Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Review 2010 F1: Οι κυριότερες στιγμές του 2010!

 Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 μας χάρισε μοναδικές στιγμές και είχε άγρια ομορφιά μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας του τελευταίου, από τους 19 αγώνες στο Άμπου Ντάμπι.
Ακόμη όμως και τότε δεν είχε αναδειχτεί ο πρωταθλητής, έπρεπε να περάσει τη γραμμή τερματισμού ο Νίκο Ρόσμπεργκ καταλαμβάνοντας την 4η θέση για να πανηγυρίσει έξαλλα ο Φέτελ.
Ο 23χρονος Γερμανός που έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία της F1 είχε κατά γενική ομολογία την καλύτερη απόδοση φέτος ενώ φυσικά διέθετε και το ταχύτερο μονοθέσιο.
Η αγωνιστική σεζόν όμως είχε έντονες διακυμάνσεις καθώς μηχανικά προβλήματα, οδηγικά λάθη αλλά και παιχνίδια του καιρού και της τύχης δεν επέτρεψαν στον πρωταθλητή να πάρει κεφάλι στη βαθμολογία παρά μόνο μετά τον τελευταίο αγώνα.
Ας θυμηθούμε τα κυριότερα συμβάντα στους φετινούς αγώνες

Μπαχρέιν
Νικητής: Αλόνσο

O Φέτελ πήρε την 1η pole position της χρονιάς και οδηγούσε την κούρσα από την αρχή μέχρι τη στιγμή που ο κινητήρας της Renault άρχισε να ρετάρει λόγω ενός προβλήματος στο σπινθηριστή (μπουζί). Ο Γερμανός αναγκάστηκε να κόψει, τερμάτισε τελικά 4ος. Η νίκη πήγε στον Αλόνσο στο ντεμπούτο του με τη Ferrari.


Αυστραλία
Νικητής: Μπάτον

Για 2η συνεχή φορά ο Φέτελ εγκατέλειψε ενώ οδηγούσε την κούρσα λόγω προβλήματος στα φρένα. Ένας σπασμένος δίσκος οδήγησε τον Γερμανό στην αμμοπαγίδα και το Μπάτον στην πρώτη του νίκη με τη McLaren. Ο Βρετανός στην εκκίνηση είχε χτυπήσει από πίσω τον Αλόνσο, ο Ισπανός βρέθηκε τελευταίος προτού ανέβει τελικά στην 4η θέση. Γουέμπερ και Χάμιλτον ακούμπησαν στην προσπάθεια να περάσουν τον Αλόνσο.


Μαλαισία
Νικητής: Φέτελ

Στη μάχη των δοκιμών ο καιρός αιφνιδίασε Ferrari και McLaren με αποτέλεσμα οι Μπάτον, Αλόνσο, Χάμιλτον και Μάσα να καταταγούν από την 17η έως και την 21η θέση. Ο Φέτελ την Κυριακή πήρε την πρώτη του νίκη ενώ ο Αλόνσο έμεινε από κινητήρα δυο γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας.


Κίνα
Νικητής: Μπάτον

Ο Μπάτον ρίσκαρε με στεγνά ελαστικά στο βρεγμένο οδόστρωμα και πήρε τη 2η νίκη του. Ο Αλόνσο έκανε λάθος στην εκκίνηση και πήρε ποινή διέλευσης, ο Γουέμπερ βγήκε εκτός πίστας ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο ασφαλείας. Τα παιχνίδια του καιρού έδωσαν ένα συναρπαστικό αγώνα.


Ισπανία
Νικητής: Γουέμπερ

Ο Φέτελ αντιμετώπισε ξανά πρόβλημα στα φρένα αλλά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες ανεβαίνοντας στο βάθρο. Στους τελευταίους 10 γύρους ο Γερμανός δεν είχε καθόλου εμπρός φρένα. Ο Χάμιλτον εγκατέλειψε από κλαταρισμένο ελαστικό και ο Γουέμπερ πήρε με πειστικό τρόπο την πρώτη του φετινή νίκη.


Μονακό
Νικητής: Γουέμπερ

Με μια εκπληκτική απόδοση ο Αυστραλός πήρε τη 2η συνεχόμενη νίκη του καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του ως διεκδικητής του τίτλου. Ένα λάθος στη στροφή Μασνέ στις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου στέρησε από τον Αλόνσο τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη. Ο Ισπανός έμεινε εκτός δοκιμών εκκίνησε τελευταίος και τερμάτισε τελικά 6ος.  Ο Μπάτον έμεινε από υπερθέρμανση κινητήρα που προκλήθηκε από αφρώδες υλικό που ξεχάστηκε εμπρός από το ψυγείο.


Τουρκία
Νικητής: Χάμιλτον

Ο αγώνας της Πόλης σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση των δυο Red Bull όταν ο Φέτελ προσπάθησε να περάσει το Γουέμπερ και να πάρει κεφάλι στην κούρσα.
Ο Γερμανός εγκατέλειψε και ο Αυστραλός τερμάτισε στην 3η θέση χάνοντας πολύτιμους βαθμούς.
Οι McLaren έκαναν το 1 – 2 ύστερα από αντίστοιχη μονομαχία των Χάμιλτον, Μπάτον ενώ οι Ferrari δεν ήταν ανταγωνιστικές.


Καναδάς
Νικητής: Χάμιλτον

Ένα λάθος στην επιλογή ελαστικών στέρησε από τις Red Bull για πρώτη φορά φέτος την πρώτη θέση της εκκίνησης. Οι McLaren έκαναν το δεύτερο συνεχόμενο 1-2 καθότι ο Αλόνσο στάθηκε άτυχος με το κυκλοφοριακό. Ο Ισπανός περιορίστηκε τελικά στην 3η θέση αλλά η Ferrari έδειξε για πρώτη φορά ανταγωνιστική. Φέτελ και Γουέμπερ αντιμετωπίζοντας προβλήματα περιορίστηκαν στην 4η και 5η θέση.
Ευρώπη
Νικητής: Φέτελ

Ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο Φέτελ εκκίνησε από την pole position και κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα. Ο Αλόνσο ακόμη διαμαρτύρεται για το προσπέρασμα του Χάμιλτον στο αυτοκίνητο ασφαλείας που επέτρεψε στο Βρετανό να διατηρήσει τη 2η θέση. Η καθυστερημένη ποινή δεν επηρέασε την τελική κατάταξη. Ο Μαρκ Γουέμπερ απογείωσε την RB6 χτυπώντας από πίσω τη Lotus του Κοβαλάινεν στο πιο θεαματικό ατύχημα της φετινής χρονιάς.


Βρετανία
Νικητής: Γουέμπερ

Ο Γουέμπερ αντιδρώντας στα συγχαρητήρια του Χόρνερ για τη νίκη πέρασε στην ιστορία με τη φράση: «Δεν τα πήγα άσχημα για Νο2 οδηγός».
Ο Αυστραλός είχε δει την προηγούμενη μέρα την ομάδα να αφαιρεί τη νέα αεροτομή από το μονοθέσιο του και να την τοποθετεί σ’ αυτό του Φέτελ γιατί μια αστοχία είχε καταστρέψει τη δική του. Η ενέργεια αυτή έριξε λάδι στη φωτιά της διένεξης που είχε γιγαντωθεί μετά την Τουρκία.


Γερμανία
Νικητής: Αλόνσο

Η νίκη του Αλόνσο επισκιάστηκε από την αλλαγή θέσεων με τον teammate του Φελίπε Μάσα. Οι Ferrari παρουσιάστηκαν πολύ δυνατές και εύκολα υποσκέλισαν τον poleman Φέτελ προτού τελικά χρειαστεί η άνωθεν εντολή για να περάσει μπροστά ο Αλόνσο. Οι Χάμιλτον και Μπάτον τερμάτισαν μπροστά από τον Γουέμπερ στην 4η και 5η θέση.


Ουγγαρία
Νικητής: Γουέμπερ

Ο Αυστραλός έκανε τον καλύτερο αγώνα του φέτος παρότι στην εκκίνηση έχασε την πρώτη θέση από τους Φέτελ και Αλόνσο.
Κατάφερε να ξαναβρεθεί μπροστά ρισκάροντας να μείνει στην πίστα όταν εμφανίστηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Φέτελ πήρε ποινή διέλευσης γιατί άφησε μεγαλύτερη απόσταση από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Έτσι περιορίστηκε τελικά στην 3η θέση. Ο Χάμιλτον έμεινε από μετάδοση. Η νίκη του Γουέμπερ στο Ουγγαρόρινγκ ήταν η τελευταία του φετινή.


Βέλγιο
Νικητής: Χάμιλτον

Ο Βρετανός πήρε την πρώτη θέση από τον pole man Γουέμπερ στην πρώτη στροφή και τη διατήρησε μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας στη νίκη που έμελλε να είναι η τελευταία του φετινή. Ο Φέτελ έπεσε πάνω στο Μπάτον στην προσπάθεια του να περάσει το τελευταίο σικέιν. Ο Αλόνσο χτυπήθηκε στην αρχή από το Μπαρικέλο και στη συνέχεια εγκατέλειψε ενώ ήταν 8ος.


Ιταλία
Νικητής: Αλόνσο

Ο Αλόνσο σημειώνει την πρώτη pole για τη Ferrari μετά από αρκετό καιρό. Στον αγώνα ύστερα από μια συναρπαστική μάχη με το Μπάτον, ο Ισπανός χάρη και στην ταχύτητα των μηχανικών της Ferrari κατορθώνει να βγει μπροστά από το Βρετανό και να πάρει τη νίκη. Έξαλλοι πανηγυρισμοί των τιφόζι που βλέπουν τον οδηγό της Ιταλικής ομάδας να ξαναμπαίνει στη διεκδίκηση του τίτλου. Η έξοδος του Χάμιλτον μετά την επαφή με το Μάσα θα οδηγήσει σε απώλεια βαθμών το Βρετανό. Ένα πρόβλημα στον κινητήρα θα περιορίσει το Φέτελ στην 4η θέση.


Σιγκαπούρη
Νικητής: Αλόνσο

Ο Αλόνσο θα εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Φέτελ να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική της Red Bull και θα πάρει την 2η συνεχή pole position που θα μετατρέψει σε νίκη την Κυριακή παρά την ασφυκτική πίεση του Γερμανού. Ο Χάμιλτον θα συγκρουστεί με το Γουέμπερ στην προσπάθειά του να περάσει τον Αυστραλό και θα βρεθεί και πάλι εκτός αγώνα. Ο Γουέμπερ θα τερματίσει 3ος με πληγωμένο ελαστικό.


Ιαπωνία
Νικητής: Φέτελ

Ύστερα από πολύ καιρό ο Φέτελ θα επιστρέψει στην κορυφή μετατρέποντας την pole position σε νίκη. Τα παιχνίδια του καιρού οδήγησαν σε αναβολή τις δοκιμές αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις Red Bull να κάνουν το 1 – 2. Ο Αλόνσο θα ανέβει στο βάθρο ενώ η 3η σχέση στο κιβώτιο της McLaren θα στερήσει από το Χάμιλτον την 4η θέση που θα πάει στον teammate του.


Κορέα
Νικητής: Αλόνσο

Ο Φέτελ θα πάρει την pole και όλα δείχνουν ότι οι Red Bull πάνε για να κάνουν άλλη μια φορά το 1 – 2. Όμως η δυνατή βροχή θα καθυστερήσει τη διεξαγωγή του αγώνα. Ο Γουέμπερ θα βγει εκτός και θα χάσει το προβάδισμα στη βαθμολογία και ο Φέτελ θα μείνει από κινητήρα ενώ βαδίζει προς μια σίγουρη νίκη.
Απ’ όλα αυτά επωφελείται ο Αλόνσο που παίρνει ανέλπιστα την 5η και τελευταία φετινή του νίκη.


Βραζιλία
Νικητής: Φέτελ

Τα παιχνίδια της βροχής θα δώσουν μια εκπληκτική pole position στο Νίκο Χούλκενμπεργκ το Σάββατο. Ο Φέτελ ακολουθούμενος κατά πόδας από τον Γουέμπερ θα κερδίσει. Το 1 – 2 των Red Bull δίνει το πρωτάθλημα κατασκευαστών στους Ταύρους αλλά η μάχη του τίτλου παίρνει δραματική τροπή καθώς ο Αλόνσο τερματίζει 3ος και διατηρεί τη θέση του στην κορυφή.


Άμπου Ντάμπι
Νικητής: Φέτελ

Ο Φέτελ κυριαρχεί σημειώνοντας την pole και παίρνοντας τη νίκη που θα του χαρίσει τελικά τον τίτλο. Ο Γουέμπερ δε θα πάει καλά στις δοκιμές και ο Αλόνσο πανηγυρίζει έξαλλα το Σάββατο για την 3η θέση στην κατάταξη, καθότι μπροστά του είναι ο Χάμιλτον και όχι ο Γουέμπερ.
Τα πράγματα θα πάνε ακόμη πιο άσχημα για τον Αυστραλό όταν θα ακουμπήσει τον τοίχο στη Yas Marina. Τόσο αυτός όσο και ο Αλόνσο θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα πίσω από τη Renault του Πετρόφ ανήμποροι να αντιδράσουν.

Για τους λάτρεις των αριθμών

• Στο Μπαχρέιν οι Ferrari σημείωσαν για 80η φορά στην ιστορία της ομάδας το 1 – 2. Το 79ο 1 – 2 είχε έρθει στο Γαλλικό GP του 2008.
• Στην Αυστραλία οι Red Bull κάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας το 1 – 2 στην εκκίνηση.
• Με τη νίκη του Φέτελ στη Μαλαισία έχουμε τρεις διαφορετικούς νικητές στους τρεις πρώτους αγώνες αυτό είχε να συμβεί 20 χρόνια.
• Στην Κίνα πραγματοποιούνται 62 προσπεράσματα αυτό είχε να συμβεί από το 1990 και το GP του Μεξικό (70).
• Στην Ισπανία ο Γουέμπερ πετυχαίνει τη 10η pole στην ιστορία της Red Bull και για 10η συνεχή χρονιά κερδίζει τον αγώνα ο poleman.
• Στο Μονακό ανεβαίνουν στο βάθρο 3 μονοθέσια με κινητήρα Renault. Αυτό είχε να συμβεί από το 1980 όταν βρέθηκαν στο βάθρο 3 μονοθέσια με κινητήρα Ford. Η νίκη του Γουέμπερ είναι η 30η για Αυστραλό οδηγό, την πρώτη είχε σημειώσει ο Μπράμπαμ το 1959.
• Στον Καναδά για πρώτη φορά στην ιστορία της F1 σημειώνονται πέντε επικεφαλής της βαθμολογίας (Αλόνσο, Μπάτον, Μάσα, Γουέμπερ, Χάμιλτον). Με τη νίκη του Φέτελ στο Άμπου Ντάμπι θα γίνουν τελικά έξι.
• Ο Φέτελ στην Ευρώπη σημειώνει την 110η νίκη Γερμανού οδηγού στη F1.
• Στη Σιγκαπούρη ο Αλόνσο για πρώτη φορά στην καριέρα του κατορθώνει να πάρει στον ίδιο αγώνα pole, νίκη, ταχύτερο γύρο οδηγώντας την κούρσα από την αρχή ως το τέλος.
• Στη Βραζιλία η Williams επιστρέφει με το Νίκο Χούλκενμπεργκ στις pole position μετά από 100 αγώνες ( Ευρωπαϊκό GP 2005).
• Στο Άμπου Ντάμπι ο Φέτελ παίρνει την 10η νίκη της καριέρας του και γίνεται ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: