Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το τελικό κείμενο του πορίσματος για την υπόθεση της Ζήμενς, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών.
Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.
Ένα εικοσιτετράωρο πριν ανακοινωθεί το ογκώδες πόρισμα για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη.
Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τα οικονομικά έτη 2006- 2007 και σχετίζεται με την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α.ROCOS έλαβε χρήματα από την ΖΗΜΕΝΣ ως προεκλογική χορηγία .
Οι Εφέτες , μέλη του Συμβουλίου, έκαναν δεκτή με το βούλευμα (αριθμ 92/2011) την πρόταση της Εισαγγελέως κ. Αργ.Χουρδετσανάκη για παραπομπή του πρώην υπουργού για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους την παύση της ποινικής δίωξης σε ότι αφορά την περίοδο 30 /6/2004 έως 30/6/2005 και λόγω παραγραφής της ίδιας κατηγορίας ,καθώς έχει παρέλθει πενταετία.
Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ και έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην Τάσος Μαντέλης απαίτησε χρήματα ως δώρο από την ΖΗΜΕΝΣ στον επίμαχο λογαριασμό, που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ.Τσουγκράνης, προς τον οποίο είχαν εμβαστεί το 1998 και το 2000 συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα.Τα χρήματα, κατά το κατηγορητήριο ,αφορούσαν την έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
Η δημοσιοποίηση των 15 εμπλεκομένων, μετά από συνεχείς προσθαφαιρέσεις ονομάτων, προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις και καταγγελίες ακόμα και για δικομματική συμφωνία κουκουλώματος της υπόθεσης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι κυβερνητικοί βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη. Παπαθανασίου.
Αντιδράσεις
Από την πλευρά της η ΝΔ κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).
Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ.
Για "κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων" έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρίστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ.
Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή.
Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι "ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών".
"Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες και επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων", δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.
Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου