Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Διαπραγματεύσεις για εκκένωση

metanastes

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η κρίση που προέκυψε με την κατάληψη της Νομικής από 253 οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι διεκδικούν τη νομιμοποίησή τους.

Το πρωί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης μετέβη στον Άρειο Πάγο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα Ι.Τέντε σχετικά με την κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Τέντες ενημέρωσε τον πρύτανη ότι διερευνώνται οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, αλλά και τυχόν ευθύνες της συγκλήτου και της πρυτανείας.

Ο Θ. Πελεγκρίνης παρουσίασε στον κ. Τέντε το σχέδιο για τη μετακίνηση των μεταναστών από τη Νομική, ωστόσο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα να μην δεχθούν οι μετανάστες.

H πρόταση για μεταφορά σε άλλο κτίριο

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από διαβουλεύσεις με φορείς για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης κατάφερε να εξασφαλίσει κτίριο για την μετεγκατάσταση των μεταναστών, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου η λύση κατέστη δυνατή με τη συνεργασία τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες θα μεριμνήσουν μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στον νέο χώρο.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά με δικά του μέσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία του κτιρίου που θα υποδεχθεί του μετανάστες.

Χθες το απόγευμα η κυβέρνηση είχε δώσει διορία 24 ωρών για την εκκένωση της Νομικής, με τον πρωθυπουργό πάντως να δηλώνει ότι "δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς".

Οι μετανάστες από την πλευρά τους μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχθεί την μετεγκατάστασή τους σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν εμφανίζονται θετικοί στο να μετακινηθούν.

Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση. Πάντως ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας όλων των μερών η αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική αναμένεται μετά τις 12 το μεσημέρι.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: