«Σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησής του, αναδεικνύει το πόρισμα της ΝΔ για το σκάνδαλο της Siemens. Ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ της συνέχισης της έρευνας από προανακριτική επιτροπή.
Το πόρισμα της ΝΔ
«Σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της τότε κυβέρνησή του Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Νίκο....
Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Ευ. Μαλέσιο, αλλά και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002), αναδεικνύει στο πόρισμά της η ΝΔ. Η αξιοματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει στο πόρισμά της πως σε ότι αφορά τα δικά της εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε».
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως η έρευνα για περαιτέρω ευθύνες απαιτείται να συνεχισθεί, ωστόσο επισημαίνει στην πορισματική της έκθεση ότι η αναφορά των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων «δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης» και «δεν αποτελεί παραπομπή ούτε παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας», αλλά «προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που μόνο η Ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να διώξει και να καταλογίσει σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του «γαλάζιου» πορίσματος αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στον κ. Κ. Σημίτη ως προεδρεύοντος του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την ανάθεση του C4I στη SAIC «παρόλο που αμφισβητείται η νομιμότητα της ανάθεσης αυτής», αλλά και για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens του καταλογίζεται ότι δεν προχώρησε στην σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των μεγάλων προμηθειών του Δημοσίου, όπως ζητούσε ο τότε (1996) υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Καστανίδης ο οποίος «αντικαταστάθηκε από τον Μαντέλη, έμπιστο του Σημίτη, που ως πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ είχε υπογράψει μαζί με τον Θ. Τόμπρα τις πρώτες αναθέσεις ψηφιακών παροχών το 1987-88 στην Siemens-Intracom».
Επίσης, αναφέρεται ότι με το Ν2446/1996 η κυβέρνηση Σημίτη «νομοθετούσε με πρωτοβουλία της τη δυνατότητα ανάθεσης προμηθειών στις ΔΕΚΟ χωρίς τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων διαφάνειας» κάτι που «αποτέλεσε τη μήτρα του σκανδάλου της Siemens στον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ».
Τέλος, γίνεται αναφορά στην «σχέση Σημίτη-Τσουκάτου» και στην ομολογία του δεύτερου ότι το ποσόν του ενός εκατομμυρίου μάρκων που πήρε από την Siemens «το έδωσε στο κομματικό ταμείο του ΠαΣοΚ» κάτι που για τη ΝΔ πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω αυτή η σχέση «προς στοιχειοθέτηση περαιτέρω άλλων ευθυνών».
Για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Παπαντωνίου αναφέρεται ότι αν δεν είχε γίνει η ένταξη του C4I στον κανονιστικό πλαίσιο προμηθειών του ΥΠΕΘΑ και είχε ενταχθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης «τότε οι προϋποθέσεις διαφάνειας θα ήταν διαφορετικές», ενώ επισημαίνεται και η μαρτυρία Σίκατσεκ ότι «για την ανάθεση του C4I χρειάστηκε να γίνουν παράνομες πληρωμές (μίζες) σε υπουργεία».
Για τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλέσιο αναφέρεται ότι προήδρευε της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του διαγωνισμού για το C4I.
Για τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο και τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens επισημαίνεται ότι ως υπουργός Ανάπτυξης «έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ», ενώ ελέγχεται η συμμετοχή του και ο βαθμός επίδρασής του «στο να μην εισπραχθούν στο σύνολό τους ποινικές ρήτρες, τόκοι υπερημερίας, διαφυγόντα κέρδη, καθώς και αποκατάσταση κάθε ζημίας του Δημοσίου από την ανώμαλη εξέλιξη με υπαιτιότητα της Siemens των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ».
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα (PATRIOT-ΕΡΜΗΣ) επισημαίνεται ότι «υπάρχουν εμβάσματα σε συνεργάτες του όπως 500.000 ευρώ στον Αντώνιο Καντά (αναπληρωτή γενικό διευθυντή εξοπλισμών από το 1996-2002), 5.000.000 στον Παύλο Νικολαϊδη, προσωπικό του φίλο, αντιπρόεδρο της ΕΒΟ, στελέχους της Siemens από το1961 έως το 1981 και υπευθύνου οικονομικού του ΠαΣοΚ από το 1974 έως το 1978». Αναφέρεται εξάλλου ότι κατά τον επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κ. Στ. Γκρόζο, υπάρχουν εμβάσματα 6.700.000 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας TORCASO «η οποία σχετίζετο με συγγενικά του πρόσωπα».
Για τον κ. Αν. Μαντέλη ζητείται περαιτέρω έρευνα καθώς ήταν παραλήπτης (λογαριασμός A.ROCOS) παράνομων πληρωμών από την Siemens.
Όσον αφορά τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη, εμπλέκεται από τη ΝΔ στο θέμα του ΟΣΕ καθώς μετείχε ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στη Γ.Σ. του Οργανισμού «όπου γινόταν διαπραγματεύσεις για τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων» κλπ., ενώ για τον κ. Χρ. Βερελή, πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών προτείνεται να διερευνηθεί «αν και μέχρι ποιού σημείου συνετέλεσε με πράξεις ή παραλείψεις του μαζί με τους κκ. Τσοχατζόπουλο και Χριστοδουλάκη στην πρόκληση ζημιών εις βάρος του Δημοσίου κατά την διοίκηση και διαχείριση της υπόθεσης μεταβίβασης των Ελληνικών Ναυπηγείων στην HDW».
Τέλος, όσον αφορά τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζητείται να ερευνηθεί αν ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων «που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση ή εξέλιξη προγραμματικών ή εκτελεστικών συμφωνιών από τις οποίες έχει προκύψει ζημία στον ΟΤΕ και στο Ελληνικό Δημόσιο».
Το πόρισμα του ΛΑ.ΟΣ
«Η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπόρεσε να αποκαλύψει τη διακίνηση μαύρου χρήματος» Το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην προανακριτική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων που θα παραπεμφθούν σε αυτήν για το σκάνδαλο της Siemens, εξετάζει ο ΛΑΟΣ «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν "ασπίδες" σε πρώην πρωθυπουργούς».
Όπως αναφέρεται,μετά από έναν χρόνο ερευνών δεν μπόρεσε η Εξεταστική Επιτροπή να αποκαλύψει την διακίνηση μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, «αν εξαιρέσει κανείς τα "ψιχία" του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως "μίζες"». Πάντως ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ της συνέχισης της έρευνας από προανακριτική επιτροπή «επειδή είναι εξίσου σοβαρό να αθωωθούν ένοχοι ή -ακόμη χειρότερα- να ενοχοποιηθούν αθώοι».
Πόρισμα ΚΚΕ: Περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Siemens
Να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της Siemens από προανακριτική επιτροπή ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού», ζητεί στο πόρισμά του το ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο δεν κατονομάζει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «οι πολιτικές ευθύνες των οποίων είναι αντικειμενικές», όπως αναφέρεται και καταλογίζονται σε όσους «κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων».
Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
Siemens: τα πορίσματα της ΝΔ, ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ
Labels:
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου