφή και δεν θα την αναζητούν μέσα στη Φλώρινα. 
Αν ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος με συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί ο κυνηγετικός σύλλογος να τον μειώσει.
Οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο έχει διαταράξει την ηρεμία των πολιτών στις γειτονιές αυτές αλλά και τα χωριά μας.
Ακόμα, ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο είναι ο περιορισμός των ζωνών προστασίας, για να περιοριστεί ο πολλαπλασιασμός των αγριογούρουνων.
Επαναλαμβάνω ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει άμεσα να συντάξουν τη μελέτη,ώστε προγραμματισμένα να γίνει η εφαρμογή των μέτρων, πριν οδηγηθούμε σε δυσάρεστα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: