Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Εν αναμονή της κατάργησης φόρου πολυτελείας σε προϊόντα γούνας

 

Εν αναμονή της κατάργησης φόρου πολυτελείας σε προϊόντα γούνας

Σε λίγες μέρες η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή

Θετικά βαίνει το αίτημα των Συνδέσμων Γουνοποιών Καστοριάς και Σιάτιστας για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα προϊόντα γούνας από απόκομμα.

Οι δύο Σύνδεσμοι σε συνεργασία με τον βουλευτή ΝΔ του νομού Κοζάνης, Γιώργο Κασαπίδη πραγματοποίησαν επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα υπάρξει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα θέματα φορολογίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με το αίτημα το οποίο κατέθεσαν οι φορείς του κλάδου της γούνας ζητείται η απαλλαγή του φόρου πολυτελείας σε προϊόντα-παράγωγα από αποκόμματα ή απορρίμματα γουναρικών, όπως παντόφλες, πασουμάκια, αξεσουάρ από γουναρικά παντός τύπου και λοιπά. Όπως τονίζεται, τα προϊόντα αυτά είναι ευτελούς αξίας και χάνουν την ανταγωνιστικότητα τους από αντίστοιχα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και διατίθενται στο εσωτερικό της χώρας μας σε πιο φθηνές τιμές από τα παραγόμενα δικά μας.

«Θα λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους γουνοποιούς όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση, έτσι ώστε τουλάχιστον τα είδη λαϊκής τέχνης και τα αποκόμματα να μπορέσουν να πωλούνται πιο εύκολα και άνετα στην Ελλάδα μιας και τα αποκόμματα όπως είναι γνωστό αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τις οικοτεχνίες», δήλωσε στους «Ορίζοντες» ο γ.γ. του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Φαίδωνας Γκιάτας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη να έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει η διαβεβαίωση από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

«Καταθέσαμε τα επιχειρήματα μας για το ότι αυτά τα προϊόντα είναι είδη πρώτης ανάγκης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, για ψυχρές περιοχές της χώρας αλλά και για τις αγορές στις οποίες απευθύνονται και δεν είναι λογικό να υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας. Έστω και το ελάχιστο ποσοστό του φόρου καθιστά μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα τα ελληνικά σε σχέση με τα άλλα που έρχονται πιο φθηνά από το εξωτερικό. Έτσι, ζητήσαμε από τον κ. Οικονόμου να άρει τον φόρο πολυτελείας. Μας το υποσχέθηκε και το επιβεβαίωσε και πάλι σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με τον ίδιο», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης.

Μαριγώ Αναγνωστοπούλου

 

http://www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: