Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Με το μαχαίρι στο λαιμό για την 4η δόση

 


Μεταξύ Αθηνών και Νταβός «παίζεται» για ακόμη μία φορά η τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Τη στιγμή που στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα συζητούν την πιθανότητα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους- στο περιθώριο της κουβέντας για την ευρωπαϊκή κρίση-, στην Αθήνα το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικας θα ξεσκονίζει τα ελληνικά οικονομικά, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η τρίτη επίσκεψη της τρόικας

Η τρίτη και πιθανότατα η πλέον «φαρμακερή» επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θεωρείται τροχιοδεικτικό σήμα για τις αγορές και τη συμπεριφορά τους απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Η πιθανή θετική εισήγηση του κλιμακίου των ελεγκτών, ότι η ελληνική οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μέσω βεβαίως των δραστικών αλλαγών στο ευρύ οικονομικό περιβάλλον, εκλαμβάνεται ως θετικό σήμα για τις αγορές, που θα πρέπει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να σταματήσουν τις αλυσιδωτές εκρηκτικές πράξεις κατά των ελληνικών spread, που εκτοξεύουν το κόστος δανεισμούς σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Επί της ουσίας, οι ελεγκτές της τρόικας, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, θα εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου, προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή της τέταρτης δόσης (15 δισ. ευρώ) του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ. θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2010, στις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις σε Δ.Ε.Κ.Ο., αγορά εργασίας, στο σύστημα υγείας και στη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως των επικουρικών, η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η εξίσωση των παροχών υγείας για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και πτυχές των εργασιακών σχέσεων θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, στο στόχαστρο θα μπει για πολλοστή φορά το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, καθώς είναι σαφές ότι, παρά τις τεράστιες περικοπές στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, τα νούμερα δεν βγαίνουν από τη στιγμή που υπάρχει εμφανής αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να απονείμει δικαιοσύνη μεταξύ του φόρου που πληρώνουν οι «ισχυροί έχοντες» και οι «αδύνατοι μισθωτές».
Το Νταβός

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και άλλων 35 ηγετών από όλο τον κόσμο, άρχισαν από χθες το βράδυ στο Νταβός της Ελβετίας οι εργασίες της 41ης συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου και ιδρυτή του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, τον οποίο διαδέχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μετβιέντεφ, ενώ ακολούθησε κλειστό δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή των υψηλών καλεσμένων των διοργανωτών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μετέχει για δεύτερη, συνεχόμενη, φορά στο Φόρουμ του Νταβός, θα μιλήσει σήμερα σε πάνελ στο οποίο θα παρίστανται επίσης ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Το θέμα που θα συζητηθεί στο πάνελ είναι οι «Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις» και τίτλος της συζήτησης, «Ευρώπη: πίσω στο σχεδιαστήριο»; Οι συνομιλητές θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορέσει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της συνοχής και της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα Μ.Μ.Ε..

Επίσης, θα έχει συνάντηση με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών μέσων ενημέρωσης.

Σε ανάλογο πάνελ θα πάρει μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με θέμα την ευρωζώνη και ειδικότερα το αν η ευρωζώνη μετατοπίζεται από την επιβίωση στην αναγέννηση.

Η φετινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός δεν θυμίζει το κλίμα που επικρατούσε πριν από έναν χρόνο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το ελβετικό θέρετρο, για να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου.

Τότε,  το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό για την Ελλάδα, τόσο στα διεθνή Μ.Μ.Ε. όσο και μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου.

Η φετινή σύνοδος δεν αναμένεται να έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα, αν και η χώρα μας συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η διογκούμενη κρίση χρέους, που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, η αύξηση του πληθωρισμού, οι ανησυχίες για ξέσπασμα εμπορικών και συναλλαγματικών συγκρούσεων, η αλυσίδα απανωτών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων προβάλλουν μια νεφελώδη αλληλουχία προβλημάτων σε όσους θα συμμετέχουν στη συνάντηση του Νταβός.

Σε μια αναφορά που έχει ήδη προδημοσιευτεί, το Φόρουμ προσδιορίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον κόσμο το 2011 τους υπονομευμένους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων, που πυροδοτούν τεράστια ελλείμματα χρέους.
Ο συντονιστής του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, δηλώνει ότι τα έθνη πάσχουν από «παγκόσμιο εξουθενωτικό σύνδρομο» και οι κυβερνήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις δείχνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: