Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο Πρύτανης μίλησε... Η πολιτεία γιατί σιωπά;

 

Τι κι αν έχουν περάσει περίπου τρεις ώρες από τη συνέντευξη Τύπου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της «κατάληψης» της Νομικής από λαθρομετανάστες; Τι κι αν εξέφρασε τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω στο ζήτημα; Τι και αν ζήτησε από την πολιτεία άμεση λύση και κάλεσε υπουργούς και φορείς σε αμέσο διάλογο εντός της ημέρας;

 

Ο Πρύτανης μίλησε... Η πολιτεία γιατί σιωπά;

Ο Πρύτανης μίλησε... Η πολιτεία γιατί σιωπά;

Ακόμη τίποτα, καμία επίσημη αντίδραση, καμία δήλωση από αρμόδια χείλη. Μέχρι στιγμής, κανένα «φως στο τούνελ».

Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι πως έχουν περάσει τρεις μέρες και η κατάσταση στη Νομική είναι η ίδια. Σίγουρα, το πρόβλημα δεν είναι απλό και σίγουρα εμπλέκονται πολλοί φορείς. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για τη μη ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι εικόνες αυτές κάνουν το γύρο του κόσμου, συμπληρώνοντας την ήδη κακή εικόνα της χώρας, μια εικόνα που θυμίζει τρίτο κόσμο.    

Το χρονικό από τη συνέντευξη και μετά

Για εκρηκτική κατάσταση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ίσως επεκταθεί και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μίλησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσιος Πελεγρίνης, ο οποίος παράλληλα κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα. 

Η συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, είχε ως θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εγκατάσταση των περίπου 300 λαθρομεταναστών στους χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών. 

Ο πρύτανης υποστήριξε πως οι Πρυτανικές αρχές ειδοποίησαν έγκαιρα όλα τα αρμόδια όργανα, για το τι πρόκειται να συμβεί, που έπρεπε να «δράσουν» πριν φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Εν συνεχεία τόνισε πως από την Κυριακή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους μετανάστες που έχουν κάνει την κατάληψη, ενώ σημείωσε πως με πρωτοβουλία Των Πρυτανικών αρχών στάλθηκαν γιατροί εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, προκειμένου να ελέγχθούν οι συνθήκες υγιεινής, και η κατάσταση της υγείας των μεταναστατών.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει βανδαλισμοί.

Χαρακτήρισε καθοδηγούμενη την κατάληψη η οποία κάνει κατάχρηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, και τόνισε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά την μη ύπαρξη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Ο Πρύτανης, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, φορείς: Το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάνη Σγουρό, σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Τέλος κάλεσε τον Πρωθυπουργό της χώρας να δώσει λύση στο πρόβλημα, αν είναι δυνατό και σήμερα. Ενώ κλείνοντας την συγκεκριμένη αναφορά, πρότεινε την μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, μια μετάβαση που πρέπει να γίνει σήμερα όπως τόνισε.

Τέλος τόσο ο Πρύτανης, όσο και ο Προεδρεύων των Πρυτάνεων που συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου, τόνισαν πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ασύλου, και θα προσπαθήσουν όσο περνάει από το χέρι τους, να μην μετατραπεί το άσυλο σαν θεσμός, για ακόμη μία φορά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών:

Κύκλοι του υπουργείου εσωτερικών, δηλώνουν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για την σημερινή συνέντευξη Τύπου, αντιθέτως ενημερώθηκαν από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Πάντως κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνουν πως απαιτείται σοβαρότητα και προσήλωση στα καθήκοντα της, από πλευράς της Πρυτανίας, καθήκοντα που έχουν να κάνουν με την απρόσκοπτη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, "πετώντας το μπαλάκι" με τον τρόπο αυτό στους πανεπιστημιακούς, ενώ παράλληλα αφήνουν "ανοιχτό παράθυρο" στο θέμα του ασύλου.  

Στον Εισαγγελέα ο Πρύτανης:

Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες , ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών ΑθηνώνΙωάννη Σακελάκο, να καλέσει τον Πρύτανη προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Νομική. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Μετακίνηση

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη βρεθεί δύο χώροι ικανοί να φιλοξενήσουν τους λαθρομετανάστες. Πρόκειται για δύο δημοτικά γυμναστήρια, παρόλα αυτά, πρέπει να υπάρξει επικοινωνία και ενημέρωση τόσο με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη όσο και με τον Περιφερειάρχη Γ. Σγουρό, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι για το θέμα.

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: