Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Νέο "χτύπημα" κατά της γουνοποιϊας

gouna.jpg

Απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης στη Νορβηγία

Ηχηρό “όχι” στη γούνα είπε η Νορβηγία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της απαγόρευσε τη χρήση δέρματος και γούνας από ζώα στα εξαμηνιαία runaway events.
Πιο συγκεκριμένα, η λέξη «γούνα» θα χρησιμοποιηθεί αυστηρά μεταφορικά στην Εβδομάδα Μόδας του Όσλο, τον προσεχή Φεβρουάριο, μετά από πάρα πολλές προσπάθειες της πρωτοβουλίας “Mote Mot Pels” που τάσσεται κατά της χρήσης γούνας και την οποία υποστήριξαν περισσότερα από 220 ισχυρά ονόματα της μόδας στη Νορβηγία, που αρνήθηκαν να δουλέψουν με τα συγκεκριμένα υλικά.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, ο γενικός διευθυντής της Εβδομάδας Μόδας του Όσλο, Πωλ Βασμπότεν, δήλωσε πως αυτή η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να διαδοθούν οι ηθικές αξίες στο χώρο της μόδας αλλά και για να μη εμφανιστεί η διοργάνωση ως μια αρένα, μέσω της οποίας προωθούνται προϊόντα τα οποία βασίζονται στη χρήση ζώων.
«Όλοι γνωρίζουμε πως κινείται ο χώρος της μόδας. Δεν μπορεί να μιλάει για ηθικές αξίες», απάντησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, Δημήτρης Τσιουχαδάρης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο, σε μια χώρα, όμως, που το οικολογικό κίνημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.
«Δεν θα πρέπει να δεχόμαστε επιθέσεις από τέτοιου είδους ψευτοκινήματα και οικολογικές συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Τσιουχαδάρης, υπογραμμίζοντας πως συλλογικά οι φορείς θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να στοχεύσουν στην ανάδειξη του οικολογικού χαρακτήρα της γούνας. «Εμείς ως ΣΕΓ και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης στην Αθήνα προωθούμε το “Fur is Green”», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ενθαρρυντικό πάντως, θεωρείται το γεγονός ότι την άποψη της Νορβηγίας δεν την συμμερίζονται και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η γειτονική Δανία, η οποία δεν σκοπεύει να αποφύγει τη γούνα, όταν γίνει η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης.

εφημερίδα Νέα Καστοριά

Δεν υπάρχουν σχόλια: