Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Ρυθμίσεις» Τραπεζών: Νομιμοποιημένη Τοκογλυφία

 

Κι όμως, σ' αυτή την εξαιρετικά επίπονη περίοδο που περνούν, χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι τράπεζες, ως μηχανισμοί φυσικά, δεν δείχνουν κανένα έλεος.Από την 1η του χρόνου ακούμε και διαβάζουμε γι αυτήν την περιβόητη τακτοποίηση

«Ρυθμίσεις» Τραπεζών: Νομιμοποιημένη Τοκογλυφία

«Ρυθμίσεις» Τραπεζών: Νομιμοποιημένη Τοκογλυφία

των οφειλών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά αν κάποιος πάρει την απόφαση να επισκεφθεί την τράπεζά του για να ρυθμίσει τις οφειλές του, θα βρεθεί μπροστά σε μία απίστευτη, αλλά και κυνική πρόταση που θα του γίνει.

Αν νομίζετε, ότι ξαφνικά ...έπιασε ο πόνος τους τραπεζίτες και νιώθουν το πρόβλημά τους, τότε είστε βαθιά νυχτωμένοι!

Διαβάστε την επιστολή που μας έστειλε ένας από τους άτυχους συμπολίτες μας, που έχασε την δουλειά του και δεν μπορούσε να πληρώσει την δόση του στεγαστικού του δανείου.

Πήγε λοιπόν στην τράπεζα για διακανονισμό.
Τα υπόλοιπα, στο κείμενο, όπως και τα συμπεράσματά σας!

«Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες περνούσε - με δική του πρωτοβουλία - το κατώφλι της Εθνικής Τράπεζας.
Αγχωμένος, ήθελε να ρυθμίσει το στεγαστικό δάνειο. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο άνεργος, είχαν έρθει τα πάνω-κάτω.

Προσπαθούσε να αποφύγει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δεν ήταν τόσο η μεγάλη διαδικασία και οι συνεχείς έλεγχοι. Δεν είχε πεισθεί και από το νόμο με τόσες εξαιρέσεις και παραθυράκια…

Η Εθνική του είχε κάνει μία πρόταση. Δεν ήταν ελκυστική αλλά με μια καλύτερη τύχη θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα ή να ξεπεράσει προς το παρόν το πρόβλημα και να δει…

Έως τώρα πλήρωνε 1030 ευρώ το μήνα. «Ένα ακριβό νοίκι», όπως έλεγε. Δύσκολο ποσό αλλά βατό έως τη στιγμή που ενέσκηψε η κρίση.
Η αρχική πρόταση «διευκόλυνσης» της τράπεζας ήταν να πληρώσει για ένα χρόνο τους τόκους και μετά κανονικά. Το επιτόκιο βέβαια ήταν λίγο μεγαλύτερο αλλά θα έπαιρνε μία ανάσα.

Η δόση θα γινόταν τώρα περίπου 480 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο ενώ από το δεύτερο θα κυλούσε κανονικά, αυξημένη από τα 1030 στα 1080.. Αυτό βέβαια σε ετήσια βάση σήμαινε επιπλέον 600 ευρώ και στη 20ετή διάρκεια του δανείου 12.000, αλλά τράπεζες είναι, κέρδος θα ΄χουν, επιλογή δεν υπάρχει…

Πλησίασε τον αρμόδιο υπάλληλο με τα χαρτιά που είχε ετοιμάσει για να μπει στη «ρύθμιση»… και τότε με έκπληξη έμαθε πως η πρόταση δεν ισχύει… η τράπεζα άλλαξε τα επιτόκια…
Αντί για 480μηνιαία τον πρώτο χρόνο ζητούσαν 680 και από το δεύτερο χρόνο 1240 το μήνα!

Με λίγα λόγια για να τον «διευκολύνει» τον πρώτο χρόνο αφαιρώντας από τις δόσεις το συνολικό ποσό των 4.350 ευρώ(σύμφωνα με την παλιά του δόση) θα έπρεπε την ερχόμενη 20ετία να καταβάλει επιπλέον στην τράπεζα 2.700 ευρώ το χρόνο ή 54.000 ευρώ στην 20ετία… ¨Ένα ολόκληρο δυάρι διαμέρισμα!

Από το σημερινό επιτόκιο του στεγαστικού 2% η τράπεζα του αντιπρότεινε 3,11% για να αναιρέσει την πρότασή της και να το πάει στο 4,11%!

Και αυτό λέγεται «ρύθμιση της τράπεζας προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους ανέργους»…
Αδίκως πήγε στη Διεύθυνση του υποκαταστήματος. «Αυτή είναι η πρόταση της Τράπεζας» είπαν (έκπληκτοι και οι ίδιοι που ήρθαν σε επαφή με την πραγματικότητα) …
Και να σκεφτεί κανείς πως η Εθνική θεωρείται «μοχλός» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής…

Αδίκως είπε: «Ήρθα εδώ να κάνω μία σωστή ρύθμιση, και εγώ να βοηθηθώ, και η τράπεζα να μη χάσει τα λεφτά της»…
Αν για τη «διευκόλυνση» των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ του πρώτου έτους, πρέπει να πληρώσει 54 χιλιάδες τα επόμενα, τι ρύθμιση είναι αυτή;

Α! ξέχασα… Υπάρχουν κάποιες καλύτερες προτάσεις για τους ανέργους που έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις… Ποιος άνεργος έχει να πληρώσει τις δόσεις;
Να εκνευριστεί με την Τράπεζα ή με τις υποτιθέμενες «ρυθμίσεις» ιδιώτη-τράπεζας που η κυβέρνηση προτείνει ως πρώτο στάδιο; Θα ‘λεγα και με τα δύο!

Αντί να προτείνουν κάτι εφικτό, γδέρνουν… Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για νομιμοποιημένη τοκογλυφία…
Ακόμα και στην Ινδία τις αγελάδες δεν τις τρώνε… γιατί θέλουν να τις αρμέγουν…

Ένας Έλληνας πολίτης…

Υ.Γ.1. Τα ποσά και τα ποσοστά είναι κατά προσέγγιση…
Υ.Γ.2. Δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι….»

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: