Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πανικός στις εφορίες για σήμα και περαίωση

 

Συντάκτης:Κατερίνα Σινάνη

Ο απόλυτος πανικός επικρατεί και σήμερα στις εφορίες με τους πολίτες να στήνονται στις ουρές της υπομονής για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους πριν την εκπνοή του έτους.

Περαίωση, τέλη κυκλοφορίας και ΕΤΑΚ είναι οι τρεις βασικότεροι λόγοι της προσέλευσης των πολιτών στις εφορίες, οι οποίοι σπεύδουν άρον-άρον να διευθετήσουν τις οφειλές, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να δώσει παράταση.

Πολλοί είναι ωστόσο, αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση για τα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται τελευταία στιγμή με την άδεια κυκλοφορίας ανά χείρας στις εφορίες, προκειμένου να αποφύγουν το «τσουχτερό» πρόστιμο.

Το newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννη Γρίβα, ο οποίος μας επιβεβαίωσε τον πανικό στις εφορίες, αποδίδοντάς τον όμως στην κακή νοοτροπία των Ελλήνων που είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής.

«Ο λόγος που επικρατεί συνωστισμός στις εφορίες είναι διπλός: σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την περαίωση και δεύτερον την Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα για να προμηθευτούν το σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την μη αποστολή ειδοποιητηρίων από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Γρίβας είναι κάθετος: «Αυτά τα περί μη αποστολής είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πληρώνουν την μέρα που πρέπει να πληρώσουν στις τράπεζες, περνάει η προθεσμία και αναγκαστικά πάνε στις εφορίες».

Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, το ποσοστό των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο ανέρχεται σε μόλις 1% και όλα αυτά που ακούγονται είναι υπερβολές. Κάτι ανάλογο -όπως είπε- είχε γίνει και με την περαίωση.

«Ο πανικός στα εφορίες έχει να κάνει αποκλειστικά με το ότι οι Έλληνες λειτουργούν στο “παρά πέντε” ή στο “και ένα”».

Αντίθετη άποψη έχει η Κα Ελένη Βασιλοπούλου, η οποία -κατά τον κ. Γρίβα- ανήκει στο …1% που δεν έλαβε ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας.

Σε επικοινωνία του newsbomb.gr μαζί της, μας είπε: «Στην οικογένειά μου έχουμε δύο αυτοκίνητα και δεν λάβαμε για κανένα σχετική ειδοποίηση. Αναγκαστικά λοιπόν πήγα στην εφορία (ΔΟΥ Αμαλιάδας) και περίμενα. Ευτυχώς που δεν ήταν πολύ μεγάλη η ουρά και ξεμπέρδεψα σχετικά γρήγορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: