Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Γλυκά, καφές, τσιγάρα και Ιντερνετ οι «κρυφές» αιτίες κατάθλιψης

 

Νέα έρευνα αναφέρει ότι συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες φέρνουν μελαγχολία

Γλυκά, καφές, τσιγάρα και Ιντερνετ οι «κρυφές» αιτίες κατάθλιψης

Η ζάχαρη στα ντόνατ προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδα ντοπαμίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αλλαγές στη διάθεσή μας.


Λονδίνο

Η μείζων κατάθλιψη, μια ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται μέχρι το 2020 να συναγωνιστεί τις καρδιοπάθειες ως η πάθηση με το μεγαλύτερο κόστος παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες τωρα θεωρούν πως η σοβαρής μορφής κατάθλιψη, που επηρεάζει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού κι ευθύνεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για 100 εκατ. χαμένες ώρες εργασίας ετησίως στην Αγγλία με κόστος 10 δισ. ευρώ, μπορεί να προκληθεί από κάποιες συγκεκριμένες καθημερινές μας συνήθειες.

1. Ο υπερβολικά ζεστός καιρός: μεταβολές της διάθεσης μας είναι δυνατόν να παρατηρηθούν και τους θερινούς μήνες, κι όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες, λόγω της απουσίας ηλιοφάνειας και των συνεπειών στις εκκρίσεις ορισμένων νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Το σύνδρομο εποχιακής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder-SAD). Το καλοκαίρι και η ζέστη μαζί με την υγρασία προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, λένε τωρα οι επιστήμονες του πανεπιστημίου «Κινγκς Κόλετζ» στο Λονδίνο, επισημαίνοντας πως η αϋπνία και η μειωμένη όρεξη είναι συμπτώματα θερινής κατάθλιψης.

2. Τα αντισυλληπτικά χάπια: γυναίκες που παίρνουν αυτά τα χάπια εχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία.

3. Τα ζαχαρωτα: τα γλυκά περιέχουν υπερβολική ζάχαρη, η οποία ανεβάζει απότομα τα επιπεδα ντοπαμίνης. Μετα την κατανάλωση όμως, τα επιπεδα αυτά πέφτουν απότομα, προκαλώντας μείωση της διάθεσης και κατάθλιψη, σύμφωνα με την Ελεν Μποντ της Βρετανικής Ενωσης Διαιτολόγων.


4. Η έκθεση σε διαρκή τεχνητό φωτισμό
: αν συνηθίζετε να κοιμάστε τη νύχτα με ανοιχτά τα φώτα ή την τηλεόραση στο δωμάτιό σας, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε, αφού η πρακτική αυτή μπορεί να αποτελεί σοβαρό παράγοντα για εκδήλωση μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης. Σύμφωνα με ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η αύξηση των ποσοστών της κατάθλιψης σε άτομα που εργάζονται τη νύχτα και εκτίθενται σε τεχνητό φως είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που μπορεί να έχει πάνω στη σωματική και ψυχική υγεία μας η έκθεσή μας σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός.

5. Η καφεΐνη: όσοι πίνουν πολύ καφέ, 3-4 φλιτζάνια την ημέρα, διατρέχουν κίνδυνο να πάσχουν από αϋπνίες και μεταβαλλόμενη, κυκλοθυμική διάθεση. Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην πίνουμε περισσότερα από δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και σίγουρα να αποφεύγουμε την καφεΐνη μετα τις 4-5 το απόγευμα.

6. Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο: η χρήση του Ιντερνετ σχετίζεται με την εκδήλωση κατάθλιψης, υποστηρίζουν ελβετοί ερευνητές. Ο Δρ Πιερ-Αντρε Μισόντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Λοζάννης, αφού μελέτησαν 7.200 άτομα, 16-20 ετών και τους ρώτησαν σχετικά με τη χρήση του Ιντερνετ, θεωρούν ότι η κατάχρηση του διαδικτύου σχετίζεται άμεσα με περιστατικά κατάθλιψης, ειδικά ανάμεσα σε εφήβους.

7. Το κάπνισμα: τη σχέση κατάθλιψης και νικοτίνης ερευνούν σε πρόσφατη μελέτη τους αμερικανοί επιστήμονες. Οι επικεφαλής της έρευνας, που διεξήχθη σε δείγμα 5.000 εθελοντών, Λόρα Πρατ και Ντέμπρα Μπρόντι του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής της Υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν πως το 43% των ενηλίκων άνω των 20 ετών που έπασχαν από κατάθλιψη κάπνιζε, ενώ καπνιστές ήταν και το 50% των γυναικών με κατάθλιψη ηλικίας 20 με 39 ετών.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: