Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Παζάρι ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τις παραπομπές

 

 

Χοντρό παρασκήνιο για το πόρισμα της Siemens

Σκληρές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται μεταξύ των επιτελείων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με την τελική ετυμηγορία για το σκάνδαλο Siemens!
Λίγες ώρες πριν την παράδοση του πορίσματος στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο και τα  σενάρια για το ποιοι πρώην υπουργοί θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή συνεχώς ανατρέπονται. Βέβαια, οι διαδικασίες που εξελίσσονται δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα πραγματικά περιστατικά και το ποιοι ευθύνονται γι’ αυτά αλλά με το ποια είναι εκείνα τα στελέχη (πρώην και νυν) για τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα προτίθενται να τα παραπέμψουν.  
Πάντως, έως αυτή την ώρα αν και φαίνεται πως δεν έχει «κλειδώσει» η τελική λίστα με τους παραπεφθέντες βουλευτές, το πιθανότερο σενάριο μιλά για παραπομπές των κ.κ. Τάσου Μαντέλη, Γιάννου Παπαντωνίου, Χρίστου Βερελή και Νίκου Χριστοδουλάκη από πλευράς ΠΑΣΟΚ και αυτές των κ.κ. Χρίστου Μαρκογιαννάκη, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργου Βουλγαράκη και Γιώργου Αλογοσκούφη από την ΝΔ.
Μάλιστα τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα πως στην λίστα των παραπεφθέντων θα προστεθεί και ο κ. Νίκος Δένδιας καθώς η επιτροπή θεωρεί πως φέρει ευθύνη για την φυγή των κ.κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρίστου Καραβέλα.
Παρά ταύτα, οι προσθαφαιρέσεις στην λίστα θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή γι’ αυτό και αρκετοί μιλούν για εκπλήξεις που θα έχουν να κάνουν τόσο με πρόσωπα που θα παραπεμφθούν όσο και με άλλα που θα «την γλιτώσουν».
Ο «κρυφός άσσος»
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για το ποιοι τελικά θα παραπεμφθούν για προανακριτική εξέταση, αυτοί που φαίνεται να κρατούσαν «κρυφό» άσσο στο μανίκι ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θύμισαν στους βουλευτές της ΝΔ τις καταγγελίες περί πολιτικής δίωξης των κ.κ. Ε. Μπασιάκου, Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκη, Α. Κοντού και Π. Δούκα οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για το σκάνδαλο Βατοπεδίου αν και τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί. 
Άρα, σύμφωνα με εκείνη την τακτική, η ΝΔ και τώρα θα έπρεπε να ζητήσει την περαιτέρω διερεύνηση μόνο για πιθανά αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί. Όμως, αν η Ρηγίλλης υιοθετήσει την συγκεκριμένη στρατηγική τότε θα πρέπει να παραπέμψει μόνο «γαλάζιους» πρώην υπουργούς!
Το ενδεχόμενο λοιπόν να κατηγορηθεί η ΝΔ για διπροσωπία και ερμηνεία των νόμων ανάλογα με το τι την συμφέρει, φαίνεται πως θορύβησε την Ρηγίλλης. Ο κίνδυνος δεν ήταν απλά να ρίξει αρκετό «νερό στο κρασί» της αλλά ένα σκάνδαλο που οι περισσότερες απολήξεις του έχουν «πράσινες» αποχρώσεις να καταλήξει συντριπτικά σε «γαλάζιο».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης
Πάντως αύριο - παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό παραδίδεται το πόρισμα – έχει οριστεί συνεδρίαση των μελών της επιτροπής. Άλλωστε, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η βασική διαδικασία της αξιολόγησης των πραγματικών περιστατικών, δηλαδή να καταλήξουν στο ποιοι είναι εκείνοι οι πρώην υπουργοί που πρέπει να ελεγχθούν για τις πράξεις τους.
Υπό αυτά τα δεδομένα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της μη παράδοσης του πορίσματος.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως για ακόμα μια φορά τα κόμματα δεν θα καταφέρουν να συντάξουν κοινό πόρισμα με αποτέλεσμα να έχουμε την κατάθεση πέντε διαφορετικών εκτιμήσεων για ένα σκάνδαλο που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή της χώρας.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: