Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Μανιτάρι γίγας έξι κιλών βρέθηκε στη Σιάτιστα

Μανιτάρι γίγας έξι κιλών  βρέθηκε στη Σιάτιστα
Ένα μανιτάρι περίπου 6 κιλών βρήκε στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Δαφνερού, κάτοικος της Σιάτιστας ιδιοκτήτης ταβέρνας, κατά την διάρκεια μανιταροσυλλογής που πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην ευρύτερη περιοχή.
Οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι βροχοπτώσεις ευνόησαν την αυξημένη παραγωγή του αυτοφυή μύκητα αλλά και το μέγεθος τους, στην περιοχή του Βοΐου που κρατά την πρωτιά στην ποσότητα αλλά και στα είδη των βρώσιμων μανιταριών. Άλλωστε η Δυτική Μακεδονία χαρακτηρίζεται η μανιταροπεριφέρεια σε όλη την Ελλάδα, και ο παράδεισος των συλλεκτών  με πρωτεύουσα τα Γρεβενά.
Σε περιόδους  που ευνοείται η καρποφορία των μανιταριών, τα Βασιλικά και τα Καλογεράκια είναι σε αφθονία και αποτελούν τα αγαπημένα ευρήματα, των συλλεκτών καθώς είναι ιδιαίτερα γευστικά.
Όπως ανέφερε και ο τυχερός που βρήκε το μανιτάρι γίγας, προβατομάνταρα και βασιλικά τηγανητά ή ψητά, ζαρκαδίσια σνίτεσλ κοκκινούσκες που τρώγονται ωμές σαλάτα, νερατζάκια που γίνονται γλυκό είναι μόνο μερικά από εκείνα τα είδη που ο ίδιος χρησιμοποιεί και που βέβαια συλλέγει από την περιοχή και αποτελούν  την πρώτη επιλογή των μανιταρόφιλων, που απολαμβάνουν τον γευστικό αυτό μύκητα.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: