Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ασύρματο Internet 11.5Mbps από σωληνάκια, σύρμα και καδρόνια στο Αφγανιστάν

 

Η συσκευή που είναι αναγκαία για την σύνδεση ενός υπολογιστή με το Διαδίκτυο ονομάζεται modem (εκ του modulator – demodulator), ενώ για την απόκτηση του «δικαιώματος» χρήσης του, απαιτείται η πληρωτέα συνδρομή σε μια εταιρεία παροχής Internet και φυσικά η ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής (κατά περίπτωση παρόχου, πληρωτέα και αυτή). Από την εκκίνηση της χρήσης του Διαδικτύου και για κάθε μήνα έως αποφασίσετε να διακόψετε την πρόσβαση (και αντίστοιχα χρήση) στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να πληρώνετε το απαραίτητο κόστος της συνδρομής (πάλι ανάλογα τον πάροχο, σε ένα ενιαίο σύνολο γραμμής/συνδρομής ή ξεχωριστά).

Πως θα σας φαινόταν όμως η ιδέα, να πληρώσετε μόλις 43 περίπου ευρώ (60 δολάρια Η.Π.Α.) ώστε να αποκτήσετε τα παραπάνω, χωρίς καμία απολύτως περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, για ένα ασύρματο δίκτυο ταχύτητας 11.5Mbps, μια αρκετά επαρκής ροή δεδομένων για τα σημερινά δεδομένα αναγκών του μέσου χρήστη; Άλλωστε οι ονομαστικές και θεωρητικές ταχύτητες των 24Mbps, όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η οποία κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα παροχής της υπηρεσίας και των τεχνικών υποδομών, μεταξύ των 6-8Mbps στην χειρότερη περίπτωση, 8-13Mbps κατά μέσο όρο, έως το ακραία καλύτερο σενάριο των 13-17 Mbps που σπανίως λαμβάνει χώρα.


Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν όμως οι συνθήκες, όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι πολύ ευνοϊκότερες για τους υποψήφιους χρήστες Internet, καθώς ένα λίαν ελπιδοφόρο, ιδιοφυές και πρακτικό εγχείρημα, έχει δώσει «άλλη διάσταση» στην χρήση και κυρίως στην υλοποίηση των υποδομών, για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Βλέπετε, στα εκεί μέρη, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει Internet, ασύρματο μάλιστα (με επιλογή για ενσύρματο) ταχύτητας 11.5Mbps, κόστους μόλις 43 ευρώ και με τεχνικά υλικά όπως ξύλινες πλάκες (καδρόνια), σύρμα, καλώδια, πλαστικά σωληνάκια και κονσερβοκούτια, ώστε να μπορούν να αποκτηθούν πανεύκολα από τον καθένα.

Κατόπιν στησίματος των παραπάνω, ο ενδιαφερόμενος αποκτά πρόσβαση στο Internet, μέσω του δικτύου «FabFi», όπως ονομάζεται το όλο εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να φέρει το Διαδίκτυο, σε όλους όσους δεν έχουν την «τύχη» να κατοικούν στις (εύρωστες;) μεγαλουπόλεις με τις σύγχρονες υποδομές ή/και δεν διαθέτουν το απαραίτητο «βαλάντιο» για την απαραίτητη συνδρομή σε κάποιον πάροχο Διαδικτύου.
Επιπρόσθετα, με την πρόσθεση κάθε «κεραίας-ιδιοκατασκευής» το ασύρματο δίκτυο FabFi επεκτείνει την εμβέλειά του, η οποία μέχρι σήμερα φτάνει να μεταδίδει δεδομένα σε απόσταση 6 χλμ, ώστε η πρόσβαση στο Internet να γίνεται εφικτή σε ακόμα περισσότερους υποψήφιους χρήστες. Η επίτευξη αποστολής / λήψης δεδομένων, σε απόσταση 6 χλμ, από μόνη της αξίζει συγχαρητήρια στους υπευθύνους του εγχειρήματος FabFi, όταν ένα τυπικό ασύρματο modem τύπου «Wi-Fi g» αγγίζει μετά βίας ταχύτητα 22Mbps (ταχύτητα αποστολής δεδομένων μεταξύ modem και υπολογιστή, όχι η ταχύτητα του Internet) σε απόσταση λίγων μέτρων και χωρίς φυσικά εμπόδια ενδιάμεσα, που επηρεάζουν αρνητικά το σήμα μετάδοσης.
Το FabFi ασύρματο δίκτυο όμως στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, δεν «καταλαβαίνει τίποτα», ακόμα και αν μεταδίδει σε 6 χλμ απόστασης: ισχυρές βροχοπτώσεις, πυκνό νέφος και μεγάλου μεγέθους δέντρα, δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα για την ποιότητα σήματος και την ακτίνα εμβέλειας. Όταν λοιπόν, κάποιοι που έχουν όραμα, μεράκι και κυρίως αίσθηση ευθύνης προς τον συνάνθρωπο, με πλήρη απουσία αισχροκέρδειας - υποκρισίας - ιδιοτέλειας, καταφέρνουν να πετύχουν όλα τα παραπάνω, τότε τι να σκεφτούμε για «κάποιους» άλλους, που συμπεριφέρονται, αποφασίζουν και πράττουν, διακατεχόμενοι από εντελώς αντίθετες «αξίες» και πεποιθήσεις;


Περισσότερες πληροφορίες:
- http://fabfi.fablab.af/
- http://fabfi.fablab.af/techsummary.html
- http://insteading.com/2011/06/24/afghanistan-builds-diy-internet-out-of-trash/

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: