«Πολύ δύσκολα θα σηκώσω το χέρι να ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο» δηλώνει η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, η οποία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης από τη θέση της, μετά την αυριανή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών.
Η κυρία Αράπογλου δεν προβληματίζεται μόνο από το γεγονός, όπως λέει, ότι οι βουλευτές δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση έως σήμερα. Η ίδια προ ημερών μετέβη στον Γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχο και του ζήτησε να πει σε κάποιον υπεύθυνο ότι για την ίδια είναι «κόκκινη γραμμή» η πώληση της ΕΥΑΘ, όμως από τότε ουδείς της τηλεφώνησε. Προβληματίζεται και από το ενδεχόμενο και το Μνημόνιο ΙΙ να είναι το ίδιο αδιέξοδο με το Μνημόνιο Ι, οδηγώντας τη χώρα σε πενταετή τουλάχιστον ύφεση και τα χρήματα του νέου δανείου σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Επιπλέον, προβληματίζεται για το ενδεχόμενο η χώρα να πτωχεύσει σε τρία έτη από τώρα, όταν οι Ευρωπαίοι θα έχουν προστατεύσει τις δικές τους τράπεζες και τις δικές τους οικονομίες.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης η βουλευτής Θεσσαλονίκης σημειώνει αφοπλιστικά: «Ένα κάμπινγκ της Κότινας Πιερίας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν έως τώρα και γι’ αυτό δεν φταίνε οι βουλευτές. Ούτε φταίνε οι βουλευτές που δεν έγιναν οι επενδύσεις στον Αστακό ή στο Ελληνικό». Η κυρία Αράπογλου θεωρεί ότι λύσεις υπάρχουν. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα από την πώληση της ΕΥΑΘ ανέρχονται σε 60-65 εκατομμύρια ευρώ, όσο ακριβώς είναι τα κέρδη μιας πενταετίας. «Ας δώσουν λοιπόν τα κέρδη της ΕΥΑΘ για μια δεκαετία, αντί να την πουλήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τους προβληματισμούς της κ. Αράπογλου έχουν δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε παραίτησης πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, είτε καταψήφισης του Προγράμματος. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Βούρος, ο Δημήτρης Λιντζέρης, η Τόνια Αντωνίου, ο Δημήτρης Καρύδης και άλλοι.
Η Βάσω και τα ιστορικά στελέχη
Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, επικρατεί η εκτίμηση ότι δεν θα χαθεί η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για την εφαρμογή του Προγράμματος, αλλά και για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί κάποιο ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, με ιδιαίτερη ανησυχία να υπάρχει για τη στάση της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου. Προβληματισμό για την κατάσταση εκφράζουν και άλλα ιστορικά στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου