Αντεξαν τον πόλεμο, τους Γερμανούς, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τα «νύχια» της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τα «ασημικά» του κράτους, τα οποία η κυβέρνηση πουλά έναντι πινακίου φακής, καθώς τα έσοδα που αποφέρουν σε μία τριετία ξεπερνούν τα 7 δισ. και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα πουλήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια φιλοδοξώντας να εξοικονομήσει τα ίδια λεφτά! Η κυβέρνηση, βάσει της εισήγησης που έφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, είναι έτοιμη να πουλήσει ή να μισθώσει σχεδόν όλες τις κερδοφόρες κρατικές εταιρείες, αλλά και εκτάσεις-φιλέτα σε όλη τη χώρα με στόχο να εξοικονομήσει τουλάχιστον 7 δισ. μέχρι το 2013. Την ίδια στιγμή οι κρατικές επιχειρήσεις που θα βγουν στο «σφυρί» είναι σίγουρο ότι τα κέρδη που θα αποφέρουν στο Δημόσιο σε βάθος χρόνου είναι πολλαπλάσια από αυτά τα οποία προσπαθεί να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών. Το ζητούμενο βέβαια στην υπόθεση είναι γιατί η κυβέρνηση ξεκινά με την εκποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων και όχι από τις ζημιογόνες.
Για παράδειγμα, τα κρατικά λαχεία που υπάρχουν από το 1937. Πιο συγκεκριμένα, το Λαϊκό Λαχείο θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 1941 σαν φυσική συνέχεια του Λαχείου του Στόλου με την αρχική ονομασία «Λαϊκόν Λαχείον υπέρ της Κοινωνικής Πρόνοιας». Πρόκειται για ένα φτηνό προϊόν, το οποίο μαζί με τα άλλα δύο λαχεία, κρατικό και πρωτοχρονιάτικο, πριμοδοτεί το Δημόσιο με περί τα 55 εκατ. το χρόνο μόνο από τους φόρους. Εκτός από τα χρήματα αυτά, το κράτος εξοικονομεί και κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την καθαυτή λειτουργία της λαχειοφόρου αγοράς.
Παρόμοιο παράδειγμα είναι η μαρίνα της Βουλιαγμένης, που ήδη βγήκε στο «σφυρί» από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και η οποία έχει καθαρά κέρδη 720.000 ευρώ το χρόνο και τζίρο δύο εκατ. ευρώ. Με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η ΕΤΑ ετοιμάζεται να νοικιάσει για 40 χρόνια την πολυτελή μαρίνα σε ιδιώτη, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα εξοικονομήσει μέσα στην πορεία του χρόνου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ ως επένδυση από την πλευρά του.
Η ίδια τακτική ακολουθείται από την ΕΤΑ και για την παραλία μήκους 750 μέτρων στη Σκάλα Σκοτίνας Πιερίας. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΤΑ, στην οποία αναφέρεται ότι μισθώνει την παραλία για 60 χρόνια. Βασικές προϋποθέσεις για τη μίσθωση της παραλίας είναι ο ιδιώτης να κατασκευάσει ξενοδοχείο 4* και 250 κλινών, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, κάμπινγκ και κέντρο θαλασσοθεραπείας. Πάντως, αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι στην προκήρυξη, που η πρώτη φάση έχει καταληκτική ημερομηνία τη 17η Φεβρουαρίου 2010, δεν τίθεται θέμα εγγυητικής επιστολής για τους ενδιαφερόμενους, στο ενδεχόμενο που θα κερδίσουν το διαγωνισμό.
Το ίδιο μοντέλο των προκηρύξεων δύο φάσεων η κυβέρνηση φαίνεται πως σκοπεύει να ακολουθήσει για όλες τις εκτάσεις φιλέτα μέσω της ΕΤΑ. Ειδικότερα οι διαθέσιμες εκτάσεις για τις οποίες μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο είναι η παραλιακή έκταση στην περιοχή Αφάντου και το Πρασονήσι στη Ρόδο. Ακολουθούν το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στην Πέλλα, η έκταση του πρώην εργοταξίου της γέφυρας στο Ρίο, η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, η έκταση του πρώην ραδιοφωνικού σταθμού της «Φωνής της Αμερικής» στην περιοχή Τοπίρου στην Ξάνθη, παραθαλάσσια έκταση στην Ερμιόνη, καθώς και οι παραλιακές εκτάσεις Λιβάρι και Τορώνη στη Χαλκιδική, η παραλία Καλών Νερών Μαγνησίας και οι Αλυκές Αναβύσσου στην Αττική.
Ειδικά για την περιοχή Αλυκές -με συνολική έκταση 1.487 στρεμμάτων- η ΕΤΑ έχει κάνει μελέτη και την προορίζει για την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού, στην οποία μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να διοργανώσει ημερίδα για την αξιοποίηση του χώρου, η οποία όμως δεν είχε επιτυχία, καθώς κανείς υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού δεν πήγε. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η Οικολογική Κίνηση γνώριζε καιρό πριν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το τεράστιο αυτό παραλιακό κτήμα της Αναβύσσου.
Παράλληλα με τις εκτάσεις φιλέτα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες εκποιήσεις «ασημικών». Η υπόλοιπη ατζέντα περιλάμβανε την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, και αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Επίσης, θα εξεταστούν οι επιλογές για τη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ και η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ. Αναφορά γίνεται στο διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στην είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης, με αρχή το Καστέλι και το «Ν. Καζαντζάκης» στην Κρήτη. Αποφασίστηκε επίσης η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ, η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στις Αττική Οδό και Εγνατία Οδό, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ, η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος, η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Αττικό λιμενικό σύστημα και συμβάσεις παραχώρησης για περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων και για τις 850 μαρίνες της χώρας.
Στον ΟΔΙΕ (ιππόδρομος) αναμένεται να προχωρήσουν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, παράλληλα με τη θέσπιση νέων κανόνων στο στοίχημα. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν, ειδικά για τον ιππόδρομο, να ασχολείται ο πρόεδρος της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους επενδυτές. Το παράδοξο στην υπόθεση του ιπποδρόμου είναι οι τεράστιες απώλειες που μετρούν όλοι οι ενασχολούμενοι με τις ιπποδρομίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο τζίρος του ΟΔΙΕ σημειώνει τεράστια πτώση, συγκριτικά ακόμη και με την περσινή κάκιστη χρονιά. Απώλειες εσόδων που ξεπερνούν ακόμα και τα 30.000.000 ευρώ, στο πρώτο 11μηνο της χρονιάς και σε σχέση με τον τζίρο που είχε πραγματοποιηθεί μόλις τρία χρόνια πριν!
Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος Νοεμβρίου ήταν μόλις 947.000 ευρώ ανά συγκέντρωση, έναντι 1.764.000 ευρώ του αντίστοιχου περσινού μήνα και περίπου 2.500.000 ευρώ των πρόσφατων προηγούμενων ετών! Μία πτώση που ξεπερνά το 60%.
Πάντως, το όλο πρόγραμμα βασίζεται στις αποφάσεις που έλαβε στις 15 Δεκεμβρίου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και οι οποίες αφορούν αναλυτικά στα εξής:
• Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Θα προσληφθεί άμεσα ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων και η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2011.
• Αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Αποφασίστηκε η συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ» και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων καθώς τα συμφέροντα είναι τεράστια.
• Επιλογή και προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων.
• Θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές για την άσκηση ενιαίας και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας. Γι' αυτόν το λόγο συγκροτείται, στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας και δημιουργείται φορέας χρηματοοικονομικής διαχείρισης (με τη μορφή ΑΕ) των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ο οποίος σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο.
• Αμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου, την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, καθώς και την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα .
• Αναζήτηση χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2011) για το διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Γ. Μανουσακάκης
apokalipseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου