Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Το φαινόμενο «Placebo»

 

Τελικά οι ανθρώπινες δυνατότητες δεν έχουν όρια. Τι να τα κάνουμε τα χάπια αφού μπορούμε και μόνοι μας να γιατρέψουμε τον πόνο. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η έρευνα.

Το φαινόμενο «Placebo»

Ένα χάπι placebo μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθανθούν καλύτερα, ακόμα κι αν γνωρίζουν πως πρόκειται απλώς για ένα χαπάκι ζάχαρης, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που διεξήγαγαν αυτό το ασυνήθιστο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο placebo.

Σχεδόν το 60% των ασθενών με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δήλωσαν πως ένιωθαν καλύτερα μετά τη χορήγηση χαπιών placebo δύο φορές την ημέρα, παρότι γνώριζαν πως δεν επρόκειτο για κάποια πραγματική φαρμακευτική αγωγή.

Η καταπολέμηση του πόνου αποτελεί ζήτημα που απασχολεί την Ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αντιμετώπισή του βασίζεται σήμερα σε χορήγηση κάποιων χημικών ουσιών αλλά - όπως αναγνωρίζει η σύγχρονη ιατρική - ο πόνος μπορεί να ανασταλεί από τον ίδιο τον ασθενή με μια «εσωτερική» λειτουργία, ένα μηχανισμό που αποτελεί... «επιστημονικό γρίφο», το φαινόμενο «placebo».

 

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: